Lapset uivat kaduilla, aikuiset kahlasivat polviaan myöten vedessä - sade sekoitti Lahden, katso kuvat ja videot

Ruska Paronen

Lahden päälle osui keskiviikkona iltapäivällä paikallinen sadekuuro. Ilmatieteenlaitoksen päivystävän meteorologin Oskari Rockaksen mukaan virallisella havaintopisteellä Launeella satoi kello 15 ja 18 välillä yhteensä 9,9 millimetriä vettä.

Rockaksen mukaan Launeella mitattu sademäärä ei kuitenkaan välttämättä kerro totuutta koko kuuron aikana sataneesta vedestä, koska havaintoasemalla ei välttämättä ole satanut yhtä rankasti kuin muualla Lahdessa. Rockaksen omien arvioiden mukaan vettä on saattanut tulla noin 10-20 millimetriä.

Rockaksen mukaan suurin kuuro on ajoittunut kello 16.10 ja 16.40 väliin, jolloin vettä tuli Launeen havaintoaseman mittausten perusteella kerralla noin 6 millimetriä.

Rockaksen mukaan sadekuuro oli erittäin paikallinen ja hitaasti liikkuva. Joissakin paikoissa vettä on voinut tulla yhtäjaksoisesti jopa puolesta tunnista tuntiin.

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksella oli puolestaan Lahdessa useita vahingontorjuntatehtäviä, joista osa koski kadulle nousseita sadevesiä. Päivystävän palomestari Mika Nevalaisen mukaan pelastuslaitos sai hälytyksiä myös kaatuneista puista.

Nevalaisen mukaan Lahden keskusta-alueella vesi nousi kadulle ainakin Vesijärvenkadulla, Vapaudenkadulla, Aleksanterinkadulla ja Saimaankadulla.

- Keskustassa on tällä hetkellä niin paljon vettä liikkeellä, että odotamme vedenpinnan laskua kaduilla, jotta voimme arvioida mitä meidän kannattaisi tehdä. Kartoitamme koko ajan tilannetta, Nevalainen kertoi noin kello 17.30.

Kauppakadun Lahdenkadun puoleinen pääty suljettiin liikenteeltä tulvan vuoksi puoli kuudelta ja avattiin jälleen liikenteelle puoli seitsemän jälkeen. Päijät-Hämeen pelastuslaitos otti tilanteen haltuun, aiemmin liikennettä ohjasi aktiivinen kansalainen.

- Vaikea sanoa kauan tie on suljettuna. Myös asuntojen kellareihin on päässyt vettä, emmekä ole vielä edes aloittaneet niiden tyhjennystä, sanoi Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen ruiskumestari Hannu Nieminen noin kello 17.50.

Lapset puolestaan ottivat tulvivasta tiestä ilon irti. Kauppakadulla asuva Peppi Mutikainen, 9, polski tulvavedessä monen muun tavoin t-paita ja housut yllä. Vanhemmat seurasivat tilannetta vierestä. Mutikaisen mukaan uiminen onkin kesän mielipuuhaa.

- Harrastan uimista Lahden uimaseurassa, tyttö kertoi.

Märät vaatteet eivät myöskään haitanneet.

- Kesä on ollut liian kuuma, Mutikainen sanoi ja tunnusti toivoneensakin sadetta.

Kauppakadun lisäksi tulviva vesi aiheutti ongelmia myös Saimaankadulla, missä autot juuttuivat tulvivalle tielle. Hämeen poliisin tilannekeskuksen mukaan paikalla oli poliisin yksikön lisäksi myös pelastuslaitos sekä useampia hinausautoja.

Hämeen poliisin ylikonstaapeli Petri Heleniuksen mukaan vesi oli tulvinut pahoin myös Kulmakadulla, jossa vettä oli tulvinut mahdollisesti myös kiinteistöjen puolelle.

- Kulmakadulla yksi auto on mahdollisesti mennyt jopa vesivirran mukana ja kolhinut muita autoja. Partio on juuri tarkastamassa tilannetta, Helenius kertoi noin kello 17.45.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahtelaiseen Koivistoisen Mansikkapaikkaan tulvii työhakemuksia – yritys rekrytoi tälle kaudelle ensisijaisesti kotimaista työvoimaa, mutta monilla marjatiloilla jännitetään, kuinka sadon käy
 2. Halton, Merivaara ja Hermetel valmiina kumppaninsa kanssa tehohoitotilojen tuotantoon koronapotilaille – tilapäisiä tiloja voisi tarvittaessa rakentaa esimerkiksi messu- ja urheiluhalleihin
 3. Ylen gallup: Koronakriisi paisutti SDP:n suosiota – pääministeripuolue nousi lähes perussuomalaisten rinnalle
 4. Tutkimus kumoaa pinttyneet väitteet: Koko Suomen maaseutu ei tyhjene, vain neljäsosa alueista taantuu pysyvästi
 5. Henkirikos Kärkölässä, nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä
 6. Yhteys Lahden Myllysaareen on nyt poikki, silloista huonokuntoisin saa uudet puupalkit
 7. Nyt pitää tehostaa pintojen putsausta – lue siivousvinkit virusten karkotukseen
 8. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 9. MTV: Hollannissa pysäytettiin Suomeen matkalla ollut iso huumelasti, Helvetin enkeleitä vangittu tapaukseen liittyen
 10. Pääkirjoitus: Kaikkien aikojen lisäbudjetti, mutta sekään ei vielä riitä
 11. Uskaltaako kotiinsa tilata nyt siivoojaa? Lahtelainen siivousalan yrittäjä kertoo, miten vastuullinen epidemiasiivoaja toimii
 12. Yle: Pankin työntekijä tunnusti kavaltaneensa lähemmäs miljoonan
 13. Terhi Säynäjärven Esalainen: Arvoisa koronavirus, säästä meidät lamalta
 14. Poliisi tehostaa Uudenmaan rajojen valvontaa pääsiäisenä
 15. Videokonsertti: Katso ja kuuntele Sinfonia Lahden konsertti tästä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.