Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Suomen 20 suurinta kaupunkia vertailussa: Lahdessa, Hämeenlinnassa ja Kotkassa tyytymättömimmät asukkaat

Suomen 20 suurimmasta kaupungista Kuopiossa (76,6) on tyytyväisimmät asukkaat. Näin kertoo EPSI Ratingin vuosittain tehtävä tutkimus suomalaisten tyytyväisyydestä asuinkuntiinsa.

Tyytyväisyysindeksi tuotetaan asteikolla 0–100, jossa 75 on hyvä taso. Tutkimukseen haastateltiin 10 065 suomalaista, joilta kysyttiin kokemuksia palveluista, niihin kohdistuvien odotusten täyttymistä ja kunnan suositteluhalukkuutta sekä vastaajan mielipidettä siitä, miten lähellä kuvitteellista, täydellistä asuinkuntaa nykyinen asuinkunta on.

Lahti toiseksi viimeisenä

20 suurimman kaupungin listauksessa kärkikolmikon täydentävät Helsinki (75,8) ja Turku (75,5).

Lahti (67,2) sijoittuu samassa vertailussa jaetulle toiseksi viimeiselle sijalle Hämeenlinnan kanssa. Kaksikon takana on ainoastaan Kotka (65,6).

– Asukastyytyväisyys koostuu useammista tekijöistä kuin vain kokemuksista kunnan palveluista. Myös asukkaiden odotukset vaikuttavat tyytyväisyyteen, ja se miten hyvin nuo odotukset täyttyvät. Tutkimuksessa kartoitetaan myös suositteluhalukkuutta, joka itsessään on mielenkiintoinen tieto, koska se kertoo paitsi tulevaisuuden aikomuksista, siinä vastaaja ottaa kantaa ajatellen myös muita ihmisiä, toteaa EPSI Rating Suomen toimitusjohtaja Tarja Ilvonen.

Yhteisöllisyys on Kauniaisten valtti

Kaiken kokoisten kuntien vertailussa Suomen tyytyväisimmät asukkaat löytyvät Kauniaisista (84,0), Pirkkalasta (82,0) ja Siilinjärveltä (79,8). Kaikkien Suomen kuntien tyytyväisyysindeksin keskiarvo on 71,3.

– Mikäli pitäisi nostaa esiin yksi asia, joka selittää kauniaislaisten asukastyytyväisyyden, niin sen on yhteisöllisyys. Me olemme yhdistysten luvattu kaupunki, jossa jokaiselle löytyy mieluisaa tekemistä ja harrastus omassa kaupungissa. Muita tekijöitä ovat luonnonläheisyys, turvallinen asuinympäristö ja se, että hyvät palvelut löytyvät läheltä, kommentoi Kauniaisten kaupunginjohtaja Christoffer Masar.

Kuntarating 2017 -tutkimusyhteenveto löytyy EPSI Ratingin verkkosivuilta.