Maailma ei ehkä tuhoudukaan, todistaa Muotoiluinstituutista valmistuvien valokuvaajien näyttely

Katri Vauhkonen ja Iida Hollmén tutkivat asettelivat Hollménin Vesijärvi-kuvia Artelin seinälle keskiviikkona. Kuva: Ilkka Kuosmanen

Ilkka Kuosmanen

Ihmiskunnalla on ehkä sittenkin toivoa. Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutista valmistuvien valokuvaajien Juuri-näyttely ei ole lainkaan synkkä, vaikka käsittelyssä ovat esimerkiksi vesistöjen tila (Iida Hollmén), ruokakriisit (Katri Vauhkonen, Anni Laivoranta) ja nuorten identiteettiongelmat (Amanda Aho). Pikemminkin näyttely herättää toiveita epäkohtien korjaamisesta.

Kantaa ottavien kuvasarjojen kanssa näyttelyssä vuorottelevat dokumentaariset teokset. Suomi on mitä ilmeisimmin hiljaisten mietteiden ja kaurismäkeläisen estetiikan maa, jossa kaamos piilottaa maisemaan kuolleet porot (Mikko Suutarinen).

Vesijärven hyväksi

Entisen taidekauppa Artelin tilassa on mukana töitä yhteensä kahdeltatoista valokuvaajalta. Iida Hollmén käsittelee Lahti-installaatiossaan Vesijärven suojelua Juha Kedon elämäntarinan kautta. Keto on keksinyt esimerkiksi hoitokalastuksen idean.

– Lopputyö lähti omasta ympäristöahdistuksestani. Juhan tarinan myötä huomasin, että negatiivisten uutisten rinnalla on paljon positiivista kehitystä, aiemmin ympäristöteknologian insinööriksi valmistunut Hollmén sanoo.

Valokuvien ohella Hollménin lopputyöhön kuuluu ääntä ja tekstejä, jotka avaavat nyt jo eläköityneen Kedon pitkää työsarkaa Vesijärven hyväksi.

Ruokahävikkiä vastaan

Kellarikerroksessa ruokahävikin kanssa taistelevat Katri Vauhkonen ja Anni Laivoranta. Vauhkosen lopputyö on oikeastaan sanomalehti, johon hän kuvasi ruoantuotantoketjua alusta loppuun. Varsinkin loppupää tuotti vaikeuksia, sillä kaupat eivät mielellään esittele pois heitettävää ruokaa.

– Osasin odottaa, että ruokaa menee roskiin, mutta oli se määrä silti yllätys, Vauhkonen kertoo.

Laivorannan kuvat ovat puolestaan kuin 1600-luvun maalaustaiteen asetelmia, mutta osa kuvissa esiintyvästä ruoasta on dyykattu roskiksista.

Hiljaiseloa Nuorgamissa

Mikko Suutarinen kuvasi lopputyösarjansa Suomen päälaella Nuorgamissa, jossa hänen tätinsä asuu. Kaamosajan kuvissa Pohjois-Lappi elää omaa hiljaista elämäänsä vailla matkailukeskusten huutomerkkejä.

– Nuorgamissa vuodenajat määrittävät elämänrytmin. Talvella kaikki hiljenee jo iltapäivällä, kesällä taas vuorokaudenajoilla ei tunnu olevan mitään merkitystä. Moni paikallinen kokee kaamosajan levoksi, hän kertoo.

Suutarinen sanoo hakeneensa kuviinsa etnografista otetta, jossa ihmiset unohtaisivat kameran läsnäolon.

– Ongelmana oli vain se, että aikataulu oli tosi tiukka. Kuvat piti saada syntymään alle kahdessa viikossa. Melkoista oviin koputtelua se oli, Suutarinen muistelee.

Ninni Vidgren käsittelee Kajo-sarjassa omia mielenterveysongelmiaan. Kuva: Ninni Vidgren
Talvi tekee tuloaan Joonas Vohlakarin Toinen perhe -sarjan kuvassa. Kuva: Joonas Vohlakari

Juuri-näyttely Artelissa (Aleksanterinkatu 33) 14.5. asti. Kuviin ja tekijöihin voi tutustua tarkemmin myös näyttelyn Instagram-tilillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.