Vaimo uhkasi myydä talon ja ettei päihderiippuvainen Ilkka näkisi lastaan enää koskaan

Nimettömät Narkomaanit kokoontui viikonloppuna Lahteen juhlimaan 30-vuotista toimintaansa Suomessa.

Nimettömien Narkomaanien tapahtumaan osallistuva henkilö Helsingissä 16. elokuuta 2018. Lahdessa järjesttävään tapahtumaan osallistui satoja addikteja eri puolilta maailmaa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Yli puolet Suomen Nimettömien Narkomaanien jäsenkyselyyn vastanneista opiskelee tai käy töissä, kyselystä selviää. Suomessa 30 vuotta täyttävän järjestön jäsenkyselyyn vastasi yli 650 entistä käyttäjää. Heistä 99 prosenttia kertoi käyttäneensä huumeita yli vuoden ja kaksi viidestä 11–20 vuotta. Eläkkeellä tai laitoksessa oli yhteensä 14 prosenttia. Työttömien osuus on 28 prosenttia.

Valtaosa kokee elämänlaatunsa ja ihmissuhteidensa parantuneen addiktien toisille antaman keskusteluavun myötä.

Vuosikymmenten aikana järjestö on auttanut jo tuhansia addikteja. Yksi heistä on Ilkka, 43, jonka unelmana oli parikymppisenä perustaa autokorjaamo serkkunsa kanssa.

Ruotsissa suomalaisperheeseen syntyneen Ilkan elämä suistui raiteiltaan, kun hän oli nuorena miehenä Suomessa suorittamassa varusmiespalvelustaan.

Ilkka oli poikkeuksellisesti selvin päin viikonloppulomilla serkkunsa kanssa, sillä tarkoitus oli kunnostaa viikonloppuna vastikään perustettua yritystä varten hankittua tilaa.

– Olimme Mikkelin keskustassa lähdössä jo kotiin, kun luoksemme tuli mies. Hän oli juonut ja kysyi, voisimmeko heittää hänet ja hänen autonsa Imatralle rahaa vastaan. Suostuimme tarjoukseen.

Takaisintulomatkalla serkku ajoi, ja Ilkka nukahti apukuskin penkille

– Heräsin unesta, kun auto oli suistumassa tieltä. Sitten kaikki pimeni.

Ilkan selästä murtui nikama, mutta hän selvisi hengissä törmäyksestä. Serkulla ei käynyt yhtä hyvä tuuri – hän kuoli ja unelma yhteisestä firmasta kuoli hänen mukanaan.

– Elämältä oli täysin hävinnyt suunta. Jäljellä oli vain tyhjyys.

Aallon pohja tuli vastaan kahdeksan vuoden päästä

Kotiin Ruotsiin toipumaan lähetetty Ilkka ei palannut armeijaan, vaan alkoi täyttää tyhjyyttään aineilla vuonna 1994. Kahdeksan vuotta myöhemmin hän istui toista kertaa ruotsalaisessa vankilassa. Vuosien aikana hän oli käyttänyt, mitä oli käsiinsä saanut, kannabiksesta heroiiniin. Diilaamisella, varkauksilla ja ryöstöillä hankitut rahat menivät aineisiin, ja läheiset olivat kaikonneet.

Ilkka muutti Suomeen, alkoi seurustella, ja perusti yrityksen, mutta pikkuhiljaa hän palasi vanhoihin tapoihinsa.

– Aloin elää kaksoiselämää, päihteiden käyttö kasvoi koko ajan. Käytin enemmän, useammin ja käytin pitempään.

Ilkka yritti hallita elämäänsä tekemällä töitä, urheili ja sai vaimonsa kanssa lapsen. Hän kävi lääkärillä ja psykiatrilla, mutta syy ongelmiin oli aina jossain muussa kuin päihteessä.

Lopulta käyttö meni holtittomaksi ja läheisten mitta tuli täyteen.

– Vaimo ja yhtiökumppani sanoivat, että joko teet jotain itsellesi tai myydään firma ja talo, etkä näe poikaasi enää ikinä. Se tuntui siltä, että he pettivät minut ja olin heille vihainen. Päihde oli minulle niin rakas. En nähnyt mitä tein läheisille ja puolustin käyttöäni kaikin voimin.

Ilkka kuitenkin suostui menemään katkolle, jossa työntekijä ehdotti hänelle vertaistukea, Nimettömien Narkomaanien kokouksia.

– Samaistuin hyvin äkkiä muihin entisiin käyttäjiin. Aloin ajatella, että huumeet saattavat olla syynä omiinkin ongelmiini. Aloin myöntää itselleni, että olen addikti ja tarvitsen apua.

Nyt kuusi vuotta selvänä ollut Ilkka on sittemmin saanut käsiteltyä serkkunsa kuoleman.

– Olisi ehkä kannattanut silloin huilata, eikä lähteä ajamaan niin väsyneenä. Ei se ole kenenkään muun vika, eikä minunkaan tarvitse enää kantaa syyllisyyttä. Kun miettii, miltä auton romu näytti puun ympärille kietoutuneena, on ihme olen hengissä.

Olli-Pekka Paajanen / STT

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Meisselikadun tulipalosta vaaratiedote Lahdessa - ilmassa vaarallista savua
 2. Lahtelaisen kuntosaliyrittäjän mukaan koronakevät leikkasi liikevaihdosta ison siivun: "800 neliön tiloissamme saattoi olla samanaikaisesti yhdestä viiteen treenaajaa"
 3. Lahden Mukkulan viljelypalstoilla ahertaa kansainvälistä porukkaa – "Mikä voisi olla parempaa kuin olla täällä auringossa"
 4. Suljetut ovet aukeavat Lahdessa hiljalleen – kuntosalit alkavat olla auki, ryhmäliikuntakin alkaa ensi viikolla
 5. Padasjoen suuri maastopalo saatu hallintaan – kytöpesäkkeiden sammutustyöt jatkuvat mahdollisesti vielä perjantainakin
 6. Trendiherkut tarjoavat helpotusta kaukokaipuuseen – katso reseptit poke bowliin, focacciaan, dalgona-kahviin ja shakshukaan
 7. Lahden sivistyslautakunnassa erikoinen äänestysepisodi, puheenjohtaja järjesti uusintaäänestyksen vastoin lakimiehen ohjetta
 8. Koronakriisin aiheuttama hurja konkurssiaalto voidaan vielä välttää – "On raju arvaus, että edessä olisi 1990-luvun laman kaltainen tilanne"
 9. Matti Even Esalainen: Lahdessa virkamies vie ja valtuutetut vetävät kätensä lippaan
 10. Voiko Lahdessa pian nauttia terassioluen parkkiruudussa? Kaupunki pohtii uusia terassipaikkoja ja nykyisten laajennuksia keskustassa
 11. Päijät-Hämeen tyly linja: Omaishoidon tukea vaikea saada ja vapaat jäävät usein pitämättä – sosiaaliasiamies huolissaan jaksamisesta
 12. Kampustyömaa sulkee Kannaksenkadun - tuo Lahteen myös uuden kadunnimen
 13. Lasten pihaparlamentti Lahden Villähteellä antoi arvionsa entiselle bussitehtaalle oppimisympäristönä – kun kiipeilytelineet uupuvat, heitellään vaikka hiekkaa ja leikitään peiliä joka päivä
 14. 27.5. koronavirustilanne Päijät-Hämeessä: Tartuntojen määrä vakaa, sairaalahoidossa ei yhtään koronapotilasta
 15. "Tämä on oikea tapa lopettaa kouluvuosi" – lauluyhtye Club for Five pyysi lahtelaisopettajan mukaan Suvivirteen

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.