Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Täysikuu on illalla tummanpunainen, Lahden Ursan tiedottaja kehottaa kaivamaan kamerat esiin

Suomessa nähdään perjantai-iltana täydellinen kuunpimennys. Se voidaan nähdä Lahdessakin sään salliessa. Lahden Ursan tiedottajan Marko Kämäräisen mukaan sääennuste Lahden seudulle vaikuttaa hyvältä, eli ilmiön pitäisi näkyä.

Kuu pimenee, kun se kulkee radallaan Maan varjoon ja Kuuta valaiseva Aurinko kätkeytyy hetkeksi Maan taakse. Kuunpimennyksen katselu on täysin turvallista, eli sitä voi seurata paljain silmin, kiikarilla tai kaukoputkella.

Täydellinen pimennys alkaa perjantai-iltana kello 22.30 Kuun kuljettua kokonaan Maan täysvarjoon. Täydellisen pimennyksen syvin hetki alkaa kello 23.22 ja päättyy kello 00.13.

– Kuu on silloin kaakossa, vinkkaa Kämäräinen. Se on aika matalalla, Kämäräisen arvion mukaan 10-15 astetta horisontin yläpuolella.

Pimennyksen aikana Kuu näyttää tumman punertavalta ja sen pinta voi olla hyvinkin tumma. Aurinko, Maa ja Kuu ovat samalla linjalla ja kuljettuaan Maan ilmakehän läpi auringonvalosta on jäljellä enää punertavat värisävyt. Ne värjäävät Kuun pinnan ruosteenpunaiseksi.

Perjantain kuunpimennys kestää yli kuusi tuntia, josta Suomessa voidaan nähdä noin 4,5 tuntia. Alun vähemmän näyttävät puolivarjo- ja osittainen vaihe jäävät käytännössä koko maassa horisontin taa, sillä Kuu nousee Suomessa kesken pimennyksen.

Kämäräinen kehottaa ottamaan ilmiöstä kuvia.

– Ei ehkä kännykällä, mutta digipokkari, jalusta ja aikavalotus. Eri valotusaikoja voisi kokeilla, sekunnista viiteen, Kämäräinen vinkkaa.

Erilaisia kuunpimennyksiä nähdään maapallolla Ursan mukaan 2-4 kertaa vuodessa. Täydelliset pimennykset ovat harvinaisempia, eivätkä kaikki niistä näy täällä.

Seuraava täydellinen kuunpimennys nähdään meillä 21. tammikuuta. Edellinen nähtiin syyskuussa 2015.