Lahtelaispoliisin epäiltiin ajaneen tolppakameraan 34 kertaa yhden päivän aikana – syyte nostettiin, mutta oikeus jätti kanteen tutkimatta

Mikko Kivelä

Lahtelainen poliisimies oli torstaina Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa syytettynä useista liikennerikkomuksista. Jokseenkin viattomalta kuulostavan rikosnimikkeen taustalla oli lähes 180 väitettyä ylinopeutta Lahden seudulla touko-lokakuussa 2016.

Käräjäoikeus jätti kanteen tutkimatta. Perusteluna oli, että vanhempi konstaapeli Olli Rauhala on hallinto-oikeuden päätöksellä toukokuussa 2017 erotettu virantoimituksesta neljäksi kuukaudeksi. Tuomioistuin ei voinut ottaa uudelleen käsiteltäväksi asiaa, jossa on jo määrätty rangaistusluonteinen seuraamus.

Oikeuden ratkaisu ei ole kannanotto syyllisyyden puolesta tai sitä vastaan.

Oikeus velvoitti valtion korvaamaan poliisimiehen noin 4 200 euron oikeudenkäyntikulut.

Syyttäjä ilmoitti tyytymättömyytensä tuomioon.

Poliisihallitus kanteli syyttäjän ratkaisusta

Kihlakunnansyyttäjä Pasi Pälsi päätti talvella olla nostamatta syytettä, koska myös poliisimiehen kaksoisveli oli ajanut veljensä autoa, eikä syyttäjä kyennyt yksilöimään, kumpi oli ollut milloinkin ratissa.

Poliisimies kiisti teot.

Poliisihallitus kanteli syyttäjän ratkaisusta valtakunnansyyttäjänvirastoon, joka määräsi syytteen nostettavaksi poliisimiestä vastaan.

Itä-Suomen syyttäjänviraston johtava kihlakunnansyyttäjä Ossi Jukarainen vaati poliisimiehelle rikesakkoa. Syytteen mukaan mies oli ajanut ylinopeutta useimmissa tapauksissa tahallaan. Väitettyjä tekoja oli ollut yleensä yksi päivässä, joinakin päivinä 2–9.

Eräänä lokakuun sunnuntaina tolppakamera oli välähtänyt 34 kertaa. Ajonopeus kullakin ajokerralla oli ollut kuudenkympin alueella 65 km/t. Muutoin ylinopeudet olivat vaihdelleet 63:n ja 66:n välillä.

Poliisihallitus oli kantelua tehdessään tietoinen poliisimiehen virantoimituksesta erottamisesta, kertoo poliisitarkastaja Konsta Arvelin. Hänen henkilökohtainen käsityksensä juristina on, että virantoimituksesta erottaminen ei ole rikosoikeudellinen seuraamus. Se on myös syyttäjän näkemys.

– Tämä on todella erikoinen tapaus suomalaisessa rikoshistoriassa. Tapaus pitää käydä läpi pohjamutia myöten, Arvelin sanoo. Hänen mielestään tapaus koettelee niitä tavallisia kansalaisia, joille on peltipoliisin mittaaman ylinopeuden takia määrätty seuraamus, jonka he ovat maksaneet.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.