Kuin astuisi sisään välipala-automaattiin - Suomen ensimmäinen automaattikauppa avautui Lahdessa

Pirjo Kamppila

Lahden Hakatornien juurella Hollolankadulla on avattu täysin itsepalveluun perustuva kauppa. Käytännössä myymälä toimii kuin välipala-automaatti, mutta rahastus tapahtuu kortilla kuten bensa-automaatilla.

Käyttö vaatii sirullisen maksukortin. Ilman korttia ei pääse edes sisään, mutta muuten ovat aukeavat ympäri vuorokauden.

Ennen ostosta kassalaite tekee tilille varauksen asiakkaan valitsemalle summalle. Ostoksista veloitetaan lopulta vain todellinen hinta. Käteinen raha ei kelpaa.

Paikalla toimi aiemmin Siwa-myymälä, jonka Kesko lopetti kannattamattomana. Automaattimyymälän piti alunperin avautua jo vuoden vaihteessa, mutta tekniset ongelmat viivyttivät avausta.

Perjantai-iltana avattu kauppa on vielä hiukan keskeneräinen. Kaikki valikoimat eivät vielä ole esillä ja kuitin anto ei lauantaina toiminut.

Lahden automaattikauppa on Suomen ensimmäinen, joka toimii kiinteistössä. Tähän mennessä automaattikauppaa on tehty Suomessa vain liikuteltavassa kontissa. Laitteet on molempiin toimittanut suomalainen Rivender-yhtiö. Sen liikeidea on valmistaa automaattikaupan hyllykköjä pieniin ja suurin yksiköihin.

Lokeroihin mahtuu 350 tuotetta. Niihin sisältyvät myös viileässä tilassa pidettävät tuotteet. Sen sijaan pakasteita ei voida pitää tarjolla, eikä olutta tai tupakkaa oteta myyntiin koska paikalla ei ole henkilökuntaa.

Kauppa ylläpitää Kauppahuone Pyrhönen, jolla on normaali M-ketjun myymälä muun muassa Kärkölässä. Kauppahuone kokeili automaatin liikeideaa aiemmin liikuteltavassa konttimyymälässä Mäntsälässä ja Hyvinkäällä. Konttiin mahtuu vain 75 tuotetta.

Lahden automaattikauppaa täytetään joka päivä, kertoo yhtiön puolesta Patrik Pyrhönen. Myymälätilaa myös etävalvotaan kaiken aikaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Liiketilaansa laajentavassa Järvisen pyörä ja urheilu -liikkeessä sähköpyörien kysyntä räjähti koronapandemian aikana kasvuun – "Myynti on lisääntynyt merkittävästi"
 2. Lakkiaisten ja lukukauden päättäjäisten juhlinta alkoi Lahdessa iltapäivällä maltillisesti – "Veikkaan, että tänään on enemmän meininkiä kuin eilen"
 3. Ilpo Kaikkonen julkaisi kahden vuoden tauon jälkeen uuden biisin, Tuhat tarinaa kertoo Nastolan Aurinkolinnasta
 4. Mies anasti moottoripyörän Nastolassa ja kurvasi kohti Kouvolaa – poliisi puuttui peliin
 5. Nastolan tarunhohtoinen Ruuhijärvi-laiva ylitti maakannaksen mutta ajoi kiville sääntö-Suomen pykäläviidakossa
 6. Poliisi kerää kaikkien kiinteistöjen valvontakameratiedot yhteen paikkaan – kamerakartasto nopeuttaa rikoksen tutkintaa
 7. Korona aiheuttaa osalle potilaista pitkäkestoisia oireita, joihin ei ole selitystä – "Monella on ollut vähätteleviä kokemuksia lääkärissä", sanoo liki 3 kuukautta sairastanut Joni Savolainen
 8. Camping Messilä päättää Enonsaaren avaamisesta myöhemmin kesällä, keväällä tyhjentynyt mökkivarauskalenteri on alkanut taas täyttyä
 9. Kivimaan koulussa Lahdessa Suvivirsi raikaa tänä vuonna videolla – katso koulun kevätjuhlakooste
 10. Saunamökki tuhoutui tulipalossa Padasjoella
 11. Koko viime kauden huilannut hiihtosuunnistaja Siiri Saalo häkeltyi Lahden lyseon urheilulukiolta saamastaan tunnustuksesta
 12. Purkupiha oy:n tulipalon sammutustyöt päätökseen Lahdessa, pelastuslaitos tarkkailee palopaikkaa omatoimisesti – "Tilanne vaatii ammattilaisen silmää"
 13. Villähteen Korin jatsit pienentyy ja siirtyy sisätiloihin
 14. Malja keväälle virtuaalisesti – katso Vääksyn lukion kevätjuhla tästä
 15. Nuorehko mies kaahasi Heinolassa Lusin suoralla ja ohitti poliisimoottoripyörän

Näytä lisää

Luetuimmat

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.