Lahti ylemmässä keskikastissa omakotiasumisen menoissa

Omakotiasumisen kuntakohtaiset maksut ovat Lahdessa noin 3700 euroa vuodessa. Laskelma on tehty 120 neliön suuruiselle sähkölämmitteiselle talolle. Leena Liukkonen

Vili Uuskallio

Lahti on ylemmässä keskikastissa, kun vertaillaan omakotiasumisen menoja suurissa kaupungeissa. 17 kaupungin joukossa Lahti on sijalla 6. Lahtelaiset omakotiasukkaat maksavat keskimääräistä enemmän etenkin sähkölämmityksestä, jossa maksut ovat kolmanneksi korkeimmat Kouvolan ja Lappeenrannan jälkeen.

Omakotiliiton tekemässä vertailussa tarkasteltiin 120 neliön omakotitalon kuntakohtaisia menoja, joita ovat kiinteistövero, lämmitys- ja käyttösähkömenot, vesimaksut ja jätemaksut.

Yli 60 000 asukkaan kaupunkien vertailun kärjessä ovat Lappeenranta, Jyväskylä ja Espoo. Lappeenrannassa vakio-omakotitalon vuosimenot kohoavat lähelle 4 000 euroa. Lahdessa vuosimenot ovat noin 3 700 euroa ja vertailun halvimmassa kaupungissa Seinäjoella noin 3 300 euroa.

Lahdessa omakotiasukkaan kiinteistöveromenot ovat samalla tasolla kuin Oulussa ja Kuopiossa. Selvästi korkeampia kiinteistöveromenot ovat pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Vesimaksuissa Lahti on suurten kaupunkien keskikastissa.

Lähes tuhannen euron ero

Omakotiliitto selvitti kuntakohtaisia asumismenoja nyt toista kertaa. Tutkimuksessa oli mukana 52 kuntaa, jotka edustavat 71 prosenttia Suomen asukasluvusta.

Vertailussa tarkasteltiin tyyppiomakotitaloa, joka on 30 vuotta vanha, puurakenteinen, sähkölämmitteinen ja sijaitsee omalla tuhannen neliön tontilla.

52 kunnan vertailussa omakotitalouden asumismenot vaihtelevat lähes tuhannella eurolla. Tutkimuksen mukaan kalleinta on asua Raisiossa, jossa vuosikustannukset ovat lähes 4 300 euroa. Kärkikolmikossa ovat myös Järvenpää ja Siilinjärvi. Edullisinta omakotiasuminen on Seinäjoella. Suurimmat kustannuserot aiheutuvat lämmityskuluista.

Omakotiliiton mukaan kuntien rooli asumiseen liittyvissä kustannuksissa tulee korostumaan edelleen. Yhdistys pelkää, että kunnat paikkaavat kassaansa korottamalla kiinteistöveroja sekä vesi- ja jätemaksuja. Omakotiliiton mukaan asumismenojen kasvuun on puututtava, koska asuminen on perustarve.

– Keskiöön on asetettava energiayhtiöt ja kuntien palveluyhtiöt. Asumiskustannuksiin voidaan vaikuttaa, kun energia- ja kuntayhtiöiden päätöksentekoon lisätään avoimuutta sekä läpinäkyvyyttä ja toimintaan tehokkuutta, toteaa Omakotiliiton toiminnanjohtaja Kaija Savolainen yhdistyksen tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hyvinvointiyhtymän yhtymäkokous: puheenjohtajaa ei taaskaan saatu valittua, turvavälit unohtuivat
 2. Kauppakeskus Trion K-Supermarket suljetaan - "Asiakkaat eivät löytäneet kellarikerrokseen"
 3. 25.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeen viimeisin varmistettu tartunta viiden päivän takaa
 4. Aviomies menehtyi, pankki sulki tilit – Terttu Hokkanen oppi kovimman kautta, että raha-asiat kannattaa sopia ajoissa
 5. Maastopalo levisi noin hehtaarin alueelle Orimattilassa
 6. Poliisi auttaa jengiläisiä irtautumaan kahleista, toiminnan keskiössä keskinäinen luottamus
 7. Hollolassa toivotaan lisäselvityksiä kierrätyspuistosta, vaikutukset luontoon ja alueen asukkaisiin huolettavat
 8. Miten olisi roskapihdit ulkoilukaveriksi? Lahden Ankkuri halutaan pitää yhdessä siistinä
 9. Keskusta torjuu kokoomuksen ehdotuksen lentojen ostopalveluista: "Vaikuttaa poliittiselta operaatiolta"
 10. Antti Tuisku tekee paluun lavalle tänä kesänä koronasta huolimatta – Valittu kansa kuullaan ensimmäistä kertaa livenä nettikeikalla
 11. Näyttelijä Kari Hietalahti meditoi vapa kädessä - "Kun tälle lajille antaa sydämensä, se on ikuista"
 12. Kesä tuo muutoksia Hämeen poliisin lupapalveluihin ja Heinolan poliisiaseman aukioloaikoihin
 13. Uudessa lahtelaisessa autopesulassa asiakkaalle luvataan alle minuutin jonotusaikaa
 14. Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikostutkinnassa uusi epäilty – kaikkiaan epäiltyjä on nyt neljä
 15. Tavallisesta pankkituotteesta tuli lomautetuille kriisiapu – kahdessa kuukaudessa haettu yli 210 000 lainanlyhennysvapaata

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.