Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Öljyvuodosta massiiviset suojatoimet Heinolassa - maahan pääsi noin 30 000 litraa

Heinolan Vuohkalliosta Sukuranlahteen johtavassa purossa on tehty mittavia pengerrys- ja suojaustöitä öljyvahinkojen estämiseksi.

Varotoimien syynä on helmikuun vaihteessa Elenia Lämpö oy:n varalämpökeskuksessa Vuohkalliossa paljastunut kevytpolttoöljyvuoto.

Öljyvuodon arvioidaan tapahtuneen jo marraskuussa, mutta sen jäljille päästiin yleisöhavainnon perusteella vasta 30. tammikuuta.

Tuolloin öljyistä vettä oli kulkeutunut lämpökeskuksen lähistön ojiin ja pieniä määriä kilometrin päähän Sukuranlahden pohjukkaan saakka.

– Yhtiö on käynnistänyt vuotoalueen puhdistuksen sekä ehkäisevät toimet vesistön suojelemiseksi. Niin ikään on käynnistetty näytteiden otto. Myös pelastuslaitos on tehnyt tarvittavat ensitoimet öljyvahinkojen ehkäisemiseksi, toteaa Heinolan ympäristönsuojelusihteeri Kai Virtanen.

Sekä poliisi että Ely-keskus ovat aloittaneet oman työnsä haitan laajuuden sekä mahdollisen ympäristörikoksen selvittämiseksi.

Tapahtuman vakavuus ei aluksi herättänyt Vuohkallion asujamistossa huolta, koska ensiarvioissa kevyttä polttoöljyä luultiin karanneen maahan vain noin 200 litraa. Todellinen määrä on huomattavasti suurempi, noin 30 000 litraa.

– Tiedotimme määrästä asianosaisille heti asian laajuuden selvittyä, muistuttaa Elenia Lämpö oy:n operatiivinen johtaja Janne Lamberg.

Lambergin mukaan suurin osa vuotaneesta öljystä on laitoksen maaperässä.

– Lämpökeskuksen salaojakaivoista on pumpattu 80 000 litraa öljyistä vettä talteen. Ojiin jäätynyttä, likaantunutta vettä kaivettiin kaivinkoneella ja siirrettiin pois kuorma-autoilla, Lamberg vahvistaa.

Sukuranlahti, jonne öljyvuotoalueen sadevedet päätyvät on Heinolan Ruotsalaisen rantaa Rokkirannan tonttialueen naapurissa. Mikäli lumet ja ojavedet haihtuvat, eivät Sukuranlahden vedet ole uhattuna. Jos taas lumi sulaa rytinällä, voi tilanne olla toinen.

– Tulviminen on pahin skenaario. Silloin öljyistä vettä voisi kulkeutua Vuohkallion viljelyksille sekä Sukuranlahteen. Kärsijöinä olisivat puutarhayritys, kotitarve- ja virkistyskalastus sekä Sukuranlahden mökkiasutus, Virtanen pohtii.