Lahtelainen vai lahelainen? Näin te äänestitte ja tätä mieltä asiasta ovat Brädi ja muut tunnetut lahtelaiset

Krista Koivisto

ESS kysyi viikolla verkkosivuillaan, onko oikein sanoa lahelainen. Tällä viitataan sanaan lahtelainen, mikä on yleiskielessä oikea muoto. Puheessa ja sosiaalisessa mediassa joiltakin tippuu t välistä pois, jolloin lahtelaisesta tulee lahelainen. Tätä muotoa on näkynyt viime aikoina jonkin verran ja varsinkin lahtelaiset t:llä ovat asiaa ihmetelleet.

Kysymykseen vastasi verkossa tiistai-iltaan mennessä 1 800 ihmistä. 90 prosenttia vastasi, ettei ole oikein sanoa lahelainen. Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kysymystä sabotoitiin, jolloin vastaajamäärä heitti häränpyllyä ja tulos kääntyi päälaelleen.

Kysymys sai kuitenkin sadat ihmiset kommentoimaan asiaa erityisesti Facebookin eri ryhmissä. Suurin osa sanoi, että on oikein sanoa lahtelainen. Moni myös kummasteli, että mikä ihme on lahelainen.

Pitipä muutamalta tunnetulta lahtelaiseltakin kysyä, ovatko he lahtelaisia vai lahelaisia:

Lahti-blogisti, valokuvaaja, harras lahtelainen Antti Sepponen

- Ei ole olemassa mitään lahelaista. Olen lahtelainen ja Lahesta, ilman d:tä. Olen Lahesta myös silloin, kun juttelen muilta paikkakunnilta olevien kanssa. Jos joku ei ole kartalla, että mistä ihmeen Lahesta, saatan selventää.

- Olemme kavereiden kanssa puineet tätä silloin tällöin. Olemme tulleet siihen tulokseen, että tosi nuoret ja usein muualta Lahteen tulleet käyttävät termiä lahelainen. Nämä ihmiset ovat kuulleet, ettei Lahessa käytetä d:tä ja samalla he yrittävät lyhentää sanoja liikaa, sitten tulee tällaisia termejä kuin lahelainen. Se on ärsyttävän kuuloista.

Räppäri Kari "Brädi" Härkönen

- Huomasin somesta, että tätä asiaa spekuloidaan. Lukeudun siihen koulukuntaan, jonka mielestä toi Lahe-sössötys on lähtenyt ihan hanskasta. Olen lahtelainen ja kotikaupunkini on Lahti. Viihdyn tosi hyvin Lahessa. Välillä joutuu esimerkiksi työn takia poistumaan Lahesta, mutta reissulta on aina mukava palata kotiin Lahteen.

- Myöskään Lahest ei ole mun mielestä väärin, mutta itse tosiaan sanon Lahesta. Missään tapauksessa tämä meidän mesta ei oo Lahe, eikä kukaan saisi mun mielestä olla menossa Laheen tai olla lahelainen.

Lahden kaupungin viestintäpäällikkö Heini Moisio

- En tunne paikkakuntaa nimeltä Lahe. En ole lahelainen, vaan lahtelainen ja enkä ole kotoisin Lahesta, vaan Lahdesta, vaikkakin alun perin muualta tänne muuttanut.

- Lahelainen-lahtelainen-keskustelu juontaa juurensa kauniista Hollolan murteesta: ensin oli Lahlesta, sitten tapahtui mielenkiintoinen ilmiö ja sana muuttui muotoon Lahesta. Minä olen vanhempi rouva ja kunnioitan Suomen kielen murteita, tätä lahelaisuus-termiä on vaikea ymmärtää. Mutta kieli elää.

Lahti-seuran puheenjohtaja Sauli Hirvonen

- Sehän on ihan selvä, että se on lahtelainen, ei lahelainen. Lahelainen ei sovi omaan suuhuni. Olen myös kotoisin Lahesta tai Lahest. Vähän tilanteesta riippuu, käytän molempia ehkä fifty-fifty, muotoa Lahesta ehkä vähän useammin.

- Olen seurannut aiheen kommentointia ja kyllä se lahelainen aika oudolta tuntuu. Somessa olen lahelainen-termiä nähnyt aikaisemminkin, mutta kieli elää ja uusia muotoja tulee. Ei se ole hirveän vaarallista.

Tässäkin voiton vei siis lahtelainen numeroin 4-0.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta sujui Lahdessa maltillisesti – "Ehkä rajoitukset jonkin verran rauhoittavat"
 3. SpaceX:n raketti laukaistiin onnistuneesti avaruuteen – historian ensimmäinen yksityisen yrityksen toteuttama miehitetty avaruuslento
 4. Pääkirjoitus: Nykyinen väylä on Itärataa parempi
 5. Markus Pirttijoen Esalainen: Tervetuloa matkailemaan, kansliapäällikkö Varhila!
 6. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 9. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 10. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 11. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 12. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 13. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 14. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 15. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.