Influenssahuippu näyttää olevan ohi, mutta epidemia jatkunee pitkälle maaliskuuhun

Influenssaepidemia on ollut tänä vuonna viime vuotta pidempi ja vaikeampi. Influenssarokote ei ole suojannut kaikkia sairastumiselta. Arkistokuva. Sami Lettojärvi

Marjaana Lahola

Influenssakauden huippu on todennäköisesti tältä vuodelta ohi, sanoo Päijät-Hämeen keskussairaalan infektioylilääkäri Ville Lehtinen. Hänen mukaansa influenssaepidemia kuitenkin todennäköisesti jatkuu pitkälle maaliskuuhun asti.

Influenssaepidemia käynnistyi joulukuussa. Tällä hetkellä liikkeellä on pääosin B-influenssaa, kun taas A-influenssan huippu oli tänä vuonna jo tammikuussa.

– B-influenssan huippu oli toissaviikolla. Viime viikolla näytti, että siinäkin ollaan menossa laskevaan suuntaan, Lehtinen sanoo.

Lehtisen mukaan tämän vuoden influenssaepidemiasta on tehnyt poikkeuksellisen B-influenssan suuri määrä.

– Sillä ei tyypillisesti ole niin korkeaa huippua, vaan epidemia on pitempi. Kun A-influenssa on valtaviruksena, sillä on korkea huippu ja epidemia on kohtuullisen lyhyt, hän kuvailee.

Enemmän vaikeampia tautimuotoja

Influenssaan on myös sairastunut tänä vuonna Päijät-Hämeessä enemmän väkeä kuin viime vuonna. Kaiken kaikkiaan Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella varmistuneita influenssatapauksia on tähän mennessä ollut noin tuhat. Lehtisen mukaan A- ja B-influenssaa on ollut potilailla yhtä paljon, tosin viime viikot B-influenssaa on ollut liikkeellä enemmän.

Influenssan takia teho-osastohoidossa on ollut kahdeksan henkeä, valvontatasoisessa hoidossa 25. Sairaalahoitoa on tarvinnut hyvinvointiyhtymän alueella epidemian aikana noin 250 henkeä.

– Nämä ovat isoja määriä. Viime vuonna epidemia oli lyhyt ja raju, mutta silloin teho-osastolla oli vain yksi henkilö. Nyt on ollut enemmän vaikeampia tautimuotoja, Lehtinen kuvailee.

Influenssan aikana on menehtynyt 18 henkeä.

– Suurin osa heistä on ollut iäkkäitä ja heillä on ollut merkittäviä perussairauksia.

Rokotus ei ole sataprosenttinen

B-influenssaan on tänä vuonna sairastunut myös ihmisiä, jotka ovat saaneet influenssarokotteen. B-influenssasta on ollut liikkeellä kantaa, johon Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) hankkima, riskiryhmille jaettava rokote ei ole tehonnut.

– Alustavissa arvioissa suoja oli arvioitu kohtuulliseksi yli 65-vuotiaille, vaikka se kattoi vain toisen viruskannan. Missään tapauksessa nykyinen rokote ei ole sataprosenttinen, Lehtinen sanoo.

Hän huomauttaa kuitenkin, että virukset ovat helposti muuntuvia ja niitä on olemassa huomattava määrä erilaisia. Siksi influenssarokotteen teho ei ole missään tapauksessa sataprosenttinen.

– Rokotetuilla tauti on kuitenkin yleensä lievempi kuin rokottamattomilla, Lehtinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 3. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento
 4. Pääkirjoitus: Nykyinen väylä on Itärataa parempi
 5. Markus Pirttijoen Esalainen: Tervetuloa matkailemaan, kansliapäällikkö Varhila!
 6. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 9. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 10. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 11. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 12. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 13. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 14. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 15. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.