Maakunnassa on monta hienoa makkaranpaistopaikkaa – katso poiminnat ja lähde retkeilemään!

1. Aurinkovuoren laavun näköalapaikalta avautuu hieno näkymä Päijänteelle. Emmi Mattsson

Marjaana Lahola

Päijät-Hämeessä riittää hienoja paikkoja retkeilijöille. Halusimme auttaa innokkaita makkaranpaistajia, ja pyysimme alueen partiolippukuntia ja muita paikallisia vinkkaamaan jokaisesta Päijät-Hämeen kunnasta yhden yleisen tulipaikan.

Asikkala

Aurinkovuoren laavulla pääsee makkaranpaiston ohella ihailemaan maisemia. Näköalapaikka on rakennettu paikalla sijainneen hyppyrimäen perustuksille, ja sieltä aukenee hieno näkymä Päijänteelle. Paikalla on laavu, nuotiopaikka, puuliiteri ja näköalapaikka.

Hartola

Makkaraa pääsee paistamaan pääsee esimerkiksi Koskenniskan grillikatoksella. Paikka on lähellä kirkonkylää, Tainionvirtaa ja Jääsjärveä. Paikalla on puucee, mutta puut pitää viedä paikalle itse. Tulisijana on kaivonrengas ja grilliritilä.

Hollola

Komean Pirunpesän lähistöllä on myös nuotiopaikka. Laavua tai katosta ei ole, mutta kivikehän ympärillä mahtuu istumaan isompikin porukka. Makkaranpaiston jälkeen voi käydä ihailemassa viereistä rotkoa.

Heinola

Heinolassa on runsaasti laavuja. Luonnon lisäksi on mahdollista ihailla myös kaupunkimaisemaa, ainakin Tähtiniemen laavulla, jonne pääsee myös pyörätuolilla ja lastenvaunujen kanssa. Alueella on betonirenkaasta tehty nuotiopaikka, istuskelulaavu sekä vessa.

Iitti

Iitissä voi tutustua esimerkiksi Kirkkojärvessä sijaitsevaan Kalmusaareen ja sen laavuun. Veneille on laituri, mutta saareen pääsee myös polkuja ja pitkospuita pitkin. Laavu ja nuotiopaikka ovat aktiivisessa käytössä, ja puuliiterissä on yleensä puita valmiina. Auringonlasku on kaunis.

Kärkölä

Kärkölässä voi seurata kosken kohinaa Myllykylän laavun lähellä. Aktiivisten kyläläisten rakentama korkea tiipiin muotoinen laavu sijaitsee lähellä Teuronjokea ja koskea. Käytössä on myös paistoritilä ruoanlaittoon.

Lahti

Kaupungissa on useita kotia. Salpausselän metsäisissä maisemissa sijaitseva, alun perin Steiner-koulun talkoilla rakentama Lepakkolaavu on hauskan näköinen. Paikalla on kivistä tehty tulisija ritilöineen ja istuskelutilaa.

Orimattila

Artjärvellä pääsee makkaranpaistoon Lamminsuon itäpäässä sijaitsevalle Lamminlaavulle, jonne pääsee Kimonkyläntieltä lähtevältä luontopolulta. Paikalla on tulipesä ja lintutorni, josta näkee lintujen suosimalle suolle, WC ja puuliiteri. Puita on yleensä valmiina.

Padasjoki

Padasjoella kannattaa tutustua kaupungin ylläpitämään Nuijamiehen koloon Päijänne–Ilves-reitin varrella. Metsäisessä paikassa lähellä pientä puroa sijaitsevan laavun yhteydessä on puita katoksessa ja puucee.

Sysmä

Makkaraa voi paistaa kansallispuistomaisemissa Pyydysniemen tulentekopaikalla. Nuotiopaikka on Päijätsalon saaressa lähellä rantaa. Pyydysniemessä on myös laituri pienveneille, ja lähistöllä on kuivakäymälä ja valmiita polttopuita.

Lähteet: Päijät-Hämeen ja Iitin partiolaislippukunnat ja muut paikalliset aktiivit, kuntien verkkosivut, luontoon.fi, ulkoilmamiehet.fi, retkipaikka.fi, outdoorsfinland.fi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.