Tätä et näe Poliisit-sarjassa - "Kun palaan autoon, kyyneleet alkavat valua"

Torstai kello 4.50: Aamupesulla katson peilikuvaani. Näytän kymmenen vuotta ikäistäni vanhemmalta. Olen väsynyt henkisesti ja fyysisesti.

Kello 7.00: Käskynjako. Ryhmänjohtaja kertoo tieliikennelain uudistuksista. Sanat menevät minulta ohi. Edellisestä yövuorosta on kulunut kaksi päivää, eikä keikka-ajon raiskaama kroppa tai mieli enää palaudu tarpeeksi nopeasti.

Kello 7.20: Tehtävä 37 (kuollut henkilö). Menemme asuntoon, jossa kohtaamme hysteerisen isän ja äidin. Heidän puheestaan ei saa selvää. Yritämme rauhoitella, mutta se ei onnistu. Makuuhuoneen pinnasängyssä makaa puolivuotias vauva huulet sinertävinä ja lasittunut katse silmissä. Nostan vauvan kylmälle lavetille ja peittelen hänet lakanalla. Kun palaan autoon, kyyneleet alkavat valua. Mitä jos tuo olisi minun lapseni?

Kello 9.00: PR-tehtävä päiväkodissa. Esittelen hymyssä suin poliisiautoa lapsille.

Kello 11.05: Tehtävä 34 (päihtynyt henkilö). Juopot ovat keskustassa tuhannen päissään. He ovat kadottaneet otteen elämäänsä jo vuosia sitten ja odottavat vain loppuaan. Joku on syvästi järkyttynyt siitä, että katukuvassa on tällainen merkittävä tahra. Hän on soittanut viranomaiset siivoamaan sen.

Kello 12.30: Lounas. Haemme kiinalaista. Ohikulkija vittuilee, kun jätämme auton kävelykadulle. Muistutan, että poliisin on oltava lähtövalmiina, jos paska osuu tuulettimeen. En tosin aivan näillä sanoilla.

Kello 14.30: Nainen on jättänyt avaimet autoonsa. Autamme.

Kello 16.30: Tehtävä 201 (peltikolari). Herra nappaskengissään raivoaa, kun Audin puskuri on haljennut. Opiskelijatyttö on ajanut perään liikennevaloissa. Rauhoittelemme, että vakuutus kyllä korvaa, mutta se ei miestä kiinnosta. Tekisi mieleni läimäyttää avokämmenellä ja näyttää kuvaa aamun keikasta. Teemme paperit ja toivotamme hyvää päivänjatkoa.

Kello 19.00: Vuoro ohi.

Perjantai kello 17.00: Vaimo palaa töistä, ja vaihdamme lastenhoitovuoroa. Vaimolla alkoi vapaa viikonloppu, minulla yövuorot ja päivänukkumiset. Edellisestä vapaasta viikonlopusta on kuusi viikkoa.

Kello 18.00: Tehtävä 204 (liikenneonnettomuus suuri). Perheenäiti on päättänyt kuolla ja on ajanut autonsa päin rekan keulaa. Pelastuslaitos siivoaa romua ja ruumiinkappaleita, me ohjaamme liikennettä. Syntyy ruuhka, ja lomalaiset jupisevat poliisin toiminnasta. Eräs kuski käyttää asiatonta kieltä, koska poliisin vuoksi hän myöhästyy tilaisuudesta, johon on menossa. Kehotan herraa rauhoittumaan ja toivotan hyvää lomaa.

Kello 22.30: Loputtomasti paperitöitä.

Kello 2.00: Valvomme järjestystä keskustassa. Joku tulee auton ikkunalle ja pyytää: ”Saisinko makkaraperunat?” Kaveriporukka nauraa taustalla. Ei jaksa naurattaa, ja saan haukut tiukkapipoisuudesta.

Kello 5.00: Vuoro ohi.

Lauantai kello 19.00: Käskynjako. Avaimensa autoon jättänyt nainen on tuonut kiitoskortin ja konvehtirasian.

Kello 21.00: Tehtävä 361 (perheväkivalta). Mies on nauttinut pullon Koskenkorvaa ja nostanut vaimon kurkusta seinälle. Perheen murrosikäinen poika on mennyt auttamaan äitiä, ja isä on lyönyt poikaa nyrkillä naamaan. Kun tulemme paikalle, mies ottaa kirveen ja uhoaa tappavansa kaikki. Poliisikoira tarraa miehen käteen, ja otamme hänet hallintaan. Seuraavana päivänä sekä vaimo että poika kieltäytyvät todistamasta isää vastaan.

Kello 2.00: Nuori mies vaatii viranomaisilta välittömiä toimia, koska häntä ei ole päästetty sisälle baariin. Hän kertoo maksavansa poliisin palkan veroina ja potkaisee lommon automme kylkeen.

Kello 7.00: Vuoro ohi.

Poliisi X

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suora lähetys: Hallitus pitää tiedotustilaisuuden julkisen talouden suunnitelmasta ja toisesta lisätalousarviosta - voit seurata tilaisuutta tästä noin kello 14
 2. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 3. Sinfonia Lahden muusikot soittivat Finlandiaa kodeissaan, videosta tuli nettihitti – näin se tehtiin
 4. Kaahari autoili Uudeltamaalta Hämeeseen, poliisi joutui takaa-ajoon - piikkimatto ja etälamautin käytössä Hollolassa
 5. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 6. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 7. Lahden LAD-taidekeskukseen tulee jättimäinen muraali
 8. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 9. Lahtelainen Eskolan Taide- ja Kehysliike lopettaa – yritykset hakevat nyt ahkerasti neuvoja koronavirusepidemian tuomiin vaikeuksiin
 10. Lahtelainen ratsastuskoulu on valittu vuoden laatutalliksi
 11. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 12. Vili Uuskallion Esalainen: Mikä ihmeen Oomi, nyt meni tunteisiin!
 13. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"
 14. Eläkkeelle jääminen voi parantaa elämänlaatua – Seija Moilasen, 68, yöuni parani niin, ettei päiväunille ole tarvetta
 15. Pääkirjoitus: Kotimaisesta tuotannosta vihdoin apua maskipulaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.