Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Base-hyppääjä kiipesi Lahden radiomastoon, hyppäsi ja jäi jumiin - "Hyppylupa oli annettu vähän yli 120 metriin"

Päijät-Hämeen pelastuslaitos hoiti sunnuntai-iltana kello 19:n aikaan Lahden Humpulankadulla tehtävää, jossa ihminen oli takertunut kiinni radiomastoon.

sai aiheesta lukuisia yleisövinkkejä. Vinkkien mukaan radiomastolla oli nähty useita base-hyppääjiä. Yksi hyppääjä oli varjon aukeamisen jälkeen törmännyt mastoon ja jäänyt siihen kiinni. Paikalle oli eri lähteiden mukaan hälytetty ambulansseja, palo- ja tikasautot sekä poliisiauto.

Silminnäkijän mukaan epäonninen base-hyppy tehtiin itäisestä tornista.

– Tornissa oli laskuvarjo jumissa, ja hyppääjä näytti touhuavan varjonsa kanssa. Kaveri keräili varjoaan ehkä kymmenen minuutin ajan ja kiipesi sitten alas. Pelastuslaitos saapui paikalle, mutta ei osallistunut pelastustoimiin, kuvailee silminnäkijä .

Mastot omistavan Radio- ja tv-museosäätiön mukaan base-hyppääjien luvat olivat kunnossa.

­– Heidän piti testata uusi hyppypaikka. Suhtauduimme lupapyyntöön myönteisesti, koska hyppääminen on täysin laillista, sanoo säätiön asiamies Hannu Hannula.

Hannulan mukaan hyppääjille on korostettu, Lahden radiomastot eivät ole opettelupaikka.

– Tänne saa tulla ainoastaan hyvin kokeneita hyppääjiä. Tiedostamme kyllä lajin vaarat, mutta jos hypyt hoidetaan hyvin, emme asetu esteeksi. Paikka soveltuu kuitenkin harrastamiseen hyvin.

Lahden radiomastoissa on lähetysliikennettä, jota ei Hannulan mukaan suljettu hyppyjen ajaksi.

– Meillä on tarkka tieto, mistä korkeudesta voi hypätä turvallisesti. Lähetysantennit ovat maston huipulla noin 150 metrin korkeudessa. Hyppylupa oli annettu vähän yli 120 metriin.

Hannulan käsityksen mukaan sunnuntain base-hyppääjät olivat suomalaisia. Lahdessa vierailee myös ulkomaisia hyppääjiä.

Digita tekee Lahden radiomastoissa huolto- ja ylläpitotöitä Radio- ja tv-museosäätiön toimeksiannosta. Digitan viestinnästä ja markkinoinnista vastaavan johtajan Minna Flinkin mukaan yhtiön kanta base-hyppäämiseen on yksiselitteisesti kielteinen.

– Digita ei anna omiin mastoihinsa lupia tällaisiin hyppyihin, sillä hypyt ovat äärimmäisen vaarallisia. Hyppääjä voi altistua hengenvaaralliselle säteilylle. Kun Digita tekee mastotöitä ja omia miehiä menee mastoihin, lähetykset voidaan katkaista kokonaan tai niiden lähetystehoa voidaan alentaa merkittävästi. Mastomiehiä koskevat äärimmäisen tiukat turvallisuusohjeet, ja säteilymittari on tietysti oltava mukana.