Hyvinvointiyhtymän järjestelmässä jälleen kriittinen häiriö – reseptivirheitä yli 1200:lla potilaalla

Hyvinvointiyhtymän lääkelistoissa voi olla virheitä yli 1200 potilaan kohdalla. Mirja Hussain

Kimmo Kangas

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän potilastietojärjestelmä Lifecaressa on havaittu uusi kriittinen virhe. Yhtymän mukaan virheellisiä lääkelistoja on tämänhetkisen tiedon mukaan 1251:llä potilaalla. Yhdellä potilaalla voi olla lääkelistassa useampi väärä tieto.

Lääkelistaan on voinut tulostua sama lääke useampaan kertaan tai valmiste on voinut vaihtua kokonaan toiseen lääkkeeseen, kun reseptiä on uusittu. Lääkelistoja käytetään etenkin vuodeosastoilla ja kotihoidossa. Järjestelmätoimittaja Tiedon mukaan nyt havaittu virhe ei vaikuta apteekista haettaviin lääkkeisiin.

– Tilanne on äärimmäisen vakava. Lääkityksen virheet ovat niin kriittinen potilasturvallisuutta vaarantava haitta, että sen korjaamiseksi on löydyttävä Tiedolta pikaisesti ratkaisu, sanoo hyvinvointiyhtymän terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Juhani Sand yhtymän tiedotteessa.

Yhtymän mukaan lääketietojen läpikäynti on aloitettu ja henkilökuntaa on ohjeistettu tarkistamaan potilaiden lääkitykset erityisen huolellisesti. Uusimmasta virheestä on tehty vaarailmoitus sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirastoon Valviraan.

Viime ja tällä viikolla on uutisoitu toisesta potilastietojärjestelmä Lifecaren ongelmasta, jonka vuoksi virheellisiä lääkemääräyksiä päätyi kahdelle potilaalle. Epäselviä tapauksia oli yhteensä 18.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 2. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 3. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – koronasovellus määrä julkaista kuun lopulla
 4. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 5. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 6. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 7. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 8. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 9. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 10. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 11. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 12. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 13. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 14. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"
 15. Välineinä hoitavat kädet ja pienen pienet neulat – akupunktiohoitaja Taru Oravalan matka kiinalaisen lääketieteen pariin kesti kauan ja meni mutkien kautta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.