Vaarassa olevien määrä putosi - Lifecare-potilastietojärjestelmän lääkelistavirheet koskevat 30 potilasta

Virheet lääkelistoissa koskevat lähinnä vuodeosastohoidossa ja kotihoidon piirissä olevia. Vakavia vaaratilanteita ole tullut Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän tietoon. Mirja Hussain

Saara Larkio

Torstaina selvisi, että Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän Lifecare-potilastietojärjestelmän lääkelistavirheet koskevat 30 potilasta. Vielä tiistaina yhtymä arvioi, että virheellisiä lääkelistoja on jopa 1 251 potilaalla.

Yhtymän terveys- ja sairaanhoitopalveluiden toimialajohtaja Juhani Sand kertoo, että virheet lääkelistoissa koskevat vuodeosastohoidossa ja kotihoidon piirissä olevia. Lifecare-tietojärjestelmän toimittajan Tieto oyj:n mukaan lääkelistan virhe ei välity Reseptikeskuksen tietoihin.

– Tilannetta on käyty läpi Tiedon kanssa, ja eilisestä 1 251 potilaasta on päästy nyt kolmeenkymmeneen tapaukseen. Mitään vakavaa toteutunutta vahinkoa ei ole tullut vastaan, mutta jokainen virhe reseptitiedoissa on tietenkin liikaa, Sand sanoo.

Tähänastisen selvityksen perusteella on löytynyt yksi potilas, jonka lääkelistassa on ollut tarpeeton Panadol-kipulääke. Lisäksi muutamilla potilailla on ollut lääkelistassa useampaan kertaan sama lääke, mutta he ovat saaneet lääkettä oikean annoksen.

Tieto on Sandin mukaan paikantanut potilastietojärjestelmän ongelmat ja tunnistanut ohjelmassa olevan heikon kohdan. Tieto valmistelee parhaillaan ohjelmistopäivitystä, jolla ongelmat saataisiin poistettua. Päivitys on tällä hetkellä testivaiheessa.

– Puhutaan noin viikon toimitusajasta. Mutta tarkkaa päivämäärää siitä, koska päivitetty ohjelma on meillä toiminnassa, ei minulla vielä ole, Sand kertoo.

Ohjelmistovian syy ei sen sijaan ole vieläkään selvillä.

Lääkäreiden Facebook-ryhmässä tyrmistynyttä keskustelua

Lääkäriliiton toiminnanjohtaja Kati Myllymäki sanoo, että tietojärjestelmäongelmat kuulostavat vakavilta.

– Onhan tämä aivan käsittämätöntä, hän sanoo.

Myllymäki kertoo, että lääkäreiden Facebook-ryhmässä on ollut tyrmistynyttä keskustelua. Ryhmässä on satoja aiheeseen liittyviä kommentteja, monet hermostuneita.

– Kommenteissa kerrotaan Lifecare-järjestelmän vioista: kun sanelee, se kaataa koko järjestelmän, ajanvarauksia häviää, potilaalle ja hoitajille printattu lääkelista on erinäköinen kuin se, jonka lääkäri näkee ja jos lääkäri tiputtaa esimerkiksi kortisonilääkityksen tasoa, järjestelmä hävittää lääkkeen listalta kokonaan. Ja hoitajat eivät näe mikstuuroiden millilitramääriä osastolla, Myllymäki luettelee esimerkkejä Fb-kommenteista.

Juhani Sand kertoo saaneensa alaistensa kautta tietoa henkilökunnan kovasta huolesta.

– He ovat epävarmoja siitä, voiko järjestelmän näyttämiin tietoihin nyt ollenkaan luottaa.

"Firmat tuovat markkinoille keskeneräisiä tuotteita"

Lifecare-potilastietojärjestelmä ei ole ainut tietojärjestelmä, jonka ongelmia on puitu julkisuudessa. Kati Myllymäki on samaa mieltä niiden kanssa, jotka epäilevät, että firmat tuovat markkinoille keskeneräisiä tuotteita.

Niitä ei ole testattu loppuun asti virtuaalimaailmassa, vaan testaus tapahtuu kentällä. Se ymmärrettävästi rassaa terveydenhuollon henkilökuntaa.

– Nämä ovat suljettuja järjestelmiä, joita talon omat ICT-asiantuntijat eivät pääse korjaamaan. Lääkärit ja hoitajat ovat muutenkin paineessa, ja tietojärjestelmät ovat olleet hitaita jo ennen näitä vakavampia ongelmia. Mutta jos hoitava henkilökunta ei voi luottaa näkemäänsä lääkelistaan, se vie pohjan koko työltä. Sairaskertomuksen tietoihin pitää voida luottaa, Myllymäki sanoo.

Järjestelmätoimittajan vaihtaminen on monimutkainen kysymys

Myllymäki sanoo, että potilastietojärjestelmän toimittajan vaihtaminen nopeasti toiseen ei välttämättä ole realistinen vaihtoehto. Järjestelmät ovat monimutkaisia, ja olisi iso työ kouluttaa henkilökunta käyttämään jälleen uutta järjestelmää.

Myös pelkästään potilastietojen siirto uuteen järjestelmään olisi hidasta ja kallista.

– Sairaanhoidon toimintaa ei voi keskeyttää henkilökunnan koulutuksen tai tietojärjestelmien vaihdon ajaksi. Potilastietojärjestelmän vaihtaminen on aina riskivaihe, mutta nyt esiin tulleet ongelmat vaikuttavat poikkeuksellisen vakavilta, Myllymäki sanoo.

Juhani Sand sanoo, että tässä vaiheessa on liian aikaista kommentoida yhteistyötä Tiedon kanssa sen tarkemmin.

– Nyt tärkeintä on potilasturvallisuuden takaaminen. Mutta Tieto tekee tietojeni mukaan kaikkensa tilanteen ratkaisemiseksi. Kunnes niin tapahtuu, meidän henkilökuntamme täytyy tehdä tuplavarmistelua, jotta potilaiden nimet ja lääkitystiedot ovat silmien edessä varmasti oikein, Sand sanoo.

– Toivon Tiedolta nopeaa ratkaisua.

Lääkemääräysten uusimistapaa on tilapäisesti muutettu, jotta uusia virheitä ei syntyisi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Orimattilalainen Jani Paukku on Suomen vaarallisimmassa työssä: "Moni ajattelee, että täällä voi suhata, miten sattuu"
 2. Sopimuspalokuntien toiminta uudistuu: koko maassa puhuttaneet korvauskiistat aiheuttavat luultavasti koko varallaolojärjestelmän uusiutumisen
 3. Kinnarin tilalla Hollolassa pannaan nyt lautaselle suolaista ja makeaa kuin juhlan kunniaksi – tilamyymälöissä ja sisustuskahviloissa käy kova vilske, ja myyntiluvuissa ohitetaan paikoin viime kesän numerot
 4. Minna Laaksonen kinusi pyllyjumppapuvun – Aerobic vyöryi saleihin 1980-luvulla ja mullisti ryhmäliikunnan
 5. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 6. On pakko painaa pitkää päivää – elokuvantekijöillä on nyt kiire kuroa umpeen koronaepidemian sotkemia aikatauluja
 7. Lahtelaiset radonurakat menevät markkinaoikeuden ratkaistavaksi - Tarjouskilvan hävinnyt yrittäjä väittää Lahden Talojen maksavan roimaa ylihintaa
 8. FC Kuusysissä pelaavat Venla ja Maija Meronen tähtäävät liigapelaajiksi – mahdollinen kohtaaminen olisi uusi kokemus aina samalla puolella pelanneille siskoksille
 9. Yön uutiskooste: HS: Presidentti Niinistö aikoo jatkossakin ottaa kantaa asioihin, jotka eivät suoraan kuulu presidentin toimivaltaan
 10. Ensimmäinen ampiaisenpisto ei ole koskaan vaarallinen, mutta moni ei tiedä, onko vakavasti allerginen pistoille
 11. Muumimaailmassa sadusta tulee hetkeksi totta – Tove Janssonin rakastettujen tarinoiden hahmoja pääsee tapaamaan poikkeuskesänäkin
 12. Löysitkö luonnosta kuolleen supikoiran? Ruokavirasto tutkii sille lähetetyistä näytteistä vakavia eläintauteja
 13. Kolumni: Työleiri etsii reippaita tiimipelaajia
 14. Jokelan kartanossa vaihtuvat omistajat – lauantaina pidettiin tyhjennyskirppis, jonne oli tullut väkeä ainakin Espoosta saakka
 15. Amirkhani palasi voittajana UFC-kehään, skotti kukistui jo avauserässä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.