Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Valta vaihtui Helmi Säästöpankissa – tuoretta pankinjohtajaa houkutti paikallisuus: "Näin siinä valtavan potentiaalin pankkimarkkinoilla"

Henry Udd aloitti Helmi Säästöpankin toimitusjohtajana. Hän hakee pankille kasvua. Nyt siihen on hyvä tilaisuus, koska nousukausi näkyy jo Lahden seudulla.

Henry Uddilla oli keskiviikkona ensimmäinen työpäivä Helmi Säästöpankissa. Kuukauden kuluttua eläkkeelle jäävä Risto Seppälä alkoi perehdyttää Uddia toimitusjohtajan tehtäviin. Opeteltavaa riittää, vaikka Udd on jo tehnyt pitkän pankkiuran: takana on parikymmentä vuotta muun muassa Nordeassa ja Danske Bankissa.

Helmi Säästöpankissa Uddia houkutti erityisesti paikallisuus.

– Kyllä se kiehtoo. Näen paikallisuudessa valtavan potentiaalin pankkimarkkinoilla. Ihminen haluaa tavata ihmisen tutussa konttorissa, Udd sanoo.

Pelkästään konttoripalvelun varassa Helmi Säästöpankki ei tietenkään toimi. Mobiili- ja verkkoyhteyksien käyttö lisääntyy koko ajan. Pankki alkaa syksyllä tarjota mahdollisuutta etä- ja verkkotapaamisiin.

– Mitään tapaamisten valtavirtaa näistä ei varmasti nopeasti synny, Seppälä ja Udd arvelevat.

Nousuvire näkyy

Helmi Säästöpankilla on konttorit Lahdessa, Hollolassa, Heinolassa ja Padasjoella. Uusia asiakkaita on viime vuosina tullut lisää, ja asiakasmäärä on nyt noin 23 000.

Asiakkaat uskaltavat nyt ottaa lainaa asuntoihin ja kulutukseen sekä yritykset investointeihin. Koko maan talouden nousuvire näkyy Uddin mukaan nyt selkeästi myös Lahden seudulla.

– Yrityksillä on tilauskirjat täynnä ja nyt rohkeutta tehdä isojakin investointeja, hän sanoo.

Investoinnit tuovat työtä, ja kasvun ainoa jarru monilla firmoilla onkin työvoimapula.

Into sijoitusasuntoihin hiipumassa

Kotitalouksien kiinnostus asuntolainoihin on Seppälän mukaan säilynyt hyvällä tasolla. Asiakkaat muistavat myös, että korkojen nousuun pitää varautua.

– Suurin osa laina-asiakkaista turvaa tulevaisuuttaan jollakin lainaturvatuotteella tai säästämällä.

Monet talousasiantuntijat ovat arvioineet Euroopan keskuspankin nostavan ohjauskorkoaan ensi vuonna. Asuntolainojen yleisimmät viitekorot saattavat lähteä nousuun jo aiemmin, kun markkinat ennakoivat EKP:n toimia.

Seppälä ja Udd eivät halua lähteä ennustamaan korkokehitystä, mutta uskovat koron nousun olevan maltillinen – sitten kun muutos tapahtuu.

Jos koroilta haluaa suojautua, se kannattaa kuitenkin tehdä vielä, kun korot ovat alhaalla, miehet muistuttavat.

Jos omien kotien markkinat vetävät hyvin, niin pientä hiipumista on näkyvissä sijoitusasuntomarkkinoilla.

– Tämän taustalla on se, että Lahdessa on paljon tarjontaa vuokra-asunnoista, Seppälä toteaa.

Udd muistuttaa, että sijoitusasunnon hankinnassa sijainti on hyvin tärkeää. Jos vuokralaista on vaikea saada tai asunnon hinta on pilvissä, tuotto laskee.

Nollakorkojen aikana monet ovat sijoitusasuntojen lisäksi innostuneet osakkeista ja rahastoista.

Rahastosäästäminen on lisääntynyt myös Helmi Säästöpankin asiakkailla.

Huikea kehitys

Risto Seppälä jättää Helmi Säästöpankin hyvällä mielellä. Hän on uransa aikana ehtinyt nähdä valtavan murroksen pankkimaailmassa.

– Kun aloitin Nurmijärven säästöpankissa 35 vuotta sitten, elettiin vielä aikaa, jolloin asiakkaat tulivat lakki kourassa lainaa anomaan.

Pankkikonttoreita oli tuolloin valtavasti, mutta sittemmin tekniikan kehitys on vienyt suurimman osan kartalta.

– Tällaisessa konttorissa olisi ennen ollut kassapalveluissa töissä varmasti kymmenen ihmistä, kun nyt riittää kaksi.