Kemia kiinnostaa yo-kirjoituksissa aiempaa enemmän – samoin fysiikan ja biologian suosio kasvaa

Lukiolaiset Kosti Jolkkonen (vas.) ja Terho Nissilä puhdistivat kuparia elektrolyysin avulla kemian tunnilla. Tapio Hartikainen

Jukka Patrakka

Kemian, fysiikan ja biologian suosio on kasvanut ylioppilaskirjoituksissa viime vuosina. Pitkä matematiikka on pitänyt pintansa, mutta kirjoittajien määrät ovat laskeneet.

Varsinkin historiaa, maantietoa ja kielistä etenkin ruotsia kirjoitetaan aiempaa vähemmän.

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä toteaa, että matematiikan kirjoittajien kokonaismäärä on vähentynyt ikäluokkien pienenemisen vuoksi.

– En vetäisi tämän kevään ilmoittautumisista kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Tieto opiskelijavalinnan muutoksista on rohkaissut monia uusimaan hyväksyttyä arvosanaa.

Tutkintoja suhteellisesti vertailtaessa matematiikka on ollut lievässä kasvussa. Luonnontieteissä on ollut selkeää nousua biologiassa, fysiikassa ja kemiassa. Määrä on pienentynyt maantieteessä. Humanistisissa aineissa tilanne on vaihdellut. Esimerkiksi ruotsin osuus on vähentynyt.

Tähkä arvioi, että kieliin vaikuttaa muun muassa perusopetuksen tuntijako.

– Luonnontieteelliset alat sekä lääketieteelliset tiedekunnat ovat lisänneet ylioppilastodistusten hyödyntämistä, mikä on todennäköisesti vaikuttanut näihin aineisiin.

Luonnontieteellisen suosio laskenut

Korkeakoulutuksen kolmen viime vuoden hakijatilastojen mukaan luonnontieteellisen suosio on laskenut, mutta lääketieteellisen noussut.

– Fysiikka ja kemia ovat pakollisia aineita juuri lääketieteitä ja insinööritieteitä opiskelemaan aikoville, kertoo akateeminen rehtori Harri Siiskonen Itä-Suomen yliopistosta.

Luonnontieteellisten alojen ongelmana on, ettei hakijoita saada riittävästi.

– Koulutustarjonnassa on paljon luonnontieteiden aloituspaikkoja, joihin kaipaisimme lisää kotimaisia hakijoita.

Lukiolaisille on tarjottu kurkistuskursseja avoimen yliopiston kautta.

Matematiikkaa tarvitaan monessa

Opetushallituksen opetusneuvos Leo Pahkin muistuttaa, että opiskelijamäärät pienenevät.

– Luonnontieteiden ja matematiikan osaajien määrä on ollut laskusuunnassa. Pitkää matematiikkaa ja fysiikkaa ei ole valittu lukioissa niin paljon kuin haluamme.

Lahjakkaimmille nämä alat valinneille aukeaa useita ovia.

– Heillä on mahdollisuuksia moniin suuntiin. Useimmiten he hakeutuvat muille aloille kuten juridiikkaa tai lääketieteitä lukemaan.

Pahkinin mukaan luonnontieteiden ja matematiikan osaajia kaivataan lähinnä insinööritieteisiin ja luonnonvara-alalle.

Mutta matematiikkaa tarvitaan joka puolella.

– Nykyään puhutaan datan käsittelystä. Tarvitaan matemaattista ajattelua, kun sitä aletaan louhia ja tekemään esimerkiksi erilaisia ennusteita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koiviston auton kuljettajat huolissaan työturvallisuudesta – vain harva matkustaja käyttää maskia: "Olemme kohta kaikki karanteenissa eivätkä bussit kulje"
 2. Kaksi peräänajoa Nelostiellä, molemmat onnettomuuspaikat raivattu ja liikenne sujuu
 3. Puolustusvoimat ei luovukaan Hälvälän harjoitusalueesta, taustalla "muuttunut tarve"
 4. Lahti johtaa – maalintekijänä Lahti
 5. Lahdessa on nyt poikkeuksellisen paljon rottia – epäsiistit pihat ja jätekatokset houkuttelevat tuholaisia
 6. Käräjäoikeus vangitsi tällä viikolla kaksi lahtelaismiestä epäiltyinä muun muassa pyörävarkauksista – poliisin hallussa on pyöriä, joiden alkuperä ei tiedossa
 7. Lahden eteläisen kehätien varrelle tulee opiskelijoiden suunnittelemaa taidetta – betoni peittyy näyttävillä maalauksilla
 8. Perussuomalaisilla 24 kuntavaaliehdokasta Lahdessa
 9. Päijät-Hämeen maakuntajohtaja vaatii valtiolta nopeita työllisyystoimia – "Kriisi on päällä ja työttömyys on 1990-luvun lamavuosien tasolla"
 10. Eläkeputken poisto ja ansiosidonnaisen porrastus VM:n rohtoja työllisyyteen
 11. Lahden demariryhmä vaatii kokoomuskaksikolle potkuja kaikista luottamustoimista – "En ole kuullut mitään näin naurettavaa", kommentoi Francis McCarron
 12. Vain yksi vaihtuu voittavasta kokoonpanosta – tässä FC Lahden miehitys RoPSia vastaan
 13. Ilkka Koskimäki siirtyy Hämeestä Itä-Uudenmaan poliisipäälliköksi
 14. Lahtelaistaustainen luonnonsuojelun emeritusprofessori Pekka Kauppi hakkaisi ja säästäisi metsiä ja haaveilee, että Tiirismaan masto siirrettäisiin muualle
 15. Sadevesikaivoon heitetty tupakantumppi voi päätyä kalan vatsaan – Lahdessa kampanjoidaan vesistöjen roskaantumista vastaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.