Poliisi pitää koirien turvasumutteita hyvänä – "Minä ainakin käyttäisin uhkaavassa tilanteessa"

Kennelliiton puheenjohtaja Harri Lehkonen toteaa, että ongelmakoiria suurempi ongelma ovat ongelmaomistajat. Hän muistuttaa, että koiran perustottelevaisuus on omistajan vastuulla. Monta kertaa ikäviltä tilanteilta vältyttäisiin, jos koirat pidettäisiin kytkettyinä.

Inka Töyrylä

Koiranomistajille suunnattu turvasumute on poliisin mukaan kelpo vaihtoehto itsensä ja omaisuutensa puolustamiseksi.

– Jos tuote on testattu turvalliseksi, sillä on myyntilupa eikä sen hallussapito vaadi viranomaislupaa, en näe mitään estettä, etteikö sellaista voisi käyttää, sanoo Hämeen poliisin rikoskomisario Ville Hahl.

– Minä ainakin käyttäisin, jos tilanne olisi uhkaava. Itseään ja omaisuuttaan – tässä tapauksessa omaa koiraansa –  saa ja pitää puolustaa.

Ei vaadi viranomaisen lupaa

Euralaisessa Turvakerroin-yrityksessä valmistetaan tällä hetkellä erilaisia turvasumutteita kolmessa vuorossa. Sumutteiden myynti räjähti kasvuun, kun puhe koirakurista yltyi jälleen maaliskuun alussa median kerrottua rajuista koirahyökkäyksistä muun muassa Vantaalla ja Heinolassa. Vantaan tapauksessa pikkukoira kuoli vammoihinsa, kun rottweiler oli hyökännyt sen kimppuun. Heinolassa koira puri vastaan tullutta ulkoilijaa käsivarteen.

Turvakerroin-yrittäjä Tomi Virén kertoi Helsingin Uutisille viime lauantaina saaneensa kymmeniä palautteita tapauksista, joissa koiraturva-sumute on pelastanut koiran. Virénin mukaan koiraturvan käyttöön ei vaadita viranomaisen lupaa.

Sumute perustuu mentholsuihkaukseen, joka vaikuttaa koiran tunto- ja hajuaistiin niin, että tämä keskeyttää hyökkäyksensä.

Rikoskomisario Hahl vahvistaa, että lupaa ei tarvita, jos sumute on täysin vaaraton.

– Tällaisia, samoin kuin värjääviä turvasumutteita saa kuka tahansa kantaa mukana. Osa suihkeista – kuten pippurisumute – kuitenkin tarvitsee viranomaisluvan.

– Jos koira sokeutuu tai vahingoittuu muutoin suihkeen vuoksi, selvitellään sitä sitten erikseen. Jos tuotteen valmistaja lupaa, että suihke ei vahingoita, on siihen voitava luottaa.

Suihketta on kuitenkin syytä käyttää vain tosipaikan tullen.

– Jos suihkeen käytöstä aiheutuu kipua, voidaan se katsoa pahoinpitelyksi, ellei kyseessä ole oikeasti ollut puolustautuminen, Hahl sanoo.

Ennakointi paras keino

Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen suhtautuu turvasuihkeisiin varauksella, mutta ei kuitenkaan tyrmää niiden käyttöä.

– Koiran hajuaisti on huomattavasti parempi kuin ihmisen, joten tällainen suihke voi olla sille hyvä pelote. Mutta onko suihkeiden vaikutusta koiraan tutkittu tarpeeksi? Koska nenä toimii niin paljon paremmin kuin ihmisen, tiedetäänkö, ettei suihke jätä pysyviä vaurioita, Lehkonen kysyy.

– Toki on parempi käyttää suihketta kuin että syntyy vahinkoa.

Paras keino Lehkosen mukaan on ennakointi.

– Joskus on parempi pitää silmät auki ajoissa ja kiertää vastaantulija vähän kauempaa sen sijaan, että tiukasti ajattelisi, että minä kuljen nyt tästä, koska minulla on siihen oikeus.

Jos aggressiivisen oloinen koira kuitenkin sattuu kohdalle, Lehikoinen muistuttaa, että karkuun ei pidä lähteä.

– Pakeneminen provosoi koiraa. Jos se ei ole suoraan tulossa päälle, peräänny hitaasti ja puhu sille rauhallisesti.

Asiasta kertoi Mäntsälän Uutiset.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Lahtelainen Mimmi Vepsäläinen toivoi jo kymmenvuotiaana, että voisi tanssia koko ikänsä – kolmessa maassa opiskellut tanssija asuu taas kotikaupungissaan
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 5. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 6. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 7. Pari vuotta sitten Mikko Viitikon jalkapalloura oli vaarassa – nyt peli maistuu FC Lahdessa ja syksyllä arkeen tulee uusi kiintotähti
 8. Yön uutiskooste: Korona-aikana iso riski ulkomaanmatkan peruuntumisesta - pakettimatkan rahat varmimmin takaisin
 9. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 10. Solubiologi Kirsi Rilla tutkii mikroskooppisen pieniä kalvorakkuloita, joista voi olla apua esimerkiksi syövän diagnosoinnissa – "Vesikkelit ovat muuttaneet käsitystämme elimistön toiminnasta"
 11. Saara Larkion Esalainen: Vaalityö on jo alkanut ja Trumpin henki haisee mastokaupungissa asti
 12. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 13. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 14. Koronakriisi on kurittanut nuoria pahemmin kuin muuta väestöä – Nuorisotyöttömyys kaksinkertaistui
 15. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.