Kysymys ja vastaus: Onko koronaviruksen testaamista lisätty Päijät-Hämeessä?

Päijät-Hämeessä on otettu koronavirustestejä asukaslukuun nähden keskimääräisesti. Tiina Mutila

Chiméne Bavard

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) päivitti viime viikolla koronavirustartuntoihin liittyvän testausohjeen. Uuden ohjeen mukaan testauksiin tulisi ohjata nyt kaikki sellaiset potilaat, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita.

Testauk­seen otetaan myös sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö ja kriittisillä aloilla työskentelevät, jos heillä epäillään tartuntaa.

Onko Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä lisännyt koronavirustestien määrää, infektioylilääkäri Ville Lehtinen?

Päijät-Hämeen ohjeistus on muutettu vastaamaan THL:n ohjetta. Jo ennen tätä muutosta testauskapasiteetin ­lisäys alueella oli mahdollistanut näytteenotto­kriteerien lieventämisen. Näytteenottokriteerit muuttuivat viime viikon torstaina. Toistaiseksi on vielä vaikea arvioida kuinka suuri muutos näytteenottomäärissä nähdään.

Kuinka paljon Päijät-Hämeessä on otettu koronavirustestejä?

Näytteitä on otettu yli 1 600, minkä lisäksi näytteitä on otettu myös yksityisellä puolella. Kansallisessa vertailussa olemme ottaneet näytteitä ­alueen asukas­lukuun nähden keskimääräisesti.

Ketkä kaikki pääsevät halutessaan testattavaksi?

Jos hoitava lääkäri epäilee potilaalla oireiden perusteella koronavirusinfektiota, pyritään näytteet ottamaan. Näytteenotto voi tapahtua pandemiapoliklinikalla, kotisairaalan toimesta tai drive-in-näytteenottopisteessä.

Kuinka paljon ihmiset haluavat testejä?

Sosiaali- ja terveysalan henkilöstöä testataan herkästi, jotta myös lieväoireiset terveydenhuollon työntekijät tunnistetaan. Valta­osa tällä hetkellä otettavista näytteistä otetaan lieväoireisilta potilailta, jotka eivät vaadi sairaalahoitoa.

Testataanko sellaisia oireilevia henkilöitä, jotka pärjäävät kotihoidossa?

Kyllä, jo näytteenoton ­alusta alkaen on otettu näytteitä potilailta, jotka ovat olleet pandemiapoliklinikalla arvioitavana, mutta päässeet sieltä koti­hoitoon.

Mitä mieltä olette testaamisen lisäämisestä?

Epidemian hallinnan kannalta testauskapasiteetin lisäykset ja myös vastausten nopeampi valmistuminen ovat erittäin tärkeää. Testaukseen liittyy myös kontaktiselvittely ja tartuntaketjujen selvittäminen, joiden avulla voidaan ehkäistä taudin leviämistä väestössä.

Kuinka hyvin testaaminen toimii? Miten nopeasti vastaukset tulevat?

Sairaalahoitoa vaativien potilaiden näytteet tutkitaan Fimlabin Lahden laboratoriossa, jolloin näytteet saadaan pääsääntöisesti saman päivän aikana. Loput näytteet tutkitaan Tampereella, jolloin vastaus saadaan yleensä seuraavana päivänä.

Miten pitää toimia, jos on koronavirukseen viittaavia oireita ja haluaa testin?

Akuuttiin hengitystieinfektioon sairastuneen, joka epäilee mahdollista koronavirusinfektiota tulee aina ottaa yhteyttä puhelimitse numeroon 116 117 ennen hakeutumista terveydenhuoltoon. Puhelimitse arvioidaan, tarvitaanko oireiden perusteella potilaan tilan arviointia päivystyksellisesti ja onko syytä epäillä oireiden taustalla koronavirus­infektiota, ja ohjataan tarvit­taessa näytteenottoon.

Yön uuutiskooste Kauppakamarien kysely: Yritykset haluavat lisää koronatestausta ja eroon rajoituksista

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.