"Voittamaan lähdetään" - Nocartin Vesa Korhonen kilpailee lauantaina yrittäjyyden "MM-tittelistä"

Kalle Puttonen

Lahtelaisen Nocartin yrittäjä Vesa Korhonen kilpailee tällä viikolla Monacossa Entrepreneur of the Year -palkinnosta.

Jopa "yrittäjyyden MM-titteliksi" kutsuttu kilpailu huipentuu lauantai-illan finaaliin, jossa on mukana 59 yritystä eri puolilta maailmaa. Viime vuonna voiton vei kanadalainen Murad Al-Katib, elintarvikeyritys AGT:n perustaja.

Nocartin tuote on sähköntuotantoyksikkö uusiutuvalle energialle. Yksikkö mahdollistaa muun muassa biomassasta, auringosta tai tuulesta syntyvän energian hyödyntämisen sähkönä, myös varsinaisten verkkojen ulkopuolella.

– Voittamaan lähdetään ja ottamaan tosissaan mittaa muista kilpailijoista. Uskomme Nocartin hienon tarinan puhuttelevan tuomaristoa, sillä liiketoimintamme vaikuttaa suoraan ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja maapallon pelastamiseen, toimitusjohtaja ja pääomistaja Vesa Korhonen kertoo.

Korhosen vuonna 2010 perustaman Nocartin liikevaihto kasvoi vuonna 2017 reilut 150 prosenttia edellisestä vuodesta, noin 30 miljoonaan euroon. Noin 95 prosenttia liikevaihdosta tuli Afrikan ja Kaakkois-Aasian maista. Tulos oli noin kaksi miljoonaa euroa.

Yrityksen osaomistaja 19,3 prosentin osuudella on Loudspring, pörssinoteerattu ympäristöalan sijoituksiin erikoistunut yritys.

Nocart työllistää tällä hetkellä 34 henkilöä, joista kotipaikkakunnallaan Lahdessa noin 25.

Vesa Korhonen, 43, voitti Suomen-kilpailun viime vuoden marraskuussa päästen kansainväliseen loppukilpailuun.

Finaaliin päässeiden 59 yrityksen liikevaihto on yhteensä 26 miljardia dollaria. Kasvua oli viime vuonna keskimäärin 74 prosenttia. Yritykset työllistävät yhteensä 102 000 työntekijää. Henkilöstön määrä kasvoi kolmanneksen edellisvuodesta.

– On hienoa, että Suomea edustaa tänä vuonna cleantech-yrityksen menestystarina, jonka ytimessä on kestävä kehitys, toteaa Suomen EY Entrepreneur of the Year -kilpailun johtaja, partner Juha Hilmola.

Hänen mukaansa Korhosen yrittäjätarina on "upea osoitus suomalaisesta insinööriosaamisesta, rohkeudesta ja visiointikyvystä".

Suomea ovat aikaisempina vuosina kilpailussa edustaneet esimerkiksi Ponssen Juha Vidgrén, Supercellin Ilkka Paananen, Rovion Mikael Hed ja Pihlajalinnan Mikko Wirén.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.