130-vuotias Tivoli Sariola aloittaa juhlakiertueensa Lahdesta

Tivoli Sariola viettää juhlakiertueellaan syntymäpäivänsä Lahdessa. Katja Luoma

Nina Räty

Tivoli Sariola juhlii 130-vuotissyntymäpäiviään kiertueella, joka käynnistyy perjantaina 13. huhtikuuta Lahdessa. Tivoli on Launeen kentällä yksitoista päivää. Syntymäpäiväkin vietetään Lahdessa 21. huhtikuuta.

Juhlakiertueen teema on tivolin ja tivoliperinteen juhliminen yhdessä.

– Päätimme tätä kiertuetta suunnitellessa, että nyt ei säästellä mitään. Siksi kiertueemme alkaa ja päättyy ilotulituksiin. Lahdessa juhlailotulitus järjestetään lauantai-iltana 21.4. Tämä vuosi on meille tärkeä etappi, jota haluamme juhlia kaikkien tivolin ystävien kanssa, kertoo Tivoli Sariolan toimitusjohtaja Ville Sariola.

Kiertue vierailee 130 päivän aikana 13 tivolikentällä eri puolilla Suomea.

– Juhlakiertueemme kunniaksi meillä on tänä vuonna paljon uutta, muun muassa hurja nuorisolaite The Tribe, Dumle-onnenpyöräpeli, uusia tivoliherkkuja ja juhlatuotevalikoima, josta voi ostaa itselleen tivolimuiston kotiin viemiseksi, Sariola sanoo.

Tivolivieraita ilahduttavat Kaiserin perheen ilma-akrobatiaesitykset ja marionettinukketeatteri, jossa esiintyvät yli satavuotiaat käsintehdyt marionettinuket.

Tivoli Sariolasta ilmestyy myös kirja. -juhlateos on myynnissä kiertueella. Tivolikentälle rakennetaan myös Suomen ensimmäinen kiertävä tivolimuseo ja -näyttely.

– Suomalainen tivoliperinne pääsi hiljattain osaksi Elävän perinnön kansallista luetteloa, ja oma historiamme on siis Unescon kuvauksen mukaisesti suojeltavaa kulttuuriperintöä. Olemme tästä valtavan ylpeitä, Sariola kertoo.

Tivoli Sariola

Juuret vuodessa 1888

Suvun omien lähteiden mukaan toiminta olisi virallisesti alkanut 15.6. Keravan asemaa vastapäätä sijaitsevan ratapihan takana. Tivoliperinne Suomessa on hyväksytty osaksi Suomen Elävän perinnön kansallista luetteloa, joka liittyy Unescon yleissopimukseen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta Suomessa. Aineeton kulttuuriperintö tarkoittaa ilmiöitä, jotka elävinä ja muuntuvina säilyvät sukupolvelta toiselle. Tivoli Sariola on Suomen ainoa tivoli, jonka kentällä nähdään päivittäin nukketeatteria sekä ilma-akrobatiaesityksiä. Yhteistyö Lastenklinikoiden Kummien kanssa on jatkunut jo vuosia Lastenklinikka-vierailujen ja tapahtumapäivien muodossa. Jokaisesta myydystä päivärannekkeesta lahjoitetaan 10 senttiä Lastenklinikoiden viihtyvyyteen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Selän kisojen toinen päivä, auringonpaistetta ja suomalaismenestystä - katso kuvat
 2. Iivo Niskanen oli jälleen perinteisen hiihtotavan valtias
 3. Opasteiden uupuminen kummastutti Salpausselän kisoihin suuntaavia ulkopaikkakuntalaisia: "Keskustassa oli pari opaskylttiä, mutta aika vähän kisat näkyvät kaupungin ulkopuolella"
 4. "Riidat ovat aina hankalia puolueille", sanoo tutkija – Siksi puoluejohdon pitäisi saada PS:n ja nuorisojärjestön "sotku siivottua äkkiä pois päiväjärjestyksestä"
 5. Kipeytyvätkö ranteesi helposti? Heikot ranteet ovat nykyihmisen vitsaus – katso fysioterapeutin vinkit ranteiden vahvistamiseen
 6. Tekninen vika ruuhkautti Salpausselän lipunmyynnin aamupäivällä, toimii nyt jo normaalisti
 7. Pärmäkoski lykki kolmanneksi Salpausselällä lopun kompuroinnista huolimatta – peräti kahdeksan suomalaisnaista ylsi pisteille
 8. "Kouvola-oikaisu olisi veronmaksajien näkökulmasta hirvittävän huono investointi" – Päijät-Hämeessä seurataan Kymenlaakson sisäistä raideriitelyä
 9. Rakenteilla ollut talo tuhoutui tulipalossa yöllä Lahdessa
 10. Turkin Erdoganin mukaan raja on auki – Kreikka kertoo estäneensä 4 000 siirtolaisen saapumisen maahan
 11. Herolalle ja Hirvoselle jäi kirittävää ladulla yli kaksi minuuttia
 12. Kierrätyspuistosta tulossa paha pala Hollolan ja Orimattilan päättäjille – Uhkana on joko äänestäjien raivo tai tärkeiden verotulojen menetys
 13. Lukijalta: Lanun puisto ja Kariniemi kuuluvat lahtelaisille, eivät pienelle asukasjoukolle
 14. Urheilun ja yrityselämän kerma kokoontui Lahdessa pohtimaan menestyksen reseptiä: "Kisapuistoon pitäisi saada ensin sähköt", murjaisi FC Lahden toimitusjohtaja
 15. Lulu Ranne: Huonon sisäilman uhrien oikeusturvaa on kehitettävä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.