Lissabonista Euroopan vihreä pääkaupunki 2020 – Lahden lobbaus ei riittänyt voittoon

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Milla Bruneau (kok.) piti loppupuheenvuoron Nijmegenissa hetki ennen palkintojenjakoa. Kuva: Kimmo Kangas Kimmo Kangas

Kimmo Kangas

Euroopan unionin vuoden 2020 Vihreä pääkaupunki on Portugalin Lissabon. Kisan voittaja julkistettiin hetki sitten Hollannin Nijmegenissa.

Lissabon nappasi voiton muiden finalistien, Lahden ja Belgian Ghentin nenän edestä. Samat kaupungit olivat Vihreä pääkaupunki -kisan finaalissa myös viime vuonna.

Lahti joka tapauksessa maailmanluokkaa

Lahtelaiset olivat voiton menettämiseen pettyneitä, mutta omaan suoritukseensa tyytyväisiä. Kaupunginhalituksen 1. varapuheenjohtajan Juha Rostedtin (kok.) kisaan lähdetään aina voittamaan.

– Mutta ei tässä ollut häviäjiä. Jo finaalipaikka avaa uusia ovia ja mahdollisuuksia. Teimme hirmu määrän töitä ja eilinen esitys oli hyvä. Mitään ei mennyt siinä vikaan.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Pekka Komu (sd.) korosti, että jo toista kertaa peräkkäin saavutettu finaalipaikka oli kova saavutus.

– Lissabon oli nyt parempi. Olemme Lahdessa maailmanluokkaa ympäristöasioissa ja tulemme joka tapauksessa tekemään sen, minkä olemme luvanneet.

Vaikuttiko maantiede?

Lissabonin voittoa osattiin etukäteen hieman aavistella. Käytäväpuheissa oli arveltu, että eteläeurooppalainen finalisti saattaisi olla vahvoilla.

Välimeren valtioihin vihreä pääkaupunki -titteli on aiemmin mennyt kahdesti, vuonna 2016 Slovenian Ljubljanaan ja vuonna 2012 Espanjan Vitoria-Gasteiziin.

Lissabonin liikenteelle kehuja

Vihreä pääkaupunki -kisan alkuosan arvioinnissa Lissabonin suoritus oli tasainen, vaikka ei kenties aivan yhtä vahva kuin Lahdella ja erityisesti Ghentillä. Lissabon arvioitiin parhaaksi kolmen ympäristöindikaattorin osalta. Kahdella osa-alueella Lissabon arvioitiin kolmanneksi parhaaksi.

Erityistä kiitosta asiantuntijoilta sai Lissabonin ympäristöystävällinen kaupunkiliikenne. Lissabonissa on muun muassa yksi maailman laajimmista sähköautojen ilmaisista latauspisteverkostoista, ja julkishallinnon autokannasta 39 prosenttia on sähköautoja.

Palkinnoksi rahaa ja mainetta

Palkinnoksi kisan voitosta Lissabon sai 350 000 euroa. Kilpailun voitosta on myös monia muita ja mahdollisesti huomattavasti kauaskantoisempia etuja. Aiemmissa voittajakaupungeissa Vihreä pääkaupunki -tittelin on nähty muun muassa kasvattaneen turismia ja lisänneen kaupungin tunnettuutta ja kansainvälisen median kiinnostusta.

Vihreä pääkaupunki -titteli on myös luonut uusia työpaikkoja, investointeja ja rahoitusta erityisesti ympäristöprojekteihin.

11. valinta

EU:n komissio on valinnut vihreitä pääkaupunkeja vuodesta 2010 alkaen. Aiemmin palkinnon ovat voittaneet muun muassa Tukholma, Kööpenhamina, Bristol ja Hampuri.

Vuoden 2018 vihreä pääkaupunki oli kisan finaaliviikkoa isännöinyt Nijmegen. Portugalin pääkaupungissa Lissabonissa on noin 550 000 asukasta.

Vuoden 2020 vihreäksi pääkaupungiksi haki yhteensä 13 eurooppalaista kaupunkia. Kisan alkuvaiheessa kisan asiantuntijat arvioivat hakijakaupunkeja 12 ympäristöindikaattorin perusteella. Näiden arvioiden perusteella finaaliin valikoituivat Ghent, Lahti ja Lissabon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 2. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 3. Lahden keskustan tuntumassa on liikkunut viime päivinä useita hirviä – "Kun vasat lähtevät emon luota, ne poukkoilevat ympäriinsä"
 4. Kuusi päijäthämäläistä taksiyrittäjää kimpaantui Kela-kyytien menettämisestä – Sopimusrikkomuksesta vaaditaan yli 700 000 euron korvauksia
 5. Työttömien työntekijöiden määrä kasvoi roimasti Päijät-Hämeessä - Lahdessa korkein työttömyysaste
 6. Mika Lehto heräsi avunhuutoihin mökillään Sysmässä ja pelasti vedenvaraan joutuneen miehen – Päijät-Hämeen pelastuslaitos palkitsi uroteosta
 7. Hyvinvointiyhtymän perusterveydenhuollon lääkärit ja hammaslääkärit ovat huolissaan valmistellusta yhteisyrityksestä – enemmistö ei usko mallin hyödyttävän palvelutuotantoa
 8. Jotain hyötyä poikkeusoloista – Järvisen perhe rakensi upean puumajan kotipihalleen Asikkalan Vääksyyn
 9. Henkilöauto törmäsi jalankulkijaan suojatiellä Heinolassa
 10. Kuluttajille myytävissä autonostimissa on hengenvaara, tuotteet palautettava ostopaikkaan
 11. Päijät-Hämeen matkailualan yrittäjät tekevät yhteistyötä, jotta täällä ensi kertaa lomailevat ihastuisivat alueeseen: "Meidän pitää hurmata heidät"
 12. Hartolassa syttyi maastopalojen sarja
 13. Lahti Aqua -konsernissa vakava työtapaturma – kätensä menettänyt vaatii oikeusteitse korvauksia
 14. Lahden Kortteliliigan Ropponen muistuttaa perinteisten tukijoiden ahdingosta – ei laskua ensimmäiseksi heille
 15. Vääksyn seurakuntakodin rakennustyömaalla on tehty töitä jo reilu viikko – katso ilmakuvat työmaalta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.