Lahti Regionin ja Ladecin tilalle uudet yhtiöt – nimiksi Visit Lahti ja Lahti Business Region

Selvityksen mukaan Päijät-Hämeen kuntien on panostettava matkailun edistämiseen ja elinkeinopolitiikkaan enemmän kuin maassa keskimäärin. Katja Luoma

Vili Uuskallio

Lahden seudun kuntien elinkeinotoimi on järjestettävä uudelleen, katsoo asiaa selvittänyt aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI.

Esityksen mukaan matkailu- ja markkinointiyhtiö Lahti Region laajenisi koko maakunnan kattavaksi ja muuttaisi nimensä Visit Lahdeksi. Yhtiö luopuisi asumisen markkinoinnista, joka siirtyisi kuntien vastuulle.

– Visit Lahti on hyvä ja vakiintunut nimi. Lahti on maailmanlaajuisesti tunnettu brändi. Ei ole järkeä olla hyödyntämättä tunnettuutta, MDI:n neuvonantaja Eero Holstila toteaa.

Holstilan mukaan kuntien asukaskohtainen maksuosuus matkailuyhtiölle voisi olla esimerkiksi neljä euroa asukasta kohti, mikä olisi nykyistä vähemmän. Nykyisin yhteistyön ulkopuolella oleva Heinola lähtisi uuteen yhtiöön mukaan.

Kehittämisyhtiöön lisää kuntia?

MDI esittää myös kehittämisyhtiö Ladecin toiminnan laajentamista ja yhtiön nimen muuttamista. Uusi nimi olisi Lahti Business Region. Ydinkaupunkiseudun kuntien maksuosuus olisi uudessa yhtiössä 12 euroa ja muiden kuntien viisi euroa asukasta kohti

– Padasjoella tai Hartolassa ei tule joka päivä vastaan esimerkiksi omistajavaihdospalvelun tarve, joten reiluuden merkeissä maksuosuus voi olla pienempi, Holstila sanoo.

"Työpaikat ovat yhteisiä"

MDI selvitti elinkeinotoiminnan organisointia Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen liiton toimeksiannosta. Päijät-Hämeen kuntien lisäksi mukana on Iitti, joka siirtyy Kymenlaaksosta Päijät-Hämeeseen.

Konsultin näkemyksen mukaan Päijät-Hämeen menestys edellyttää kuntien yhteistyötä erityisesti yrityspalveluissa ja matkailun edistämisessä. Molempia varten tarvitaan osaava ja tehokas yhtiö. Konsultti arvioi, että Päijät-Hämeen kuntien on panostettava elinvoimapolitiikkaan enemmän kuin koko maassa keskimäärin.

Viime vuosikymmenten aikana Päijät-Hämeen työpaikka- ja väestökehitys on ollut hitaampaa kuin vertailualueilla. Maakuntaan tarvittaisiinkin lisää työpaikkoja ja matkailutuloja. Holstilan mukaan sillä ei ole merkitystä, minkä kunnan alueella työpaikat sijaitseva.

– Ydinhavainto on, että työpaikat ovat talousalueen yhteisiä.

Esitetyt muutokset astuisivat voimaan ensi vuoden alussa. Kuntien näkemyksiä sovitetaan yhteen 19. huhtikuuta pidettävissä neuvotteluissa. Tavoitteena on, että ratkaisut saadaan aikaan tämän kevätkauden aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.