Lehdet: Lahtelaista rakennusyhtiötä epäillään lahjuksista Nuorisosäätiölle

Pirjo Kamppila

Lahtelaista Salpausselän Rakentajat -yhtiötä epäillään satojentuhansien eurojen lahjuksista Nuorisosäätiön johtajan Perttu Nousiaisen tilille, kertovat Yle ja Suomen Kuvalehti.

Yhtiö on rakentanut Nuorisosäätiölle esimerkiksi vastavalmistuneen suuren vuokrakerrostalon Lahden Aleksanterinkadulle. Säätiö aikoo myös purkaa omistamansa kerrostalon Lahden Hämeenkadun ja Vesijärvenkadun kulmassa ja rakentaa tilalle uuden.

Nuorisosäätiö osti talon Salpausselän Rakentajilta. Aiempi omistaja oli autokaupoista tunnettu Laakkosen suvun sijoitusyhtiö.

Salpausselän Rakentajat on yksi SSR Groupin alueyhtiö. Se toimii Päijät- ja Kanta-Hämeessä sekä Kymenlaaksossa.

Rahaa yli Suomenlahden

Poliisin nyt tutkimaan epäilysvyyhtiin liittyy myös virolaisia pöytälaatikkoyhtiöitä, joilta Nousiaisen sekä Nuorisosäätiön asiamiehen Aki Haaron yhtiöt ovat saaneet suuria lainoja. Poliisi haluaa selvyyden siitä, mistä lainarahat ovat alun perin peräisin. Yhtiöt ovat samoja, joille Salpausselän Rakentajat on maksanut tekaistuksi epäiltyjä konsulttipalkkioita.

Ylen MOT-ohjelman mukaan yhtiöiden taustalta löytyy Virossa asuva suomalainen liikemies Arto Autio.

Mahdollisen laittoman rahansiirron motiivina voi olla tappiot Iisalmen Runnin kylpylästä. Haaro ja Nousiainen pyörittivät sitä vuosina 2012–2015.

Talokauppa peruuntui

kertoi kesällä 2016 erikoisesta talokaupasta Lahdessa. Sen mukaan SSR Groupin pääomistaja Mika Wilenius oli myynyt joulukuussa 2015 talonsa Jalkarannassa 1,5 miljoonalla eurolla. Hinta oli tuntuvasti korkeampi kuin käypä hinta alueella.

Ostaja oli hetkeä aiemmin perustettu MorCap-yhtiö. Pöytälaatikkoyhtiön osakkaina on kaksi virolaista henkilöä. Kauppaa ei kuitenkaan lainhuudatettu, koska siitä ei ollut maksettu varainsiirtoveroa määräaikaan mennessä. Kauppa siis peruuntui.

Verottaja kiinnostui

Yle ja Kuvalehti kertovat, että rahan kierrätys paljastui, kun poliisi alkoi tutkia epäilyksiä Salpausselän Rakentajien johtajien törkeistä veropetoksista ja kirjanpitorikoksista.

Verohallinto teki tutkintapyynnön tammikuun lopussa. Rikosepäilyt liittyvät vuosiin 2015–2016.

Ylen mukaan rahavirrat säätiön johtajille osuivat samoihin aikoihin kun Nuorisosäätiö alkoi tehdä kiinteistökauppoja SSR-konsernin kanssa ja ohjata tälle suuria urakoita.

Nuorisosäätiö on myös hankkinut Tallinnasta asuntoja ja tehnyt sinne yli kymmenen miljoonan euron sijoituksen ison kiinteistöhankkeeseen.

Säätiö hylkäsi yleishyödyllisyyden

Nuorisoasuntosäätiön toimintaa tutkii myös Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA. Sen mukaan säätiö on rikkonut toimintaperiaatettaan, kun se on laajentunut yleishyödyllisestä säätiöistä myös kovan rahan asuntojen kauppiaaksi ja sijoittajaksi. Säätiö sai viime kesäkuussa määräyksen korjata toimintaansa.

Tänään keskiviikkona ARA kertoi, että säätiö käynnisti toimenpiteet määräajassa 14. helmikuuta mennessä. Korjaavat toimenpiteet ovat kuitenkin viivästyneet, mistä syystä ARA on antanut säätiölle lisäaikaa 29. maaliskuuta asti.

Aiheeseen liittyvää

  1. Rakennusyhtiön johtaja teki erikoiset miljoonakaupat Lahdessa 7.8.2016 19:02

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut