Lahden bussireitit ja aikataulut uusitaan – asukkaat voivat osallistua suunnitteluun

Lahden bussiliikenteen houkuttelevuutta halutaan lisätä runkolinjoilla, joissa bussit kulkevat muita linjoja tiheämmin. Sami Lettojärvi

Nina Räty

Lahden seudun liikenne suunnittelee kuluvan vuoden aikana bussien reitit ja aikataulut uudelleen. Suurennuslasin alle joutuvat kaikki nykyiset linjat joitakin kouluvuoroja lukuun ottamatta.

Muutoksessa Lahteen suunnitellaan uusi runkolinjasto, joka yhdistää tärkeimmät asuin- ja työpaikka-alueet keskustaan suorilla reiteillä. Runkolinjan varteen voi olla pidempi kävelymatka, mutta runkolinjan pysäkiltä kulkee busseja useammin.

Runkolinjaa palvelee joukko liityntäliikennelinjoja eli tavallisia bussilinjoja.

Tavoitteena on nykyistä taloudellisemmin toimiva ja houkutteleva joukkoliikenne. Siihen aiotaan päästä matkustajamääriä kasvattamalla ja kustannustehokkuutta parantamalla.

Uudet linjat otetaan käyttöön vaiheittain nykyisten liikennöintisopimusten päättyessä vuosien 2019–2020 aikana.

Uusi suunnitelma on Lahden kaupunkiympäristön palvelualueen strateginen kärkihanke, jossa määritellään joukkoliikenteen palvelutaso ja suunnitellaan uusi runkolinjasto.

Kaupungin tiedotteen mukaan monista Euroopan kaupungeista on saatu hyviä kokemuksia toimivan runkolinjaston positiivisista vaikutuksista.

Esimerkiksi Ruotsissa sijaitseva 60 000 asukkaan Karlstad muutti 17 linjaa kahdeksaksi runkolinjaksi 2005. Karlstadin joukkoliikenteen matkustusmäärät ovat kasvaneet muutoksen jälkeen 65 prosenttia kymmenessä vuodessa.

Matkustajat mukaan suunnitteluun

Asukkailla on mahdollisuus osallistua suunnitelman laatimiseen monin tavoin. Suunnittelu alkaa nykytilan kartoittamisella, jonka tueksi kevään aikana tehdään asiakaskysely verkossa ja tietyillä linjoilla haastattelijan paperikyselynä.

Maaliskuun aikana avataan runkolinjastosuunnitelmalle blogi Lahden seudun liikenteen verkkosivuille, jossa suunnitelman etenemistä voi seurata ja kommentoida.

Kaupungin ePalaute-järjestelmään runkolinjastosuunnitelmalle on avattu oma palautekanava, jossa voi esittää vapaamuotoisesti omia ideoita ja toiveita uusien linjojen suhteen tai piirtää oman ehdotuksensa sivulta löytyvälle kartalle.

LSL:n suunnittelijat esittelevät runkolinjastosuunnitelmaa kaupungin tapahtumissa, ja aiheesta järjestetään työpajoja eri kohderyhmille.

Suunnittelijat kannustavat keskustelemaan aiheesta aktiivisesti sosiaalisessa mediassa. Runkolinjastosuunnitelmaa varten on valjastettu käyttöön hashtagit #sinunvuorosi, #minunvuoroni ja #runkolinjasto. LSL:n Facebook- ja Twitter-tileillä on ajantasaista tietoa suunnitelman vaiheista ja muista joukkoliikenteen ajankohtaisista asioista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Kylpylähaaveista Padasjoella luovuttiin: tilalle lomakeskus hotelleineen, ravintoloineen ja 50 hengen lauteineen
 2. "Kesä on käytännössä menetetty": Risteily-yrittäjät ovat kovan paikan edessä, kun kotimaan matkailun nousu ei näy vesimatkailussa
 3. Yhdeksän kausityöntekijää on saanut koronavirustartunnan Päijät-Hämeessä – hyvinvointiyhtymän mukaan marjojen ostaminen on yhä turvallista
 4. 13-vuotias lahtelainen kesäyrittäjä Mikko Merimaa on hoitanut eläimiä koko elämänsä, ja tämä sai hänet hyppäämään kesäksi rengin saappaisiin
 5. Asikkalalainen Meitin Enerkia pyrkii palauttamaan poistuneita linjoja maaseututeille ja nostamaan joukkoliikenteen takaisin suosioon yhden miehen sekä biokaasun voimin
 6. Nuorten toimintaryhmä Inspis tarjoaa maksutonta musiikillista ohjelmaa kesäviikonloppuisin Pikku-Veskussa – sunnuntaisin kesäteatterilla järjestetään puistokaraoke
 7. Yön uutiskooste: Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaika, anniskelu ja asiakasmäärät vapautuvat tänään koronarajoituksista
 8. Juha Hyötyläinen, 54, on kerännyt arvokkaan 38 000 rahan kokoelman – Suomen sisällissodan aikaiset tilapäisrahat ovat hänen ylpeydenaiheensa: "Niissä olen varmaan suurin mahdollinen asiantuntija"
 9. Rahtiliikenne kulkee vilkkaasti Saimaan kanavassa, mutta risteilyalusten ja huviveneiden puuttuminen iskee matkailuun – "Tarkoittaa meille tuhansien yöpyjien menetystä"
 10. Henkilöauto ja moottoripyörä törmäsivät Iitissä
 11. Pääkirjoitus: Poliisihallitus esittää toimintavalmiuteen uusia tavoiteaikoja viidellä portaalla
 12. Anna-Tuulia Hautalan Esalainen: Enää ei auta muuttaa maalle meteliä pakoon
 13. Kiireinen kuski kaahasi kahtasataa Nelostiellä Lahdessa
 14. "Ajaa voi vaikka työhanskoilla" – maastopyöräilyn aloittamiseen tarvitsee vain kaksi varustetta
 15. Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.