Vienti vetää Hämeessä – "Harvoista työttömistä suoraan apua yritysten tarpeisiin"

Esimerkiksi metallialan osaajista on huutava pula. Janne Laakkonen

Hämeen kauppakamarin alueen yrityksistä 49 prosenttia ilmoittaa liikevaihtonsa olevan tänä vuonna suurempi verrattuna viime vuoteen, selviää kauppakamarin kesäkuussa tekemästä barometrikyselystä.

– Yritysten vientinäkymät ovat suotuisat ja 36 prosenttia vastanneista arvioi viennin kasvavan seuraavien kuuden kuukauden aikana, kertoo tiedotteessa Hämeen kauppakamarin toimitusjohtaja Jussi Eerikäinen.

Niin sanottu viennin saldoluku on +32, kun vastaava luku joulukuussa oli +17. Myönteinen lukema tarkoittaa toiveikasta näkemystä taloudesta. Saldoluku saadaan vähentämällä myönteisten vastausten prosenttiosuudesta kielteisten vastausten prosenttiosuus.

Yritysten tilauskannat ovat 40 prosenttia suuremmat verrattuna viime syksyyn. Tilauskannan saldoluku on +26, kun joulukuussa se oli +34. Vastanneista 43 prosenttia uskoo tilauskannan kasvavan seuraavan kuuden kuukauden aikana.

Yritysten investointihalukkuus on jatkunut myönteisenä tämän vuoden alkupuolella. Saldoluku on +7, kun se joulukuussa oli +11.

Handelsbankenin konttorinjohtaja Matti Nieminen Lahdesta vahvistaa yritysten investointihalukkuuden.

– Tilanne on oleellisesti muuttunut vuodentakaisesta. Laajennusinvestointeja on paljon vireillä ja yrityskauppojen määrä on selvässä kasvussa. Tämä on näkynyt rahoitushakemusten määrän merkittävänä kasvuna, Nieminen sanoo tiedotteessa.

Vastanneista yritysjohtajista 56 prosenttia pitää toimialansa yleistä tunnelmaa optimistisena tai erittäin optimistisena. Normaalina tunnelmaa pitää 32 prosenttia.

Pula ammattitaitoisesta työvoimasta

Lahden seudulla 46 prosenttia vastanneista yrityksistä piti työvoiman saatavuutta toiminta-alueellaan heikkona.

– Hämeessä, niin kuin koko Etelä-Suomessa, on ollut jo yli kaksi vuotta huutava pula esimerkiksi metallialan osaajista sekä hotelli- ja ravintola-alan ammattilaisista, sanoo Baronan seniorikonsultti Jussi Miettinen tiedotteessa.

– Harvoista työttömistä työnhakijoista on suoraan apua yritysten tarpeisiin. Avuksi ovat olleet työllistämistä edistävät koulutusohjelmat ja muuntokoulutukset, mutta tämän hetken kysyntää ne eivät ratkaise. Kansainvälinen rekrytointi EU-maista ja kolmansista maista pystyy palvelemaan nykytarvetta nopeammin kuin pitkähköt koulutusohjelmat.

Yrityksistä 80 prosenttia kertoo henkilöstömääränsä olevan yhtä suuri tai suurempi vuonna 2018 verrattuna edelliseen vuoteen. Seuraavien kuuden kuukauden aikana 63 prosenttia arvioi työntekijämäärän pysyvän samana ja 27 prosenttia kasvavan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Sammutustyö Lahden Meisselikadulla jatkuu, savusta ei enää ole vaaraa
 2. Lahden kaupunginjohtaja Pekka Timonen: "Itärataselvityksen sanoma on kristallinkirkas"
 3. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 4. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 5. 28.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Päijät-Hämeessä ei uusia koronavirustartuntoja maanantain jälkeen
 6. Ilkka Kuosmasen näkökulma: Konstit on monet, kun kirjastot etsivät itselleen uusia asiakkaita
 7. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 8. Hoitajajärjestöt hyväksyivät kunta-alan tessin – neuvottelutuloksessa hoitoalalle oma sote-sopimus
 9. Odotus päättyy ja hyllyjen välit aukeavat, kun Lahden kirjastot avataan
 10. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 11. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 12. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 13. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 14. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 15. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.