Viralliset jäätiet käytössä, Kittilässä yksi ylimääräinen

Kittilässä Raattaman kylän kupeessa Telanivassa on avattu tänä talvena jäätie Ounasjoen ylitse. Jäätie kestää 60 tonnin kuorman ja sitä ajavat päivittäin kolmen yrittäjän tukkirekat kymmenisen kertaa. Jää on 1,4 metristä teräsjäätä.

Jääteiden tekeminen ei ole kovin yleistä. Metsähallitus tekee vuosittain saarissa ja vesistöjen takana oleville korjuukohteille 10–20 kilometriä jääteitä Itä- ja Pohjois-Suomessa. Jääteitä ei yleensä ole tarkoitettu yleiseen käyttöön, mutta Kittilän jäätie on poikkeuksellisesti avoin kaikille käyttäjille.

Metsuri Martti Vaara on jäädyttänyt Telanivan jäätien jo neljästi, noin viiden vuoden välein. Yhteensä hän on tehnyt urallaan kymmenen jäätietä. Hän on Lapin kokenein jäätiemestari.

– Olen pumpannut vettä jäälle marraskuun puolivälistä loppiaiseen saakka lähes joka pakkaspäivä.

Kolme virallista

Suomessa on kolme virallista jäätietä. Niillä liikkuessa ovat voimassa samat liikennesäännöt ja vakuutukset kuin muussa tieliikenteessä. Muu jäällä ajo tapahtuu omalla vastuulla.

Kolin jäätie avattiin tänä vuonna helmikuun alussa. Se on Euroopan sisävesien pisin jäätie, joka yhdistää Kolin ja Vuonislahden. Seitsemän kilometrin jäätie lyhentää talvella Lieksan ja Kolin välistä matkaa noin 50 kilometriä. Vaatimuksena on vähintään 40 sentin jääkerros.

Oulun kupeessa on vastikään avattu jäätie Hailuodon saareen. Matkaa on noin kahdeksan kilometriä.

Kemijärvellä Räisälän jäätie on noin 500 metrin pituinen.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut