Muotoiluinstituutin opiskelija kisaa Rivieralla – "Totta kai haluan myös voittaa"

Ildar Wafin on sarjansa ainoa suomalaisfinalisti.

Ville Paso

Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin korumuotoilun kolmannen vuoden opiskelija Ildar Wafin, 22, kilpailee parhaillaan arvostetun Hyères-muotikilpailun finaalissa Ranskan Rivieralla. Wafinin korusarjaan kuuluu rannerengas, korvakoruja, sormuksia ja rintakoruja. Wafin on ainoa suomalainen muotiasustesarjan kymmenestä finalistista. Kilpailun tulos ratkeaa viikonloppuna.

Hyèresin muotikilpailua on järjestetty jo vuodesta 1986. Sitä pidetään yhtenä maailman tärkeimmistä muotitapahtumista nuorille suunnittelijoille. Ildar Wafin osallistuu finaaliin korusarjalla nimeltään Öleşlär. Se on tataarin kieltä ja tarkoittaa eri palasia tai osasia. Wafin on Suomen tataari.

– Halusin nimetä korusarjan omalla kielelläni. Sukuni saapui Suomeen 150 vuotta sitten ja itse edustan 5. sukupolvea täällä. Kielemme on säilynyt ja osaan puhua sitä täydellisesti. Oma kieli ja kulttuuri ovat minulle todella tärkeitä, Wafin kertoo.

Wafin kertoo tehneensä koruja pikkulapsesta asti. 4-vuotiaana materiaaleina olivat muovihelmet. Ensimmäisen eläin- ja kukka-aiheisen korusarjan hän kertoo tehneensä jo 5-vuotiaana. Sukulaisen Kiinasta tuomat makeanvedenhelmet oli 9-vuotiaalle Ildarille merkityksellinen asia.

Parhaillaan Wafin on opiskelijavaihdossa Politecnico di Milanon muotiosastolla. Kilpailuun ja toisiin kilpailijoihin hän suhtautuu avoimin mielin.

– On kiinnostavaa kuulla mielipiteitä kokoelmasta, tavata uusia ihmisiä ja saada kontakteja ja inspiraatioita. Totta kai haluan myös voittaa, Ildar Wafin naurahtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Asettuuko Juha Rehula ehdolle keskustan varapuheenjohtajaksi? "Kiinnostusta on ollut, mutta ihan muut asiat ratkaisevat ehdokkuuden"
 2. Tukkirekka paloi hinauskuntoon Messiläntiellä Lahdessa
 3. Yle: Seitsemän pelaajaa ulkona Pelicansin harjoituksista lomautusten vuoksi
 4. Suuri helpotus: Pippon kartingradalla ajetaan jatkossakin, mutta Lahden kaupunki vaatii Lahden FK-kerholta isoja investointeja
 5. Radiomäellä järjestetään yhteislaulutilaisuus – luvassa Leevi and the Leavingsin hittejä
 6. Vesa Mäkäläinen näki mainoksen Orimattilan Hennasta moottoritietä ajellessaan, ja alueen katsastuksen jälkeen unelma omakotitalosta alkoi muuttua todeksi: "Viikonloppuna olisi tarkoitus jäädä yöksi ensimmäistä kertaa"
 7. Kahden auton peräänajo Nelostiellä Lahdessa – liikenne sujuu taas normaalisti
 8. THL: Suomessa on todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa
 9. Lahdessa päästään jälleen maistelemaan käsityöläisoluita, Suuret Oluet – Pienet Panimot tuo viikonloppuna satamaan 13 panimoa
 10. Hilkka Kemppi pyrkii keskustan varapuheenjohtajaksi
 11. Hevonen putosi ojaan Jokimaalla – pelastusoperaatio kesti tunnin
 12. Riikka Suomisen mielestä parisuhteen ulkopuolinen seksi on demonisoitu: "Nykyään kyseenalaistetaan kaikki rokotteita myöten, mutta ei tätä parisuhdemantraa"
 13. Takavuosien ilmojen kaunotar juhlii 80-vuotiasta Vesivehmaan kenttää
 14. Beirutin räjähdyksessä yli sata kuollutta, tuhansia loukkaantuneita ja satoja tuhansia kodittomia – yksi suomalainen loukkaantui lievästi
 15. Lukijalta: Mehiläinen päättää ja kerää voiton yhteisyrityksessä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.