Konserttiarvio: Urkuviikon kreikkalainen ilta oli ohjelmaltaan sillisalaattia, mutta hienoja kohokohtiakin kuultiin

Lahden Kansainvälinen Urkuviikko

Kreikkalainen ilta

Eleni Keventsidou, urut

Nikos Spanatis, kontratenori

Ristinkirkossa 7.8.

Urkuviikon tuottama kreikkalainen ilta oli houkutellut Ristinkirkkoon vain vähän kuulijoita. Todennäköisesti kaunis ilma verotti musiikin ystäviä.

Konsertin ohjelma oli hieman sillisalaattia, sillä se oli koottu laidasta laitaan. Ohjelma alkoi Grandin säveltämällä barokin motettiaarialla ja päättyi Mikis Theodorakisin elokuvasävelmiin. Väliin mahtui musiikkia Bachista Arvo Pärtin, Francis Poulencin ja Max Regerin kautta kreikkalaiseen nykysäveltäjään Yannis Konstantinidisiin. Ohjelmassa oli varmasti yritetty tarjota jokaiselle jotakin, mutta en ole varma sen onnistuneisuudesta.

Urkuri Eleni Keventsidou on hyvin mielenkiintoinen muusikko. Hänen soittonsa on yleisesti hienostunutta ja siistiä, ehkä myös hieman teoreettista. Kohokohdaksi hänen ohjelmastaan nousivat Regerin teokset. sarjasta kaksitoista uskonnollista laulua oli hieno tulkinta, joka sisälsi selkeitä ja monipuolisia värejä. Samoin kokonaisuus oli hyvin tasapainoinen.

Ensimmäiseen osaan -sonaatista hän löysi säveltäjälle tyypillistä mahtipontisuutta, mutta myös herkempiä aspekteja – jos niitä säveltäjällä yleensä onkaan. Keventsidou rakensi teoksesta varsin vaikuttavan.

Kuulin ensimmäistä kertaa uruilla esitettynä sirtaki-tanssin -elokuvasta. Teos taipuu myös uruille, mutta hieman kantikkaana. Yannis Konstantinidisin sekä olivat pieniä teoksia, jotka eivät vaikuttaneet suuremmin omaperäisiltä.

Nikos Spanatis omaa lasin kirkkaan kontratenorin, jota hän käyttää monipuolisesti. Siitä löytyy voimaa ja laajasti sävyjä. Esimerkiksi Arvo Pärtin skottilaiseen runoon säveltämä laulu oli loistava esimerkki erilaisten äänen värien käytöstä ja korkeatasoisesta tekniikasta.

Hyvä esimerkki barokkimusiikista ja tyylistä oli Bachin katumusaaria , joka oli tyylikkyydessään sekä pitkissä linjoissaan vaikuttava. Ainoastaan urkurin lievä hätäily alku- ja välisoitoissa hieman rikkoi kokonaisuutta.

Urkuviikon ohjelmisto on tänä vuonna muuttunut hieman yleisemmän musiikkiviikon suuntaan. Sellaisia ei ole Päijät-Hämeessä liikaa, mutta urkupainotteisempi juhla voisi olla valtakunnallisesti kiinnostavampi.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut