Lahtelaismiestä syytetään poikiensa huijaamisesta – pesetti petoksella hankittuja rahoja kustantamalla vaimolleen Porschen

Mikko Kivelä

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on alkanut käsitellä rikosjuttua, jonka taustalla on myös avioero. Syytettyinä ovat lahtelaismies ja tämän nykyinen puoliso. Rikoksen uhreja ovat miehen entinen puoliso ja parin kaksi poikaa.

Pariskunnan avioero tuli vireille kuusi vuotta sitten. Pari on neuvotellut osituksesta, mutta sopua ei ole syntynyt.

Syyttäjän mukaan mies oli yrittänyt erehdyttää naisen ositukseen jättämällä ilmoittamatta kaikkea avio-oikeuden alaista omaisuuttaan. Jos teko olisi onnistunut, naiselle olisi aiheutunut noin 1,4 miljoonan euron suuruinen vahinko. Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta törkeän petoksen yrityksestä.

Mies omisti yhdessä poikiensa kanssa yhtiön, joka omisti amerikkalaisen yhtiön osakkeita. Lisäksi mies omisti osakkeita henkilökohtaisesti Syyttäjän mukaan mies sai tietää, että amerikkalaisyhtiö on ostamassa takaisin omia osakkeitaan. Hän ei kertonut tästä pojilleen, vaan kiirehti näitä myymään osakkeensa, koska hän väitti sen olevan muuttumassa arvottomaksi.

Mies teki pojilleen "houkuttelevalta ja reilulta" kuulostavan tarjouksen, jonka nämä hyväksyivät. He saivat osuudestaan yhtiössä yhteensä 24 000 euroa. Syyttäjän mukaan osakkeiden arvo oli todellisuudessa yli 1,1 miljoonaa euroa.

Viisi päivää myöhemmin miehen nyt yksin omistama yhtiö myi amerikkalaisyhtiön osakkeita runsaalla 830 000 eurolla. Osakekaupan jälkeen hän sai yhtiön jakamat osingot yksin itselleen.

Syyttäjän mielestä mies oli syyllistynyt törkeään petokseen ja käyttänyt häikäilemättömästi hyväkseen poikien luottamusta isäänsä. Mies kiisti kummankin syytteen. Hänen avustajansa huomautti, että kyse oli yrityskaupasta, jossa osapuolilla on ankara huolellisuusvelvoite.

Osingot pesuun

Talousrikoksista syytetty mies on sittemmin avioitunut uudelleen. Huijattuaan syyttäjän väittämällä tavalla poikiaan mies sai yli 200 000 euron osinkotulot. Syyttäjän mukaan puoliso auttoi miestään häivyttämään rikoshyödyn alkuperän.

Mies oli siirtänyt kahdella tilisiirrolla naisen tilille hieman yli 100 000 euroa uuden Porsche-henkilöauton kauppahintana. Auton ostajaksi ja käyttäjäksi oli tilausvaiheessa merkitty mies. Rekisteriin merkitty omistaja on nainen.

Mies oli siirtänyt naisen tilille kahdella eri kerralla rikoshyötyä yhteensä 60 000 euroa. Nainen kiisti syytteen törkeästä rahanpesusta. Mies oli siirtänyt naisen tilille 60 000 euroa verojen maksamista varten, sillä hän väitti oman tilinsä joutuneen hakkeroinnin kohteeksi.

Oikeus käsittelee juttua kolmena päivänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Koronavirus vei melkein perheenisä Jukka Pylvänäisen hengen – "Tauti on opettanut elämän arvoa"
 2. Lahden peräkonttikirppiksellä vanha tavara pääsee kiertoon – "Vierailu on meille jo itsestäänselvyys"
 3. Poliisilla iso operaatio Lahdessa – ei aiheuttanut vaaraa sivullisille
 4. Asikkalan Vääksyn Ranskalaisen kyläkaupan omistaja julkaisi Facebook-päivityksen nuorten kesätyöntekijöiden kaltoinkohtelusta – laaja tuki yllätti, ja kaupalle on tultu jopa Tampereelta asti
 5. FC Lahti keskeyttää oheismyynnin – SJK-pelissä ei ole kioskitoimintaa
 6. Valoihin pysähtyneet autot joutuivat kolariin Lahdessa – perään ajanut katumaasturi häipyi paikalta
 7. Tältä näyttää Vääksyyn tuleva uusi Yhteiskoulu – katso luonnoskuvat
 8. Nuoret ovat kirineet muita ikäryhmiä koronaviruksen tartuntatilastoissa, pääsyynä rento suhtautuminen rajoituksiin – "Kansa rupeaa jakautumaan"
 9. Juha Honkosen uutisanalyysi: Kulmuni maksoi ministeriöille liikaa – "Miksi palautit koko summan?"
 10. Olavi Lanun veistos koristellaan Lahdessa perjantaina
 11. United Brotherhoodin kerhotilaan asennettiin kamerat kotietsinnän yhteydessä – syyttäjän mukaan näin saatiin merkittävää tietoa ryhmästä, joka pyrkii viimeiseen asti suojaamaan johtajaansa
 12. VR lopettaa lipunmyynnin palvelupisteensä Lahdessa
 13. Vesijärven vanha asemarakennus palautetaan yli sadan vuoden takaiseen ulkoasuunsa – "Tämä on Lahden vanhoista kohteista ehkä vaikuttavin"
 14. Näppis: Ei ollut yllätys konserttitalon kosteusvaurio
 15. "Olen innoissani!" – lahtelaislähtöinen koripallovalmentaja Arttu Mannelin siirtyy Loimaalta Ura Basketin valmennuspäälliköksi

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.