"Surkealta näyttää" - Läntisellä hautausmaalla kaadettu yli sata kiveä Lahdessa, katso kuvat

Emmi Tuomisto

Lahden Läntisellä hautausmaalla on kaadettu yli sata hautakiveä keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Myös ristejä on käännetty ylösalaisin ja lyhtyjä ja muita koristeita rikottu.

– Kiviä on kaadettu riveittäin ja lisäksi yksittäisiä sieltä täältä, kertoo Läntisen hautausmaan puistopuutarhuri Helena Suhonen.

Painavia hautakiviä ei pysty nostamaan pystyyn omin voimin, vaan avuksi tarvitaan kiviliikkeen ammattilaiset. Noston järjestäminen ja kustannukset jäävät omaisille.

– Meiltä lähtee omaisille tietoa sitä mukaa kun ehdimme etsiä heidän osoitteensa. Yritämme tietysti tarvittaessa auttaa, mutta seurakunta ei vastaa kivien nostosta, Suhonen sanoo.

Poliisi tutkii

Kuva: Katja Luoma

Poliisi tutkii hautakivien kaatamista vahingontekona. Tekijästä tai tekijöistä ei ole kuitenkaan tässä vaiheessa tietoa. Suhonen sanoo, että paikalle ei jäänyt erityisiä johtolankoja tekijöistä. Myös poliisista kerrotaan, että nyt toivotaan, että joku olisi nähnyt jotain ja kertoisi siitä poliisille.

Viimeksi viime syksynä

Antero Lindeberg tarkastelemassa vahinkoja. Kuva: Katja Luoma

Lahden hautausmailla oli vahingontekoja viimeksi syksyllä. Elokuun lopulla kaadettiin 21 hautakiveä vanhalla hautausmaalla ja Läntisellä hautausmaalla kolmisenkymmentä. Poliisi etsi silloinkin tekijöitä ja puhutti muutamia henkilöitä, mutta syyllisiä ei saatu kiinni.

– Inhottava juttu, että taas tapahtuu tällaista, Suhonen sanoo.

Ennen viime syksyä hautakiviin kohdistuvaa vahingontekoa ei ollut tapahtunut Lahdessa vuosiin. Vanhalta hautausmaalta muisteltiin, että edellisen kerran kiviä oli kaadettu viisi vuotta aiemmin, ja Läntisellä hautausmaalla kymmenisen vuotta aiemmin.

Perjantai-iltapäivänä hautausmaalla omaistensa haudoilla vierailleet ihmiset kohtasivat ikävän näyn. Haudalle tuodut tuoreet ruusut ja narsissit ovat murskaantuneet painavan kiven alle. Vandaalit ovat kiertäneet ympäri hautausmaan, tuhoja on monella suunnalla.

– Surkealta tämä näyttää. Vainajat eivät ole kenellekään mitään pahaa tehneet. Varmaan joku nuorisoporukka huvittelee näin, sanoo Reijo Ahlroth.

Ahlroth kuuli tapahtuneesta radiosta ja lähti heti katsomaan, oliko oman omaisen hauta kunnossa. Tällä kertaa kävi hyvin.

Lisätöiltä ja kuluilta välttyy myös Antero Lindeberg, joka tuli katsomaan, onko omaisen hautakivi pystyssä.

– Oma kivi oli pystyssä, mutta naapurin omaisen kivi on kaadettu. Pitää hänelle soittaa ja kysyä, tarvitseeko hän jotain apua, Lindeberg sanoo.

Kuva: Katja Luoma
Kuva: Katja Luoma
Kuva: Katja Luoma

Kommentoi

Mainos: Etelä-Suomen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut