Konserttiarvio: Urkuviikon kreikkalainen ilta oli ohjelmaltaan sillisalaattia, mutta hienoja kohokohtiakin kuultiin

Jari Pitkänen

Lahden Kansainvälinen Urkuviikko

Kreikkalainen ilta

Eleni Keventsidou, urut

Nikos Spanatis, kontratenori

Ristinkirkossa 7.8.

Urkuviikon tuottama kreikkalainen ilta oli houkutellut Ristinkirkkoon vain vähän kuulijoita. Todennäköisesti kaunis ilma verotti musiikin ystäviä.

Konsertin ohjelma oli hieman sillisalaattia, sillä se oli koottu laidasta laitaan. Ohjelma alkoi Grandin säveltämällä barokin motettiaarialla ja päättyi Mikis Theodorakisin elokuvasävelmiin. Väliin mahtui musiikkia Bachista Arvo Pärtin, Francis Poulencin ja Max Regerin kautta kreikkalaiseen nykysäveltäjään Yannis Konstantinidisiin. Ohjelmassa oli varmasti yritetty tarjota jokaiselle jotakin, mutta en ole varma sen onnistuneisuudesta.

Urkuri Eleni Keventsidou on hyvin mielenkiintoinen muusikko. Hänen soittonsa on yleisesti hienostunutta ja siistiä, ehkä myös hieman teoreettista. Kohokohdaksi hänen ohjelmastaan nousivat Regerin teokset. sarjasta kaksitoista uskonnollista laulua oli hieno tulkinta, joka sisälsi selkeitä ja monipuolisia värejä. Samoin kokonaisuus oli hyvin tasapainoinen.

Ensimmäiseen osaan -sonaatista hän löysi säveltäjälle tyypillistä mahtipontisuutta, mutta myös herkempiä aspekteja – jos niitä säveltäjällä yleensä onkaan. Keventsidou rakensi teoksesta varsin vaikuttavan.

Kuulin ensimmäistä kertaa uruilla esitettynä sirtaki-tanssin -elokuvasta. Teos taipuu myös uruille, mutta hieman kantikkaana. Yannis Konstantinidisin sekä olivat pieniä teoksia, jotka eivät vaikuttaneet suuremmin omaperäisiltä.

Nikos Spanatis omaa lasin kirkkaan kontratenorin, jota hän käyttää monipuolisesti. Siitä löytyy voimaa ja laajasti sävyjä. Esimerkiksi Arvo Pärtin skottilaiseen runoon säveltämä laulu oli loistava esimerkki erilaisten äänen värien käytöstä ja korkeatasoisesta tekniikasta.

Hyvä esimerkki barokkimusiikista ja tyylistä oli Bachin katumusaaria , joka oli tyylikkyydessään sekä pitkissä linjoissaan vaikuttava. Ainoastaan urkurin lievä hätäily alku- ja välisoitoissa hieman rikkoi kokonaisuutta.

Urkuviikon ohjelmisto on tänä vuonna muuttunut hieman yleisemmän musiikkiviikon suuntaan. Sellaisia ei ole Päijät-Hämeessä liikaa, mutta urkupainotteisempi juhla voisi olla valtakunnallisesti kiinnostavampi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suora lähetys: Hallitus pitää tiedotustilaisuuden julkisen talouden suunnitelmasta ja toisesta lisätalousarviosta - voit seurata tilaisuutta tästä nyt
 2. Nainen vangittiin toisen taposta epäiltynä Kärkölässä
 3. 8.4. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Koronatartuntojen määrä ei ole kasvanut - Päijät-Hämeessä 46 tartuntaa
 4. Onko nurkissasi vähälle käytölle jäänyt ompelukone tai vaikkapa teltta? Asikkalassa kerätään lahjoituksia kirjaston tavaralainaamoon
 5. Sinfonia Lahden muusikot soittivat Finlandiaa kodeissaan, videosta tuli nettihitti – näin se tehtiin
 6. Kaahari autoili Uudeltamaalta Hämeeseen, poliisi joutui takaa-ajoon - piikkimatto ja etälamautin käytössä Hollolassa
 7. ESS ei saa syytteitä kunnianloukkauksesta: "Uutinen vastaa sisällöltään niitä tietoja, joita kaupungintalon tapahtumista on saatu"
 8. Voice of Finland -kilpailun valmentajia itkettänyt orimattilalainen Henry Friman haluaa olla sinivalkoinen ääni ja tunteiden tulkki
 9. Lahden LAD-taidekeskukseen tulee jättimäinen muraali
 10. Nämä päijäthämäläiset ravintolat tarjoavat nyt ruokaa kotiin tai noudettavaksi, katso päivittyvä lista
 11. Lahtelainen Eskolan Taide- ja Kehysliike lopettaa – yritykset hakevat nyt ahkerasti neuvoja koronavirusepidemian tuomiin vaikeuksiin
 12. Lahtelainen ratsastuskoulu on valittu vuoden laatutalliksi
 13. Lahden Aluetaksi vei hävityn tarjouskilvan käräjille – hyvinvointiyhtymä saa haukut löysästä toiminnasta ja tasapuolisuuden puutteesta
 14. Vili Uuskallion Esalainen: Mikä ihmeen Oomi, nyt meni tunteisiin!
 15. Karu totuus vanhusten kotihoidosta selvisi: "Emme pysty suojautumaan koronakriisissä"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.