Lapsiaan ja ex-vaimoaan huijanneelle miehelle vankeutta ja miljoonalasku – miehen nykyinen vaimo menetti Porschensa valtiolle ja sai vankeustuomion

Erno Laisi

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut lahtelaisen miehen ja tämän vaimon ehdolliseen vankeuteen petos- ja rahanpesuvyyhdissä.

Rikoksen uhreja ovat miehen entinen puoliso sekä ex-parin kaksi poikaa.

Kahden vuoden ehdollisen vankeusrangaistuksen törkeästä petoksesta ja törkeän petoksen yrityksestä saanut mies määrättiin lisäksi korvaamaan pojilleen yhteensä yli 900 000 euroa sekä maksamaan poikiensa että ex-puolisonsa oikeudenkäyntikuluja.

Ehdollisen vankeuden lisäksi mies sai 2 800 euron sakot.

Ehdollista vankeusrangaistusta oikeus perusteli sillä, ettei miehellä ollut aiempaa rikoshistoriaa. Syyttäjä vaati tekijälle ehdotonta vankeusrangaistusta.

71-vuotiaan miehen nykyinen aviopuoliso, 68-vuotias lahtelaisnainen tuomittiin kolmen kuukauden ehdolliseen vankeuteen tuottamuksellisesta rahanpesusta.

Lisäksi rahanpesun kohteena ollut omaisuus, 60 000 euroa sekä Porsche-henkilöauto tuomittiin valtiolle menetetyksi. Lisäksi nainen joutuu maksamaan oikeudenkäyntikuluja yhteisvastuullisesti miehensä kanssa tämän lapsille.

Osakehuijaus

Oikeus katsoi miehen syyllistyneen törkeään petokseen, kun hän huijasi kahdelta pojaltaan kolmikon yhdessä omistaman yhtiön osakkeita pilkkahintaan.

Mies omisti yhdessä poikiensa kanssa holdingyhtiön, joka omisti yhdysvaltalaisen yhtiön osakkeita.

Mies sai tietää, että amerikkalaisyhtiö on ostamassa takaisin omia osakkeitaan. Mies ei kertonut tästä pojilleen, vaan kiirehti näitä myymään osuutensa yhteisestä yhtiöstä. Mies väitti omistusten muuttuvan pian arvottomiksi.

Mies teki pojilleen osuuksista tarjouksen, johon nämä suostuivat. Pojat saivat osuudestaan yhteensä 24 000 euroa. Osuuksien todellinen arvo oli yhteensä noin miljoona euroa.

Vain päiviä osakkeiden hankkimisesta kokonaan miehen omistukseen siirtynyt yhtiö myi amerikkalaisyhtiön osakkeita 830 000 eurolla. Osakekaupan jälkeen mies sai yhtiön jakamat osingot itselleen.

Osinkotuloja hän sai yli 200 000 euroa.

Rikoksella saamat rahat polttelivat miehen taskussa. Hän päättikin ostaa osalla rahoista liki 100 000 euron Porschen uudelle vaimolleen. Mies oli siirtänyt kahdella tilisiirrolla naisen tilille yli 100 000 euroa uuden auton hankintaan.

Auton ostajaksi ja käyttäjäksi oli tilausvaiheessa merkitty mies, rekisteriin merkitty omistaja oli nainen.

Autorahojen lisäksi mies oli siirtänyt naisen tilille kahdella eri kerralla rikoshyötynä saamaansa rahaa yhteensä 60 000 euroa.

Autokauppa ja tilisiirrot tehtiin samoihin aikoihin, kun miehen omaisuuteen kohdistui selvityksiä ja vakuustakavarikko.

Oikeuden mukaan miehen nykyinen vaimo on menetellyt törkeän huolimattomalla tavalla ja syyllistynyt tuottamukselliseen rahanpesuun ottaessaan rahoja vastaan.

Ex-vaimon huijausyritys

Törkeän petoksen yritys juontaa juurensa miehen ja tämän ex-vaimon avioeroprosessiin. Pariskunnan avioero tuli vireille kuusi vuotta sitten, jolloin pari neuvotteli yhteisen omaisuutensa osituksesta, ilman sopua. Mies yritti houkutella ex-vaimoaan ositukseen ilman, että kertoi omaisuutensa todellista arvoa. Jos teko olisi onnistunut, naiselle olisi aiheutunut yli miljoonan euron vahinko.

Oikeuden mukaan mies tavoitteli omaisuutensa todellisen arvon salaamisella huomattavaa taloudellista hyötyä ja pyrki samalla aiheuttamaan ex-vaimolleen suuret taloudelliset tappiot.

Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia. Päijät-Hämeen käräjäoikeus antoi päätöksensä perjantaina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Korona kiihdytti sairaalasänkyjen kysyntää – Hollolassa tehdasta pyörittävän Lojerin työllisyystilanne pysyi hyvänä, vaikka osia saadaan edelleenkin odotella Kiinasta
 2. Lahden keskustan nopeusrajoituksia lasketaan – muutoksella halutaan kasvattaa turvallisuutta ja vähentää meluhaittoja
 3. Lahden konserttitalon tornista löytyi kosteutta – Lahden kaupungilta painavat terveiset rakennuttajalle
 4. Lahdessa kuvataan elokuvaa ekologisesti – näin se onnistuu
 5. Vanhojen henkilöllisyystodistusten käytöstä luovutaan OP:n konttoreissa
 6. Puu kaatui sähkölinjalle Lahden Renkomäessä – tie oli osittain poikki Johtokadulla
 7. Jaguar E-type, Cadillac Eldorado, Aston Martin... Sijoittajakonkari Jukka Ylitalo, 56, sijoittaa klassikkoautoihin – "Auton muotoja ja tekniikkaa voin tutkia ja ihailla tuntikaupalla"
 8. Enemmistö Asikkalan päättäjistä aikoo puoltaa Vääksyn Yhteiskoulu -hankintaa, josta päätetään tänään, mutta viime hetken soraäänet ovat äänekkäitä – kuntaa syytetään tietojen salailusta, ESS selvitti mistä on kyse
 9. Vesijeteillä pörrääminen Lahden sataman alueella poikii valituksia – Vesijärvellä ajelua rajoitetaan, mutta poliisin mukaan "juuri kukaan jeteillä liikkuvista ei tiedä siitä", tarkista tästä paikat, joihin jeteillä ei ole asiaa
 10. Neljä uutta koronavirustartuntaa todettu vuorokauden aikana
 11. Tiesitkö, että Lahden taidemuseon kokoelma-aineistoja näkee nyt myös netistä? – Finnassa on julkaistu jo noin kolmesataa museon teosta
 12. Maailman tunnetuimpiin elokuvasäveltäjiin kuuluva Ennio Morricone on kuollut
 13. Dronen lennättäjä ei aio jäädä tähdenlennoksi – yritystoiminta ilmakuvauksen parissa kouli lahtelaisen Pyry Selinin, 14, eroon esiintymiskammosta
 14. Lahden konservatorion remontti laahaa jäljessä aikataulustaan – "Tärkeintä on, että tilat saadaan kuntoon ja työt tehdään huolella"
 15. Reportaasi: Seurasimme kuukauden ajan ensikertalaisia mansikkapellolla – suomalaiset vetivät vertoja jopa ukrainalaisille

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.