Tuupertuneet eläimet herättivät ihmiset auttamaan – "En pystynyt katsomaan kärsimystä uutisissa"

Jannica Dromberg, 11, täyttää eläimille laittamaansa vesiastiaa Hollolan Salpakankaalla. Vesipisteen viereen on pystytetty kyltti, jossa kerrotaan, että vesi on eläimille. Sami Lettojärvi

Helmi Hämäläinen

Päijäthämäläiset ovat innostuneet auttamaan kuivasta kärsiviä eläimiä omilla takapihoillaan ja lähimetsissä. Esimerkiksi Facebookin Lahti-ryhmässä on jaettu lukuisia kuvia pienistä kipoista luonnossa.

Myös Hollolan Salpakankaalla asuva 11-vuotias Jannica Dromberg seurasi äitinsä Pia Drombergin kanssa uutisointia eläinten janosta. Äiti Pia Dromberg oli nähnyt kuivuuteen tuupertuneen oravan metsässä.

– Halusin viedä eläimille juomista, koska kuivuus on jatkunut niin kauan, Jannica kertoo.

Eläinten auttaminen on mukavaa puuhaa lomailijalle. Drombergin pystyttämät vesipisteet on laitettu kahteen erilaiseen paikkaan lähimetsässä.

Toisen kupin asiakkaat ovat paikalle jääneiden eväiden perusteella oravia. Toisella juottopaikalla käy siilejä ja ehkä myös rusakoita.

Pitkään jatkunut kuivuus on aktivoinut ihmisiä auttamaan eläimiä. Vesiastian viereen aseteltu kyltti kertoo, kenelle vesi on tarkoitettu. Ainakaan vielä kukaan ei ole tahallaan tuhonnut Jannica Drombergin tekemää vesipistettä. Sami Lettojärvi

Eläinten juottopisteet pitää kerätä pois, kun juottaminen loppuu

Juomakupit ovat olleet paikoillaan neljä päivää. Jannica Dromberg on käynyt täyttämässä niitä päivittäin. Varsinkin oravien suosimalta juomapaikalta vesi on huvennut nopeasti.

Juomakupiksi Jannica on laittanut muoviset kannet, joissa on matala reuna. Näin myös siilit pääsevät juomaan reunan yli.

Äiti Pia Dromberg muistuttaa, että janoisten eläinten auttajien täytyy huolehtia vesipisteistä.

– Muovipurkit täytyy viedä myös pois, jotta metsä pysyy siistinä.

Janoisten eläinten juottaminen ei ole vain lasten juttu. Lahden Kirkkopuiston vieressä asuva Anne Ojanen on kiikuttanut viitisen vesiastiaa eläimille. Ojanen on täyttänyt astioita päivittäin ja sijoittanut ne piiloon ihmisiltä. Huoli eläinten hyvinvoinnista heräsi runsaan uutisoinnin myötä.

Keskustassa ei ole juurikaan vettä, eli juomapaikat ovat tarpeen. Ojasen sijoittamat astiat ovat puhtaita muovikippoja, joista eläinten on turvallista juoda.

– Olen niin eläinrakas, etten pystynyt katsomaan kärsimystä uutisissa. Astioiden vieminen ei vaadi paljoa vaivaa, Ojanen kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 3. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 4. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 5. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 6. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 7. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 8. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 9. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 10. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 11. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 12. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 13. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 14. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä
 15. Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.