Influenssakausi ollut Päijät-Hämeessä pitkä ja raju - eikä se ole vieläkään täysin selätetty

Influenssa vei Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän alueella sairaalahoitoon lähes 500 ihmistä. Arkistokuva. Sami Lettojärvi

Sohvi Auvinen

Influenssakausi on ollut Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän alueella poikkeuksellisen raju ja pitkä, kertoo Päijät-Hämeen keskussairaalan infektiolääkäri Ville Lehtinen.

Varmistettuja influenssatapauksia on ollut hyvinvointiyhtymän alueella keskiviikkoon 2. toukokuuta mennessä yhteensä 1 669, joista 490 on vaatinut sairaalahoitoa. Näistä 10 on vaatinut tehohoitoa ja 60 valvontatason hoitoa, kuten tehostettua sydänvalvontaa tai valvontaa aivohalvausyksikössä. Yhteensä 30 henkilöä on kuollut influenssaan sairaalahoidon aikana.

Varmistettujen ja sairaalahoitoa vaatineiden tapausten määrät ovat Lehtisen mukaan noin kaksinkertaistuneet kahteen viime talveen verrattuna. Osittain tämä selittyy sillä, että diagnostiikka on parantunut ja potilailta otetaan herkemmin näytteitä.

– Näyttää kuitenkin, että koko Suomen mittakaavassa epidemia on ollut voimakas. Erityisen rajun siitä teki etenkin se, että B-influenssa, joka on normaalisti A-influenssaa heikompi, oli tänä vuonna poikkeuksellisen voimakas. Meillä oli siis kaksi voimakasta influenssaa, sekä A- että B-epidemia, Lehtinen selittää.

Rokotteen teho ei paras mahdollinen

Influenssaepidemia alkoi Lehtisen mukaan Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän alueella joulun aikaan ja sen huippu osui helmi- ja maaliskuun taitteeseen. Pahimpana aikana varmistettuja influenssatapauksia diagnosoitiin noin 150 per viikko.

Lehtinen muistuttaa, että influenssakausi ei ole vieläkään täysin laantunut. Keskiviikkona yli 10 influenssapotilasta oli vielä sairaalahoidossa ja viime viikolla todettiin 25 varmistettua influenssatapausta.

– Yleensä tilanne rauhoittuu, kun ilmat lämpenevät. Oletettavaa on, että nyt puhutaan enää korkeintaan muutamasta viikosta ennen kuin tilanne rauhoittuu takaisin normaaliin, Lehtinen sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos tulee tekemään kausi-influenssarokotteesta aikanaan rokotussuoja-arvion. Lehtisen mukaan näyttäisi kuitenkin siltä, ettei rokotteen teho ole tänä vuonna ollut paras mahdollinen

– Vaihtelua esiintyy aina. Influenssavirukset muuttuvat ja sen ennustaminen etukäteen, minkälainen rokotteen koostumuksen tulisi olla, jotta se suojaisi, on välillä vaikeaa, Lehtinen selittää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 3. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 4. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 5. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 6. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 7. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 8. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 9. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 10. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 11. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 12. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 13. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 14. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 15. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.