Väärä resepti määräsi tulehduskipusalvaa suun kautta otettavan lääkkeen sijaan – vakavilta vahingoilta ilmeisesti säästyttiin

Hyvinvointiyhtymä joutui tarkastamaan ohjelmistovirheen vuoksi käsin toistakymmentä epäselvää lääkemääräystä. Mirja Hussain

Kimmo Kangas

Virheellisistä lääkemääräyksistä Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymässä ei näytä aiheutuneen vakavia henkilövahinkoja.

Yhtymä tiedotti perjantaina, että epäselvyyksiä lääkemääräyksissä löytyi yhteensä 18 tapauksessa, joissa reseptejä oli uusittu aikavälillä 7.12.–23.2. Varsinaisia virheellisiä lääkemääräyksiä on löytynyt kaksi.

Maanantain aikana yhtymä otti yhteyttä viimeisiin potilaisiin, joiden epäselvät lääkemääräykset olivat vielä tarkistamatta.

– En ole aivan varma, onko kahta potilasta saatu henkilökohtaisesti kiinni. Niissäkään ei papereiden perusteella näyttäisi olevan ainakaan vakavaa poikkeamaa, toimialajohtaja Juhani Sand hyvinvointiyhtymästä sanoo.

Maanantaina iltapäivällä tavoitetun Sandin mukaan voi aika varmasti todeta, ettei virheellisistä lääkemääräyksistä aiheutunut vakavia vahinkoja. Lääkkeiden vaihtuminen oli kuitenkin vakava vaaratilanne, josta tehtiin vaaratilanneilmoitus sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastoon Valviraan.

Tapauksen selvittelyssä ovat hyvinvointiyhtymän, Valviran ja järjestelmätoimittaja Tiedon lisäksi olleet mukana myös Kela, sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinninlaitos THL

Salvaa suun kautta otettavan lääkkeen sijaan

Virheellisissä lääkemääräyksissä lääke on vaihtunut toiseen samalle asiakkaalle määrättyyn lääkkeeseen. Sandin mukaan epäselvät tapaukset olivat erilaisia.

– Potilaalle on määrätty esimerkiksi tulehduskipulääkesalvaa, kun tarkoitus on ollut saada suun kautta otettavaa lääkettä ihan muuhun sairauteen.

Lääkkeiden vaihtumisen syynä oli ohjelmistovirhe Tiedon toimittaman Lifecare-potilastietojärjestelmän aiemmassa versiossa. Muista Lifecare-potilastietojärjestelmää käyttävistä organisaatioista ei viikonlopun aikana löytynyt virheellisiä lääkemääräyksiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 2. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 3. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – koronasovellus määrä julkaista kuun lopulla
 4. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 5. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 6. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 7. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 8. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 9. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 10. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 11. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 12. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 13. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 14. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 15. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.