Poliisi pitää koirien turvasumutteita hyvänä – "Minä ainakin käyttäisin uhkaavassa tilanteessa"

Kennelliiton puheenjohtaja Harri Lehkonen toteaa, että ongelmakoiria suurempi ongelma ovat ongelmaomistajat. Hän muistuttaa, että koiran perustottelevaisuus on omistajan vastuulla. Monta kertaa ikäviltä tilanteilta vältyttäisiin, jos koirat pidettäisiin kytkettyinä.

Inka Töyrylä

Koiranomistajille suunnattu turvasumute on poliisin mukaan kelpo vaihtoehto itsensä ja omaisuutensa puolustamiseksi.

– Jos tuote on testattu turvalliseksi, sillä on myyntilupa eikä sen hallussapito vaadi viranomaislupaa, en näe mitään estettä, etteikö sellaista voisi käyttää, sanoo Hämeen poliisin rikoskomisario Ville Hahl.

– Minä ainakin käyttäisin, jos tilanne olisi uhkaava. Itseään ja omaisuuttaan – tässä tapauksessa omaa koiraansa –  saa ja pitää puolustaa.

Ei vaadi viranomaisen lupaa

Euralaisessa Turvakerroin-yrityksessä valmistetaan tällä hetkellä erilaisia turvasumutteita kolmessa vuorossa. Sumutteiden myynti räjähti kasvuun, kun puhe koirakurista yltyi jälleen maaliskuun alussa median kerrottua rajuista koirahyökkäyksistä muun muassa Vantaalla ja Heinolassa. Vantaan tapauksessa pikkukoira kuoli vammoihinsa, kun rottweiler oli hyökännyt sen kimppuun. Heinolassa koira puri vastaan tullutta ulkoilijaa käsivarteen.

Turvakerroin-yrittäjä Tomi Virén kertoi Helsingin Uutisille viime lauantaina saaneensa kymmeniä palautteita tapauksista, joissa koiraturva-sumute on pelastanut koiran. Virénin mukaan koiraturvan käyttöön ei vaadita viranomaisen lupaa.

Sumute perustuu mentholsuihkaukseen, joka vaikuttaa koiran tunto- ja hajuaistiin niin, että tämä keskeyttää hyökkäyksensä.

Rikoskomisario Hahl vahvistaa, että lupaa ei tarvita, jos sumute on täysin vaaraton.

– Tällaisia, samoin kuin värjääviä turvasumutteita saa kuka tahansa kantaa mukana. Osa suihkeista – kuten pippurisumute – kuitenkin tarvitsee viranomaisluvan.

– Jos koira sokeutuu tai vahingoittuu muutoin suihkeen vuoksi, selvitellään sitä sitten erikseen. Jos tuotteen valmistaja lupaa, että suihke ei vahingoita, on siihen voitava luottaa.

Suihketta on kuitenkin syytä käyttää vain tosipaikan tullen.

– Jos suihkeen käytöstä aiheutuu kipua, voidaan se katsoa pahoinpitelyksi, ellei kyseessä ole oikeasti ollut puolustautuminen, Hahl sanoo.

Ennakointi paras keino

Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen suhtautuu turvasuihkeisiin varauksella, mutta ei kuitenkaan tyrmää niiden käyttöä.

– Koiran hajuaisti on huomattavasti parempi kuin ihmisen, joten tällainen suihke voi olla sille hyvä pelote. Mutta onko suihkeiden vaikutusta koiraan tutkittu tarpeeksi? Koska nenä toimii niin paljon paremmin kuin ihmisen, tiedetäänkö, ettei suihke jätä pysyviä vaurioita, Lehkonen kysyy.

– Toki on parempi käyttää suihketta kuin että syntyy vahinkoa.

Paras keino Lehkosen mukaan on ennakointi.

– Joskus on parempi pitää silmät auki ajoissa ja kiertää vastaantulija vähän kauempaa sen sijaan, että tiukasti ajattelisi, että minä kuljen nyt tästä, koska minulla on siihen oikeus.

Jos aggressiivisen oloinen koira kuitenkin sattuu kohdalle, Lehikoinen muistuttaa, että karkuun ei pidä lähteä.

– Pakeneminen provosoi koiraa. Jos se ei ole suoraan tulossa päälle, peräänny hitaasti ja puhu sille rauhallisesti.

Asiasta kertoi Mäntsälän Uutiset.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut