"Henki kuntien välillä on parempi kuin kertaakaan tällä vuosikymmenellä" – konsultti patistaa yhteistyöhön, jotta alisuorittaminen loppuisi

Päijät-Hämeen kunnat ovat tiivistämässä yhteistyötään pysäyttääkseen väestötappion ja parantaakseen alueen työllisyyskehitystä. Päätökset tehdään kevään aikana.

Kauppakeskus Trion Visit Lahti -infopisteessa tiistaina käynyt Emelda Sceda sai Lahti-tietoa matkailuneuvonnan asiantuntijalta Johanna Karhulta. Sami Kuusivirta

Vili Uuskallio

Väestötappio ja muuta maata hitaampi työllisyyskehitys ajavat Päijät-Hämeen kuntien nykyistä tiiviimpään elinkeinotoimen yhteistyöhön. Aluekehittämisen konsulttitoimisto MDI esittää, että maakunnan kymmenen kuntaa (mukana myös Kymenlaaksosta siirtyvä Iitti) yhdistäisivät voimansa sekä uudessa matkailuyhtiössä että uudessa elinkeinoyhtiössä.

– Päijät-Hämeen pitää pärjätä paremmin kuin tähän asti. Voi sanoa, että Päijät-Häme on alisuorittanut kilpailukyvyssä verrattuna muihin maakuntiin ja kaupunkiseutuihin. Alue pitää tietyllä tavalla keksiä uudelleen, MDI:n kehitysjohtaja Janne Antikainen sanoo.

Seutujen välisessä kilpailussa on Antikaisen mukaan ollut 2000-luvulla yllättäviäkin voittajia.

– Esimerkkeinä ovat Seinäjoen ja Kokkolan seudut. Miksei tähän rimpsuun voisi lisätä 2020-luvulla myös Lahden seudun?

"Nakertava kilpailu turmiollista"

MDI selvitti elinvoimapalveluiden organisoimista Lahden kaupungin ja Päijät-Hämeen liiton toimeksiannosta. Selvitystarpeen taustalla oli Hollolan kunnan viime kesänä tekemä päätös irtisanoa rahoitussopimus markkinointiyhtiö Lahti Regionin kanssa. Kunta kertoi haluavansa arvioida, miten viestintä ja markkinointi jatkossa hoidetaan.

Yhteistä säveltä etsittiin tammikuussa järjestetyssä laivaseminaarissa. MDI:n konsultit ovat vierailleet kaikissa maakunnan kunnissa. Antikaisen mukaan yhteistyöhalua löytyy paljon.

– Väitämme, että henki kuntien välillä on parempi kuin kertaakaan tällä vuosikymmenellä. 19. huhtikuuta ja siitä eteenpäin mitataan, miten vahva tahto on, hän toteaa kuntien välisiin jatkoneuvotteluihin viitaten.

MDI:n esittämä ratkaisu poikkeaa alueellisen kehittämisen valtavirrasta. Antikaisen mukaan monilla seuduilla kehittämisyhtiöt operoivat vain ydinkaupunkiseudulla.

– Sen jälkeen on lähes muuri rakennettuna muun alueen väliin. Koko maakunnan kilpailukyvyn vahvistaminen on huomattavasti parempi tie kuin sisäinen nakertava kilpailu, joka on turmiollista kaikille.

Lahdesta tulee aito yliopistokaupunki

Aluetutkija Timo Aro on listannut viisi asiaa, joiden varaan Lahden seutu voi rakentaa tulevaisuuttaan. Näitä ovat kiertotalous, ydinkaupunkiseudun vetovoiman vahvistaminen, sijaintietu, osaamispohjan monipuolistaminen ja matkailupotentiaalin hyödyntäminen.

MDI:n neuvonantaja Eero Holstila pitää isona mahdollisuutena sitä, että Lahdesta tulee Lut-yhteistyön ansiosta virallisesti yliopistokaupunki.

– Tämä on aikamoinen mahdollisuus mielikuvamaailmassa. Yliopistokaupungit vetävät nuorisoa. Tähän kannattaa tarttua.

Uusien asukkaiden saaminen on ratkaisevan tärkeää, sillä työvoiman saatavuus on muodostunut pullonkaulaksi yritysten kasvulle.

– Ihmisiä tarvitaan lisää. Se on elinkeinopolitiikan ydinkysymys 2020-luvulle tultaessa. Nuoret koulutetut ihmiset ovat tärkein ryhmä.

Matkailussa on Holstilan mukaan isot kasvumahdollisuudet, joiden hyödyntäminen edellyttää erityistä myyntiosaamista ja kansainvälisiä kontakteja.

– On ilman muuta selvää, että matkailua varten tarvitaan oma yhtiö.

Kunnat mukaan molempiin yhtiöihin?

Uuteen Visit Lahti -yhtiöön tulisi mukaan myös Heinola, joka ei ole mukana Lahti Regionissa. Kehitysyhtiö Ladecin palveluita käyttävät nykyisin vain Lahti, Hollola ja Orimattila.

Esitetty malli muistuttaa vuoden 2005 järjestelyä, jossa silloisessa Lakes-yhtiössä olivat mukana kaikki maakunnan kunnat Sysmää lukuun ottamatta. Kehitysyhtiön nimeksi esitetään Lahti Business Regionia.

– On syntynyt käsitys, että voisi olla mahdollista, että jopa kaikki Päijät-Hämeen kunnat olisivat mukana molemmissa yhtiöissä, Holstila toteaa.

Holstilan mukaan kehitysyhtiön toimialueen laajentaminen virkistäisi maakuntaa.

– Arviomme on, että vahvistamalla yhteistä organisaatiota ja kehittämällä sen palveluita vielä paremmiksi ja tehokkaammiksi, yritystoiminta voi elpyä.

Elinkeinoyhtiön toiminnan miettiminen jää omistajakuntien ja yhtiön mietittäväksi.

– Tehoja varmasti tarvitaan vielä enemmän. Odotukset ovat korkealla. Rahoitusta ei todennäköisesti ole aiempaa enemmän käytettävissä. Painopisteiden muutoksia varmaan tapahtuu. Kysymys kuuluu, pannaanko lisää paukkuja esimerkiksi investointien houkutteluun alueelle.

"Yhdessä eteenpäin"

MDI:n esitys Päijät-Hämeen elinkeinotoiminnan organisoinnista julkistettiin tiistaina. Kuntien edustajat olivat infotilaisuudessa vielä varovaisia kannanotoissaan.

– Keskustelut aloitetaan nyt. Yhdessä olemme menossa eteenpäin, Hollolan tekninen johtaja Heli Randell ennakoi.

Heinola on ollut selvitystyössä mukana avoimin mielin, sanoo kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kirsi Lehtimäki (sd.).

– Allekirjoitamme sen, että alueen työpaikat ovat yhteisiä ja voimavaroja täytyy yhdistää, mutta en rupea puhumaan kenenkään toisen suulla.

Asikkalan kunnanhallituksen 1. varapuheenjohtaja Pirjo Ala-Hemmilä (kesk.) kertoo, että kunta on aloittamassa keskustelun paikallisten yrittäjien tarpeista.

– Sieltä tulee arvokasta tietoa.

Kevään aikana ratkaisut

Matkailuyhtiössä kuntien asukaskohtainen maksuosuus voisi olla neljä euroa, kun Lahti Regionissa summa on nyt kuusi euroa per asukas. Näin ollen esimerkiksi Heinola osallistuisi matkailuyhtiöön vajaan 80 000 euron vuosittaisella rahoituksella.

Elinkeinoyhtiön palveluista seudun ydinkunnat maksaisivat 12 euroa ja muut kunnat viisi euroa asukasta kohti.

– Jos mentäisiin puhtaasti konsultin ehdotuksen mukaan, meidän suora panostuksemme kahteen yhtiöön vähenisi. Lähtökohta on, että jatketaan samalla panostuksella ja pyritään saamaan sillä lisää vaikuttavuutta. Tämä ei ole säästöoperaatio Lahdelle eikä ilmeisesti muillekaan, Lahden kaupunginjohtaja Jyrki Myllyvirta toteaa.

Myllyvirran mukaan toukokuussa pitäisi olla selvillä, miten elinvoimapalvelut ensi vuoden alusta lähtien järjestetään.

– Jos ei pystytä nopeaan päätöksentekoon, työskentely yhtiöissä kärsii.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Ironman-triathlon on peruttu tältä vuodelta
 2. Heinolassa hälytys suurpalosta, kohteen tutkiminen käynnissä
 3. Mihin mahtaa läjä lävähtää? Olga ja Joutsi päättävät kesäisen laidunloton voittajan
 4. Maskit ovat paikoin lopussa Lahdessa, täydennystä luvassa lähipäivinä – "Kertakäyttöisten suusuojien saatavuus on tällä hetkellä taattu"
 5. Helmi Säästöpankin ja Sysmän Säästöpankin yhdistyminen varmistui
 6. Auto hyytyi ohituskaistalle Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti Joutjärven liittymän kohdalla
 7. Lahden torilla kotimaisen mustikan hinta on laskenut edellisvuodesta – katso, miten Lahti sijoittui neljän kaupungin hintavertailussa
 8. F1-kuljettaja Valtteri Bottakselle jatkosopimus – Mercedes-tallin mukaan sopimus ulottuu ainakin kauden 2021 loppuun
 9. Lahden keskustaan avataan kokkeja myöten venäläinen ravintola
 10. Beirutin asukkaiden suru vaihtumassa vihaan surkeaa hallintoa kohtaan
 11. Kaavoittajan mukaan Lahdessa sijaitsevan Tapanilakodin yksikön toiminta on asemakaavan vastaista – Kädenväännön toinen osapuoli on kannellut viranomaistoiminnasta
 12. THL: Uusia koronavirustartuntoja todettu 20 – koronatestien näytteenottopisteet ruuhkautuneet
 13. Hiroshimasta ja Nagasakista 75 vuotta, kynttilät syttyvät Lahdessa ja Vääksyssä
 14. Radiomäellä järjestetään tänä iltana yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 15. Lukijalta: Katkaisuhoitoon pääsee Päijät-Hämeessä nopeasti, kuntoutukseen voi olla viive

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.