Pekka Timonen äänestettiin selvin lukemin Lahden kaupunginjohtajaksi - ”Tulee oikein hyvin toimeen kaikenlaisten hullujen kanssa”

Vasemmistoliiton ryhmänjohtaja Elisa Lientola toivoo, että Timosen johdolla lahtelaiset voisivat lopettaa "kotikaupunkinsa tuhkaamisen".

Vili Uuskallio

Lahden kaupunginvaltuusto on valinnut uudeksi kaupunginjohtajaksi filosofian maisteri Pekka Timosen. 52-vuotias Timonen siirtyy Lahteen Suomi 100 -juhlavuoden pääsihteerin tehtävästä.

Valtuusto päätti Timosen valinnasta suljetussa lippuäänestyksessä, jossa Timonen sai 51 ääntä.

Lappeenrannan kaupunginjohtaja, hallintotieteiden maisteri Kimmo Jarva sai 8 ääntä.

"Uusia mahdollisuuksia"

Lahti haki kaupunginjohtajaksi ”uudistavaa edelläkävijää”, jolla on ”taitoa rakentaa tulevaisuuden kaupunkia”. Timonen teki päättäjiin vaikutuksen muun muassa innostuneisuudellaan, sosiaalisilla taidoillaan ja kansainvälisillä verkostoillaan.

- Timonen on kansainvälinen, verkostoitunut ja näkemyksellinen johtaja, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) totesi.

Sirkku Hildén (sd.) mukaan Timonen antoi itsestään positiivisen ja optimisen kuvan.

- Odotuksemme ovat melko kovat, pahoittelut tästä jo etukäteen valittavalle kaupunginjohtajalle.

Salla Palmi-Felinin (vihr.) mielestä Timosella on parhaat edellytykset johtaa Lahtea tilanteessa, josta "joko noustaan elinvoimaansa parantavien kaupunkien joukkoon tai pudotaan kutistuvien kuntien seuraan".

– Kaupunginjohtaja voi sekä kotimaisten että ulkomaisten verkostojensa kautta luoda Lahdelle uusia mahdollisuuksia ja vakiinnuttaa kaupungin brändiä vetovoimaisena ja kiinnostavana asuinpaikkana, hän totesi.

Palmi-Felin odottaa viranhaltijajohdolta avointa ja vuorovaikutteista valmistelua.

– Ei enää yllätysesityksiä tai asioiden piilottamista rivien väliin, vaan aitoa keskustelua vaikeistakin asioista ja tätä kautta sitoutumista tehtyihin päätöksiin.

”Lopetetaan tuhkaaminen”

Elisa Lientola (vas.) toivoi, että Timosen johdolla lahtelaiset voisivat lopettaa "kotikaupunkinsa tuhkaamisen". Hänen mielestään "kyynisyyden kulttuurista" ja "onnistumisen mahdottomuudesta" uhkaa tulla itseään toteuttava ennustus.

– Kaupunginjohtaja on kasvot kaupungille, mutta ennen kaikkea käyttää merkittävä valtaa. Odotamme uudelta kaupunginjohtajalta vahvaa näkemystä siitä, miten kaupungin palvelut hoidetaan niin, että Lahti on jatkossa jopa parempi paikka asua, ja maine vastaa todellisuutta.

Sonja Falk (kd.) kertoi kysyneensä Timoselta haastattelutilaisuudessa, tuleeko hän toimeen hiihtohullujen kanssa.

- Hän vastasi, että tulee oikein hyvin toimeen kaikenlaisten hullujen kanssa. Luotan siihen, että näillä edellä mainituilla edellytyksillä hänellä on vahvat mahdollisuudet menestyä Lahden kaupunginjohtajana sekä kansliapäällikkönä.

Francis McCarron (kok.) esitti valittavalle kaupunginjohtajalle yhden toiveen.

- Että pyrkisi laskemaan kaupunkilaisten verorasitusta kaikissa mahdollisissa tilanteissa ja aina.

Kalle Aaltonen (Pro Lahti) puolestaan toivoi, että uusi kaupunginjohtaja tutkisi ensi töikseen tilakeskuksen toiminnan.

Valtuuston 1. varapuheenjohtaja Mika Kari (sd.) piti mitä parhaana tervetulotoivotuksena, että valtuusto päätti valinnasta suurella enemmistöllä.

- Tästä lähtökohdasta kaupunkia on helpompi lähteä johtamaan.

Ville Skinnari (sd.) uskoo, että Timonen pystyy tapahtuma-alan ammattilaisena elävöittämään Lahtea. Skinnarin mielestä oleellista on vahvistaa lahtelaisten uskoa itseensä ja nostaa kaupungin osaamistasoa pitkällä aikavälillä.

Aikataulua moitittiin

Johtajakisassa soveltuvuusarviointiin yltäneiden hakijoiden Timosen, Jarvan ja Kotkan palvelujohtaja Jorma Haapasen oli tarkoitus esittäytyä valtuutetuille kahteen otteeseen. Jälkimmäinen, 6. kesäkuuta pidetty tilaisuus järjestettiin siinä vaiheessa, kun valintaryhmä ja kaupunginhallitus olivat jo yksimielisesti esittäneet Timosen valitsemista. Haapanen jäi pois kyseisestä tilaisuudesta.

Falkin mielestä prosessi ei edennyt ihanteellisesti. Hänen mielestään kaikkien valtuustoryhmien on päästävä hyvissä ajoin mukaan prosessiin.

- Valitettavasti on todettava, että tältä osin prosessi ei ole edennyt ihanteellisesti. Aikataulutuksissa oli kompurointia, joka olisi ollut vältettävissä huolellisemmalla suunnittelulla.

Myös Kristiina Joensuu (oma sitoutumaton ryhmä) arvosteli valintaprosessia. Hänen mielestään valintaa manipuloitiin julkistamalla valintaryhmän esitys ennen kärkihakijoiden kuulemistilaisuutta. Joensuu katsoi Jarvan olevan Timosta pätevämpi kaupunginjohtajan tehtävään.

Myös Juha Viitanen (ps.) puhui Jarvan valinnan puolesta. Hän korosti Jarvan ansioita Lappeenrannan taloustilanteen kohentamisessa.

- Kumpi on pätevämpi, hallintotieteiden maisteri vai filosofian maisteri, Viitanen kysyi.

Lahteen elokuussa

Oululaislähtöinen Timonen on työskennellyt erilaisissa kunnallisissa, yksityisissä ja valtiollisissa johtotehtävissä pääosin kulttuurialalla. Hän on toiminut viestintätoimisto Kreabin toimitusjohtajana, Helsingin World Design Capital -hankkeen johtajana, Helsingin kulttuurijohtajana ja FinnAgora-instituutin johtajana Budapestissa.

Kaupunginjohtajan virka tuli avoimeksi, kun Lahtea vuodesta 2007 lähtien johtanut Jyrki Myllyvirta jäi vappuna eläkkeelle. Virkaa haki 13 miestä, joista yhdeksän täytti kelpoisuusehdot. Seitsemän ehdokasta haastateltiin.

Timosen on määrä aloittaa työnsä Lahdessa elokuun aikana. Siihen saakka va. kaupunginjohtajana toimii konsernipalvelujohtaja Mika Mäkinen.

Seuraavan valtuustokauden alkaessa kesäkuussa 2021 Lahti siirtyy pormestarimalliin. Kaupunginjohtajan virka muuttuu tuolloin kansliapäällikön viraksi.

Jorma Ratian (kok.) mielestä Mäkinen olisi voinut jatkaa kaupunginjohtajana valtuustokauden loppuun.

- Siihen saakka, kunnes olisi valittu uusi henkilö uudessa johtamiskulttuurissa.

Kaupunginjohtajat

Lahden yhdestoista virkajohtaja

Pekka Timosesta tulee Lahden yhdestoista virkakaupunginjohtaja. Otto Lyytikäinen johti Lahtea pormestarina vuosina 1907–1930. Lahden ensimmäinen kaupunginjohtaja oli oululaislähtöinen Arvi Hällfors (1930–1931). Tämän jälkeen kaupunginjohtajana ovat toimineet Eero H.I. Tammio (1931–1933), Paavo Säippä (1933–1938), Uuno Takki (1938–1942), Olavi Kajala (1942–1967), Teemu Hiltunen (1967–1979), Seppo Välisalo (1980–1995), Kari Salmi (1995–2003), Tarmo Pipatti (2003–2007) ja Jyrki Myllyvirta (2007–2018). Vuoden 2021 kuntavaalien jälkeen Lahteen valitaan valtuutettujen keskuudesta pormestari, joka johtaa kaupunginhallitusta ja asioiden valmistelua. Kaupungin ylin viranhaltija on jatkossa kansliapäällikkö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.