Kylät avaavat ovensa lauantaina – Länsi-Hollolan kylät ovat päättäneet pysyä hengissä ja olla eläväisiä

Kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kari Sulonen, Antero Huuskonen ja Sirpa Kerppilä ovat Länsi-Hollolan aktiiveja. Sami Kuusivirta

Marjaana Lahola

Markkinat, kirpputori, arpajaiset, talutusratsastusta ja potkupyörärata. Siinä resepti, jolla Länsi-Hollolan kyläyhdistys osallistuu lauantaina valtakunnalliseen Avoimet kylät -tapahtumaan.

Avoimiin kyliin osallistuu eri puolilla Suomea jopa 500 kylää, ja samana päivänä järjestettävään Kyläkauppapäivään yli 900 kauppaa ja myymälää.

Päijät-Hämeen kylät eivät ole jääneet pekkaa pahemmaksi, sillä tapahtumia on lähes jokaisessa kunnassa. Skaala vaihtelee poniajelusta pomppulinnaan ja keppihevosrataan, luontopolkukierroksesta kirpputoreihin ja kahvitteluun, sekä harvennushakkuunäytöksestä höyryjunamatkaan Lahdesta Heinolaan.

Nuorisoseura Toivola on toiminut niin pop-up-kuntosalina kuin Suomi 100 -tapahtuman juhlapaikkana. Sami Kuusivirta

Edellisistä markkinoista paljon aikaa

Länsi-Hollolan kylien tapahtuma kantaa nimeä Johan nyt on markkinat.

– Meillä on usein ollut Avoimia kyliä edeltävällä viikolla pihakirppis. Kukaan ei muista, milloin täällä on viimeksi ollut markkinat, niin päätimme pitää ne nyt, Länsi-Hollolan kyläyhdistyksen puheenjohtaja Kari Sulonen kertoo.

Potkupyöräidea sen sijaan ei ole kylällä aivan uusi. Yrittäjä Katri Mattila on vetänyt potkupyörätunteja paikallisten Marttojen kanssa jo viime kesänä, vuoroviikoin kehonhuoltotuntien kanssa.

"Tehdään itse eikä odoteta"

Yhdistyksen alueella on kahdeksan kylää: Hatsina, Järventausta, Kastari, Pinnola, Sairakkala, Tenhelä, Toivola ja Vihattu. Yhteensä niissä asuu lähes 400 henkeä.

Aktiivisuutta riittää, sillä Sulonen ja muut paikalla olijat – Nuorisoseura Toivolan puheenjohtaja Jaakko Kerppilä, Sirpa Kerppilä, kyläyhdistyksen hallituksen jäsen Antero Huuskonen jaKatriMattila – listaavat nopeasti montakin tapahtumaa, joita kylällä on pidetty. Viime vuonna järjestetty Suomi 100 -tapahtuma keräsi nuorisoseuran talon täyteen, talvella talossa oli pop-up-kuntosali. Vuosittain on tehty oma kalenteri, ja alueella on julkaistu sekä oma kyläkirja että paikannimikirjakin. Syksyllä vuorossa on sadonkorjuujuhla.

– Olemme päättäneet pysyä hengissä ja olla eläväisiä. Väki on yrittäjähenkistä: tehdään itse eikä odoteta, että joku muu tekee, he sanovat.

Yrittäjä Katri Mattila kertoo, että Länsi-Hollolan Martat innostuivat potkupyöräilystä jo viime kesänä. Sami Kuusivirta

"Seuratoiminta on aaltomaista"

Kyläyhdistyksen ja nuorisoseuran lisäksi alueella toimii kolme muutakin yhdistystä: Länsi-Hollolan Martat, Länsi-Hollolan Erämiehet ja Länsi-Hollolan Maamiesseura.

– Parhaat jutut ovat olleet sellaisia, joissa yhdistykset ovat tehneet yhdessä, Sirppa Kerppilä sanoo.

Aurinkoisena päivänä Nuorisoseura Toivolan pihalle kokoontuneet ovat seuratoiminnan kokenutta kaartia. Nuorison kaikkoamisesta seuratoiminnasta ei kuitenkaan olla huolissaan, sillä ainakin Martat ovat Sirpa Kerppilän mukaan nuorentumaan päin.

Lisäksi nuorilla on ollut omia tapahtumiaan: palloiluiltoja ja perhetapahtumia.

– Hallinnolliset jutut, "tylsät jutut" ovat kokeneen, vanhemman väen hallinnassa, Sirpa Kerppilä pohtii.

– Seuratoiminta on aina luonteeltaan aaltomaista, Huuskonen lisää.

Avoimet kylät

Päijät-Hämeen kylissä tapahtuu

Kurhila-Hillilä, Asikkala: opastettuja vaellusretkiä, kahviloita, puoti, kirppismyyntiä Mustjärvi, Asikkala: soppalounas Urajärvi, Asikkala: kartanomuseon avoimet ovet Pääsinniemi, Heinola: kylätalon esittely, kirpputori, marttakahvio Vierumäki, Heinola: rautatiepäivä, tanssit Kirkonkylä, Heinola: kahvila, taidenäyttely, pihakirppis, kesätori Länsi-Hollolan kylät, Hollola: markkinat, kirpputori, arpajaiset, talutusratsastus, potkupyörärata Kirkonkylä, Hollola: keskiaikainen leiri, sahtikilpailu Villähde, Lahti: pelimannit, pihapelejä, taimienvaihtotori, keppihevosrata, yrttipolku, keittolounas ja buffetti, taidenurkka ja poniajelua Immilä, Lahti: kesänäyttely Nastolan kirkonkylä, Lahti: kyläkauppapäivä Ruuhijärvi, Lahti: muikkujuhlat, auton turvatyynyjen räjäytysnäytös Niinikoski, Orimattila: opastettu luontopolkukierros Luhtikylä, Orimattila: match show, kahvio, juhlatilan avoimet ovet Artjärvi, Orimattila: torikahvio, villiinny villiyrteistä -ruokailu ja toimintarata Tönnö, Orimattila: mylly avoinna Villikkala, Orimattila: Vilskettä Villikkalassa – runsaasti tapahtumia Kellosalmi-Seitniemi-Virmaila, Padasjoki: Enni Idin taiteilijakodin esittely, kesäkauden avajaiset, onkikilpailu Lisäksi useita Kyläkauppapäivään osallistuvia kauppoja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Jatkuvat vahingonteot turhauttavat lahtelaisyrittäjiä – "Minua varoitettiin etukäteen, että kaikki kannattaa nostaa turvaan"
 2. Kuvataiteilija Matti Koskela piti omia yksityisnäyttelyitä ja opetti jopa laskettelua – hänet muistetaan Lahdessa muun muassa näistä julkisista teoksista
 3. Päijät-Hämeessä todettu kolme uutta koronavirustartuntaa
 4. Kauden avauspisteen napannut FC Lahti petrasi puolustuspeliään SJK:n isäntänä – "Tietyt pelaajavalinnat olivat puhtaasti taktisia"
 5. Henkilöauto tuhoutui pahasti tulipalossa Lahden Kilpiäisissä
 6. Poliisi otti Nastola-operaatiossa kiinni kaksi tapon yrityksestä epäiltyä
 7. Lahden torilla kokeillaan valvottua pyöräparkkia – "Erittäin hyvä idea"
 8. Turvallisten matkailumaiden lista piteni, thaimaalaisilla marjanpoimijoilla mahdollisuus tulla Suomeen töihin ensi maanantaista lähtien
 9. Jalkapannasta ei ole säilöönoton korvikkeeksi, sanovat virkamiehet – "Jos henkilö leikkaa sen pois ja heittää järven pohjaan, siinähän se oli"
 10. Lahden Seurahuone otti ensimmäisenä suomalaishotellina käyttöön katalyysipinnoituksen – tavoitteena torjua koronavirusta ja muita mikrobeja
 11. Perhosia havaittu tänä kesänä tavallista vähemmän
 12. Katumaasturia kuljettanut päihtynyt mies kolaroi ensin Lahdessa, jäi poliisin haaviin tuntia myöhemmin Asikkalassa
 13. Kansallisarkiston selvitys Vierumäen taistelusta: yli 300 kaatuneen määrä ei ole mahdollinen, suurin osa kaatuneista Lahden punakaartilaisia
 14. Enemmistöllä lahtelaisvaltuutetuista on toistaiseksi kriittinen kanta yhtymän ja Mehiläisen yhteisyritykseen – kokoomus ja vasemmisto edustavat ääripäitä, ja monissa ryhmissä kaivataan lisää tietoa
 15. Suomessa kolme uutta koronavirustartuntaa muttei uusia kuolemia – tartunnan saaneiden keski-ikä laskenut epidemian kuluessa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.