Heinolan kouluhankkeiden lasku paisuu, miten käy vanhojen koulujen?

Aholantien tontille nousee kohta koulu. Sami Lettojärvi

Ari Viuhko

Rakentamalla kolme uutta, kallista koulua Heinola tekee käytännössä kouluverkkoratkaisun, joka merkitsee Jyrängön ja Kirkonkylän koulujen lopettamista, ennakoi kaupungin tarkastuslautakunnan puheenjohtaja, valtuutettu Aimo Bonden (kok.).

Bondenin mukaan tekninen toimi esitteli tammikuussa uudet kustannusarviot, joissa 3 650 bruttoneliön Sinilähde-talo maksaa lähes 11 miljoonaa, noin 5 200 neliön lukio 15,6 miljoonaa ja 7 600 neliön Kailas-talo 21 miljoonaa euroa. Kun lukuihin lisätään rakenteilla olevan Lyseonmäen koulun laajennuksen vajaat 2,7 miljoonaa, tulee summaksi noin 50,2 miljoonaa.

Vielä vuonna 2015 valtuustolle esiteltiin laskelmaa, jossa kouluhankkeiden hinta oli 43,3 miljoonaa euroa. Silloin tosin puhuttiin Kailas-talon sijasta vain Niemelä-talon peruskorjauksesta, mutta toisaalta pottiin mahtuivat myös Kirkonkylän ja Jyrängön koulujen peruskorjaukset sekä Tommola-talon toisen kerroksen remontti ja lisärakennus.

– Jos paperit lukee rivien välistä, niin tämähän tarkoittaa sitä, että meiltä poistuvat Jyränkö ja Kirkonkylä. Me joudumme tilanteeseen, jossa Jyrängön ja Kirkonkylän koulut joudutaan lopettamaan, sanoo Bonden.

Heinolan lasten määrä vähenee, eikä syntyvä pakkoratkaisu ole Bondenin mukaan välttämättä huono, mutta demokraattinen se ei ole.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. "Yksi elämäni parhaista kesistä" – koronapandemia toi ohjaaja Renny Harlinin 35 vuoden tauon jälkeen koko kesäksi Suomeen
 2. Kolme ruorijuoppoa jäi kiinni Ruotsalaisella
 3. Kauppalehti: lahtelaismies löysi 30 000 euron arvoisen kultahipun
 4. Maanviljelijä putosi viljasiiloon Iitissä – "Valitti alaselkää, mutta oli tajuissaan koko ajan"
 5. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20
 6. Pirjo Heikkilän Pirjo-hahmo joutuu jatkuvasti noloihin tilanteisiin –  "Koko sarjan idea lähti siitä, että jännitän ja ujostelen yleensä uusien ihmisten seurassa"
 7. Lahtelainen Kellopeli-osuuskunta tunnelmoi syksyllä Suomi-filmejä
 8. Syövän kanssa taisteleva pariskunta on tehnyt kalliopihastaan upean harrastuksen – katso kuvat kauniista pihasta
 9. Uutissuomalaisen debatti: Suomalaiset yritykset ovat osoittaneet ketteryyttä koronapandemiassa – "Pitää osata oivaltaa, mikä on todellinen ongelma", sanoo Etlan tutkimusjohtaja
 10. Kolmen päihtyneen kuljettajan matka liikenteessä päättyi poliisin väliintuloon
 11. Pirjo Lempiäisen kahvila toimii Lahden torilla samalla paikalla, jolle hänen äitinsä perusti aikoinaan kalakojun
 12. Lahden Launeella järjestetään lauantaina skeittitapahtuma – lajiin pääsee tutustumaan lainalaudalla
 13. Korona sekoitti leasingin kuviot: vuokra-autot halutaan kotimaan lomakaaraksi normaalia hanakammin, mutta tarjonta on tavallista pienempää
 14. Uutissuomalaisen debatti: Tutkija Leena Ilmola-Sheppard listaa kolme pärjäämisen sääntöä Suomen viranomaisille ja yrityksille – "Valitusvirren veisuu luo harvoin menestystä"
 15. Beatmakers juhlii uutta levyään Heinolassa lauantaina

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.