Näin pormestarimalli lisäisi Lahden hallintokuluja

Teemu Leppänen

Johtamisjärjestelmätoimikunta on koonnut listan asioista, mitä pormestarimalliin siirtyminen voisi Lahdessa tarkoittaa. Listaus sisältää kaupungin poliittisen johtamisjärjestelmän kululaskelman.

Laskelman mukaan pormestarimalli maksaa 100 000–170 000 euroa enemmän verrattuna nykytilanteeseen.

Uusi malli maksaisi ilman sivukuluja 240 000–310 000 euroa. Lopulliset kulut riippuvat palkkioiden suuruudesta ja tukipalveluiden määrästä.

Nykytilanteessa kustannukset ovat 140 000 euroa, mikä ei sisällä kaupunginjohtajan palkkaa. Summa kertyy kokopäiväisen kaupunginhallituksen puheenjohtajan vuosipalkkiosta, kahden puolipäiväisen kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan vuosipalkkioista ja kahden suurimman lautakunnan puheenjohtajan kokous- ja vuosipalkkioista. Lisäksi jaostojen kustannukset ovat 30 000 euroa vuodessa.

Uudessa mallissa tavoitteena on laskea kaupungin hallinnon kokonaiskustannuksia. Uudistuksen yhteydessä tehdään samanaikaisesti koko organisaation ulkopuolinen tarkastelu, jonka tavoitteina ovat kevyemmät toimintamallit, toiminnan tehostaminen ja vaikuttavuuden lisääminen.

Pormestaria ollaan valitsemassa kaupunginvaltuutettujen joukosta. Pormestareille ei makseta erikseen kokouspalkkioita. Lisäksi valittavaksi tulee kaksi apulaispormestaria, jotka toimisivat ainakin kahden suurimman lautakunnan puheenjohtajina.

Periaatepäätös pormestarimallista käsitellään kaupunginvaltuustossa ensi maanantaina. Pormestarit aloittaisivat vuonna 2021, johon asti kaupunkia johtaisi väliaikainen kaupunginjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.