Viisi poimintaa valmistuvista, säästä, bilepaikoista ja alkoholista sekä poliisin ja Armi Toivasen vinkit

Lahden Mukkulan koulun ysiluokkalaiset Aku Heikkilä, Elli Salomäki, Emilia Mäkinen, Marcellin Badi ja Kalle Hellman Radio- ja tv-museon portailla. Anssi Hietamaa

Saara Larkio

Kouluvuoden päättäjäisiä vietetään ympäri maata lauantaina 2. kesäkuuta. Kokosimme viisi juhlapäivään liittyvää tietoa.

1 Opetushallitus arvioi, että peruskoulun päättötodistuksen saa tänä vuonna 58 600 oppilasta.

Viisi heistä, Lahden Mukkulan koulun oppilaat Aku Heikkilä, Elli Salomäki, Emilia Mäkinen, Marcellin Badi ja Kalle Hellman vierailivat viimeisellä kouluviikolla Radio- ja tv-museossa. Vierailun päätteeksi he pysähtyivät kertomaan päättäjäispäivästä, kesälomasuunnitelmista ja jatko-opinnoista.

– Lauantaina pukeudun puvun takkiin ja valkoisiin housuihin. Illalla suunnataan varmaan Pikku-Veskulle. Olen hakenut lukioon ja pariin urheiluopistoon. Liikunnanohjaajan työ kiinnostaa. Ei minusta enää ammattilaisurheilijaa ehkä saa, mutta viimeksi olen pelannut salibandyä ja jääkiekkoa, kertoo Heikkilä.

– Pitäisiköhän minunkin panna lauantaina puvun takki ja valkoiset housut, sanoo Badi.

– Laita vaan, ollaan samikset! Heikkilä vastaa.

Badi tarvitsee puvun takin ja siistit housut, koska hän esiintyy lauantaina pikkuveljensä kanssa opettajan lapsen yo-juhlissa.

– Itse soitan sähkökitaraa, pikkuveljeni cajon-rumpua. Esitämme kahdeksan kappaleen setin vanhoja klassikoita, hän kertoo.

Kongosta kotoisin oleva Badi on hakenut Tiirismaan lukion musiikkilinjalle. Hellman puolestaan on hakenut opiskelemaan nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi.

– Päättäjäispäivänä olen tyttöystävän yo-juhlissa. Puku on jo valmiina odottamassa, Hellman kertoo.

Salomäki kertoo ratsastaneensa jo kaksi vuotta maajoukkuetasolla.

– Kesän viikonloput kuluvat pitkälti kisoissa. Minulla on oma hevonen, hollantilainen ruuna. Päättäjäispäivän vietän kavereiden kanssa jossain.

Sekä Salomäellä että Mäkisellä on jo lauantaiksi juhlapuvut valmiina. Korkkareita he eivät aio jalkaansa laittaa. Molemmat ovat hakeneet lukioon jatkokoulutukseen.

– Odotan lukiosta eniten uusia kavereita. Kesäksi ei ole mitään erityisiä suunnitelmia, Mäkinen kertoo.

2 Ilmatieteen laitoksen tekemän ennusteen mukaan koulujen päättäjäispäivä on aurinkoinen, poutainen ja kesäisen lämmin lähes koko maassa.

Maan eteläosassa esiintyy yleisesti hellettä. Maan keskiosassa, Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla lämpötila kohoaa 18 ja 25 asteen välille. Lapissa pilvisyys on paikoin runsasta ja iltapäivälämpötila jää Pohjois-Lapissa 10 asteen vaiheille. Ero vuodentakaiseen juhlapäivään on suuri, sillä viime vuonna päättäjäispäivän ylimmät lämpötilat olivat maan itä- ja pohjoisosassa 4–12 astetta ja maan etelä- ja länsiosassa noin 15 astetta.

3 Lahdessa peruskoulun päättävät kerääntyvät juhlimaan yleensä Pikku-Veskun ympäristöön ja siellä kesäteatterille.

– Nuorilla on hyvä syy juhlia, ihanaa, kun kesäloma alkaa. Pari viime perjantaita on ollut tosi hiljaista, joten jännityksellä odotamme, onko liikekannalla nyt kovasti ihmisiä, sanoo Monon side ry:n toiminnanohjaaja Hanna Virtanen.

Kasisalilla järjestetään Selvänä kesään -konsertti klo 17–21. Tapahtumaan pääsee sisään ilmaiseksi, kunhan puhaltaa ovella nollat. Ikäraja on 12 vuotta. Konsertissa esiintyy Ideaali & Jay Who?, Kasmir sekä Aku & Sitaatti. Tapahtumassa on myös muuta ohjelmaa, kuten glitteröintipiste. Konsertti on kaupungin nuorisotoimen järjestämä, mutta paikalla on myös Monon side ry:n vapaaehtoisia.

– Lähdemme konsertin jälkeen kaupungille ja olemme tarpeen vaatiessa paikalla klo 02 asti. Tyypillinen asiakkaamme on nuori, joka on juonut ensimmäistä kertaa alkoholia, eikä ole tuntenut omia rajojaan. Puhumme paljon nuorten kanssa myös kannabiksesta, kun nuoret haluavat haastaa sen haitallisuuden. Monon siteen tehtävä ei ole tuomita ketään, eikä meillä ole viranomaisasemaa, mutta me haluamme muistuttaa nuoria siitä, että kannabis vaikuttaa nuoren elimistöön ihan eri tavalla kuin aikuisen. Tutkimustiedon valossakin kannabis on nuorelle haitallista, Virtanen sanoo.

– Mutta on paljon nuoria, jotka juhlivat viikonloppuna selvin päin.

4 Komisario Rauno Piispa Hämeen poliisilaitokselta sanoo, että päättäjäisviikonloppu on perinteisesti sellainen ajankohta, jolloin ”amatööritkin ottavat”.

Poliisi varautuu tulevaan vahvistetulla kesälomaviikonlopun vahvuudella. Eniten poliisia työllistävät päihteisiin ja pahoinpitelyihin liittyvät keikat. Nuoret aikuiset ovat suuri asiakasryhmä. Putkassa yönsä viettää Piispan arvion mukaan 20–30 ihmistä, kun normaaliviikonloppuna määrä huitelee noin kymmenessä.

Piispa toivoo alaikäisten nuorten vanhempien sopivan lastensa kanssa kotiintuloajat.

– Nuorille on tyypillistä, että he sanovat menevänsä muualle kuin oikeasti menevät. Vanhempien kannattaisi joskus jalkautua nuorten pariin katsomaan, missä he oikeasti ovat ja mitä tekevät.

Piispa kertoo, että valtaosalle liikaa juhlineista nuorista haetaan huoltajien kyytiin. On harvinaista, että nuoren lähipiiristä ei löydy mitään apua. Myös SPR ja Monon side ry liikkuvat kaupungilla päättäjäisviikonloppuna, ja heistä on Piispan mukaan poliisille iso apu.

5 Kaksi kolmesta suomalaisesta arvioi alkoholin ostamisen alaikäiselle olevan yleistä.

Näin kertoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton Taloustutkimuksella teettämä kysely. Silti suurin osa kieltää itse ostaneensa alkoholia alaikäiselle. Kaikkiaan 78 prosenttia sanoo, ettei ole koskaan ostanut alkoholia alaikäiselle. Nuoremmissa ikäluokissa ostaminen on kuitenkin yleisempää kuin vanhemmissa ikäluokissa.

Etkö tiedä, miten sanoa ei, kun alaikäinen nuori pyytää ostamaan alkoholia itselleen? Alkolla on käynnissä Kieltäytymiskoulu-kampanja, jonka vinkkeihin voi tutustua Alkon nettisivuilla. Kampanjan kasvona on näyttelijä Armi Toivanen. Yhdessä klipissä hän tunkee suunsa niin täyteen popcornia, ettei pysty sanomaan mitään.

Komisario Rauno Piispa muistuttaa, että alkoholin välittäminen alaikäiselle on rikos.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Tuukka Temosen elokuva putsasi pöydän Monacon filmifestivaaleilla
 2. Lahtelaisen ravintola Torven Rooster Fest tulee taas
 3. Mitä kuuluu Ahtialaan? Kerro meille muistoja ja tarinoita ostarilta
 4. 120 000 asukkaan raja pakenee, Lahden väkiluku pieneni vuodessa yli sadalla
 5. Petra Ollin sisäinen polte urheiluun sammui – ura loppuu ennen olympiakarsintoja
 6. Työttömien määrä laskee Päijät-Hämeessä – Lahden työttömyysaste oli tammikuussa 13,4 prosenttia
 7. Lahdessa katkenneen voimajohtopylvään korjaaminen voi vaatia pitkänkin ajan – onnettomuus valtakunnallisestikin harvinainen
 8. "Hyvin harvinaista" - Tuulenpuuskan riepottelema työmaateltta katkaisi suurjännitepylvään Lahdessa
 9. Näppis: Ihmettelen suuresti ettei ole käyty keskustelua hiihtoputkesta. Hiihtäjiä riittäisi koko Etelä-Suomesta ja olisi investointina kannattava.
 10. Lastu-kirjastojen ulkomaisten digilehtien valikoima laajenee — kirjastokortilla luettavissa tuhansia lehtiä
 11. Tuuli tuiversi Päijät-Hämeessä, sähkökatkot korjattu
 12. Heini Martikainen, 35, jojoili painonsa kanssa ja punnitsi laihduttaessaan jopa tomaatit, mutta kokemuksista syntyi uusi ura – "Toisinaan mietin, mitä asiakkaat ajattelevat ylipainoisesta personal trainerista"
 13. Lahtelainen Tomi Amor on Cheekin levy-yhtiön uusi artisti – "Täytyy katsoa tarkasti, kenen kanssa lähtee tekemään yhteistyötä"
 14. Lahdessa kateissa ollut mies on löytynyt
 15. Hanna Myyrän Esalainen: Onneksi Salppurin kisoja ei jouduta perumaan, vaikka olosuhteet ovat omituiset

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.