Lahden suurimman luonnonsuojelualueen Lapakiston retkeilypalvelut kehittyvät koko ajan

Suunnitteilla on esimerkiksi omia reittejä maastopyöräilijöille.

Juha Kaita-aho

Lapakiston järven rannalla vallitsee syvä hiljaisuus. Sudenkorento pörisee vaimeasti rantakaislikossa, ja pieni tuulenvire kahisuttaa haavan lehtiä. Tiainen tirskahtaa ja pyrähtää syvemmälle havupuuvaltaiseen sekametsään.

Lahtelaiset Inka Salo ja Ville Paulasaari astelevat järven rantaan johtavaa hiekkatietä alaspäin. He ovat lähteneet hakemaan metsän siimeksestä viilennystä itselleen ja 13 viikon ikäiselle novascotiannoutaja Fasulle.

– Koiran kannalta on kivempi lähteä tänne lenkille. Kaupungissa on liian kuuma ihmisille ja koirille, Salo sanoo.

Lapakistossa kolmikko ei ole vieraillut aiemmin.

Venla, Lotta, Anna, Anita ja Juho Rutila saapuivat Lapakistoon Orimattilasta. Aku Isotalo

Retkeilijät eivät ole löytäneet bussiyhteyttä

Lapakiston luonnonsuojelualue sijaitsee noin 15 kilometrin päässä Lahden keskustasta. Polkuverkoston varteen on päässyt tänä kesänä viikonloppuisin myös linja-autolla. Bussivaihtoehto ei ole innostanut ihmisiä, vaikka parkkipaikan löytäminen voi viikonloppuruuhkan aikaan olla Lapakistossa hankalaa.

– Kesäkuussa suurimmassa osassa bussivuoroja ei ollut yhtään matkustajaa. Parhaimmillaan vuorolla on ollut seitsemän matkustajaa, Lahden seudun liikenteen joukkoliikennesuunnittelija Katja Suhonen kertoo.

Suhonen epäilee, että jatkossa Lapakistoon tuskin kannattaa ajaa enää yhtä monta bussivuoroa.

Inka Salo ja Ville Paulasaari eivät ole ahkeria luonnossa liikkujia. Helle kuitenkin houkutteli etsimään viilennystä Lapakistosta. Aku Isotalo

Koko perheen patikointipaikka

Puun juurten koristelema reitti johdattaa rannan viertä eteenpäin. Polun vieressä makaa tuulen kaatamia puita. Viileä ja varjoinen kuusikko vaihtuu kallioiseksi mäntymetsäksi ja männikkö suopursujen, lakan lehtien ja juolukoiden kirjomaksi rämeeksi.

Turvematto niiaa jalkojen alla, pörriäiset kaartelevat, ja hiki virtaa. Mielessä käy ajatus pulahtamisesta metsälampeen vilvoittelemaan.

Etäämmältä kuuluu lasten ääniä. Orimattilasta saapunut Rutilan perhe on kävellyt kuuden kilometrin metsälenkin ja on nyt matkalla takaisin parkkipaikalle.

– Ihana paikka. Viisivuotias Anna johti joukkoamme. Kaikilla lapsilla on ihan punaiset posket, perheen äiti Anita Rutila kertoo.

Retki oli Rutiloille ensimmäinen Lapakistossa. He ovat melko tyytyväisiä laajan alueen retkeilypalveluihin.

– Opasteet olivat kunnossa ja tulipaikatkin suhteellisen hyvässä kunnossa. Yksi vessa sen sijaan oli vähän siivoton, Juho Rutila kertoo.

Lapakistossa vieraili viime vuonna noin 20 000 retkeilijää. Tänä vuonna tehtäneen taas uusi kävijäennätys. Aku Isotalo

Retkeilyn puitteet paranevat

Luonnonsuojelualueen palveluita kehitetään jatkuvasti. Lyhimmän reitin varteen on esimerkiksi tulossa opastetauluja, joissa kerrotaan alueen luonnosta.

– Pitkospuita pitää lisätä jatkuvasti, sillä maaston kuluminen on paikoin rajua. Portaille ja kaiteille olisi myös tarvetta ja maastopyöräilijöille pitäisi saada erikseen reitit, Lahden luonnonsuojeluvalvoja Asko Riihelä luettelee.

Suurin osa retkeilijöistä saapuu alueelle Ahtialantien suunnasta. Nyt aiotaan kuitenkin kehittää myös muita lähestymissuuntia.

– Pajulahdesta joutuu kävelemään kolmisen kilometriä metsäautotietä. Se pätkä muutetaan poluksi, jolloin sitä on mukavampi kävellä, Riihelä sanoo.

Muutaman kymmenen metrin pituinen esteetön kulkureitti johdattaa invaparkista Lapakiston järven rantaan. Aku Isotalo

Esteettömät reitit vaativat runsaasti rahaa

Lapakistosta ei löydy esteettömiä luontoreittejä, mutta sellainen on Riihelän mukaan suunnitteilla.

– Sitä on suunniteltu jo pitkään, mutta tekeminen on kallista.

Invaparkkialueelta on jo rakennettu siltamainen lautarakennelma Lapakiston järven rantaan. Kaiteellista väylää pitkin pyörätuolilla liikkuvat pääsevät suoraan tulentekopaikalle.

Lahden keskustassa asuva Ville Tirkkonen lähti tutustumaan Lapakiston metsiin yksin. Suunnitelmissa oli 5-10 kilometrin reippailu. Evääksi hän otti vettä ja välipalapatukan. Aku Isotalo
Puiden juuret nousevat maan pintaan poluilla. Aku Isotalo

Lapakisto

Suosittu päiväretkikohde

Lahden suurin luonnonsuojelualue. Kooltaan 230 hehtaaria. Alueella on erilaisia suo- ja metsätyyppejä, jylhiä kallioita, lampia ja järviä. Maastossa on viisi merkittyä reittiä, joiden yhteenlaskettu pituus on 23 km. Lyhin reitti on noin kolmen kilometrin pituinen. Alueella on kolme laavua, nuotiopaikkoja ja kompostikäymälöitä. Linnusto on monipuolinen. Alueen tyyppilaji on palokärki. Vesialueilla pesii esimerkiksi telkkiä ja kuikkia. Alueella liikkuu runsaasti hirviä ja metsäkauriita. Pienpedoista voi hyvällä onnella nähdä esimerkiksi näädän. Maariankämmekkä on näyttävimpiä alueella kasvavista kukista. Suokasvistoa on paljon. Kauppatorilta pääsee kesällä lauantaisin ja sunnuntaisin bussilla Lapakistoon. Torilta hypätään bussiin numero 3. Vaihto on Ahtialantien pysäkillä, josta matka jatkuu minibussilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.