Elämän tarkoitus selviää Lahden Kasisalilla: nosta luuri korvalle ja kuuntele vastaus

Venäläis-kreikkalainen taiteilija Christina Tsantekidou saapui Berliinistä Lahteen rakentaekseen taideinstallaation Kasisalille. Teos pohtii olemassaoloon liittyviä perustavia kysymyksiä. Elena Liseytseva

Saara Larkio

Osa meistä ei edes halua tietää, miksi on olemassa tai mikä on elämän tarkoitus. Mutta jos suuret eksistentiaaliset kysymykset kiinnostavat, Lahden Kasisali on näinä päivinä oikea osoite. Berliinissä asuva taiteilija Christina Tsantekidou on tehnyt Kasisalin lavalle installaation eli vapaasti käännettynä päättymättömät linjat. Useita mustaksi maalattuja 1980-luvun lankapuhelimia roikkuu katosta, ja niillä on kerrottavaa.

Teos on osa käynnissä olevaa Lahti Fringe Festivaalia.

Tsantekidou haastatteli lahtelaisia, helsinkiläisiä, yhdysvaltalaisia, japanilaisia ja saksalaisia kysyen heiltä suuria kysymyksiä kuten elämän tarkoitusta. Vastaukset pääsee kuuntelemaan nostamalla luurin korvalleen. Ja luureja on monta, aivan kuten mielipiteitäkin, eivätkä kaikki linjat ole auki.

– Toivon, että ihmiset kuuntelevat vastaukset ja ajattelevat näitä isoja kysymyksiä. Toivon, että he kokevat tarvetta käydä dialogia teoksen ja toistensa kanssa, Tsantekidou sanoo.

Hän kertoo, että puhelimet on ripustettu kattoon siksi, että moni ihminen katsoo ylös etsiessään vastauksia olemassaoloa koskeviin kysymyksiin. Teema on vuosisatoja vanha, ja jokainen sukupolvi kysyy samat kysymykset. Eikä vastaus ole koskaan toisensa kaltainen.

– Yksi haastateltava halusi soittaa musiikkia, jota oli juuri kuuntelemassa. Hän ikään kuin pakeni koko kysymystä elämän tarkoituksesta. Omasta mielestäni ehkä mielenkiintoisimman vastauksen antoi japanilainen ystäväni. Hän sanoi, että: "En ole olemassa, mutta näin erään, joka on, juuri kulman takana." Se oli runollista.

Miksi jotkut yhteydet säilyvät ja jotkut katkeavat?

Tsantekidou on puoliksi venäläinen, puoliksi kreikkalainen. Hän syntyi Venäjällä, mutta muutti äitinsä ja kolmen siskonsa kanssa myöhemmin Kreikkaan, jo edesmenneen isänsä kotimaahan. Tsantekidou sanoo, että on hyvin henkilökohtainen teos. Se käsittelee myös sitä, miten yhteys ihmisten välillä säilyy tai miksi se jossain tapauksissa katkeaa.

– Teen pääasiassa veistoksia, mutta tein aiemmin toisenkin puhelinteemasta ammentavan teoksen. Siinä oli vanhanaikainen puhelinpöytä, joita ihmisillä ennen oli, ja tuo pöytä oli liioitellun korkea. Pöydän päällä oli puhelin, joka soi koko ajan, mutta siihen ei ylety vastaamaan.

Myös -teoksen läpi kävellessään huomaa, etteivät kaikki ylety kaikkiin luureihin. Jotkut kysymykset jäävät vaille vastauksia.

Ihmisten varovaisuus yllätti – suora puhe voi pelottaa

Taiteilija haluaisi tehdä installaation joskus uudelleen, mutta isommin.

– Siten, että koko tila olisi täynnä puhelimia, forrest of phones, mutta nyt siihen ei ollut aikaa. Haastatteluiden tekemisessä tuli kiire, nyt niitä on noin 22. Lisäksi juoksin ympäri kirpputoreja etsimässä vanhoja puhelimia, missä oli oma hommansa, Tsantekidou kertoo.

Toisella kerralla hän käyttäisi enemmän aikaa haastatteluiden tekoon, yrittäisi saada ihmiset vapautumaan paremmin kuin nyt. Tsantekidou kertoo huvittuneena, että vieraalle ihmiselle puhuminen kadulla ei ole helppoa – moni luuli ensin hänen yrittävän myydä jotain.

– Yllätyin vähän siitä, miten varovaisia ihmiset olivat vastatessaan. He välttivät mustavalkoisuutta ja suoria mielipiteitä. Mutta väitän, että kotona he sanoisivat juuri sen, mitä oikeasti ajattelevat.

Tsantekidou uskoo, että osa ihmisistä ei halunnut tai osannut vastata hänen kysymyksiinsä, koska eksistentiaalisten kysymysten ajatteleminen on heistä turhaa. Osa pelkäsi.

– Olemassaolon pohtiminen voi avata ovia, joita ei tiennyt olevankaan. Itsestä voi paljastua rumiakin asioita. Kaikki eivät kestä sitä, vaan miettivät mieluummin vain työtä ja arkipäivän asioita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 8. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 9. Kirja-arvio: Palkittu kirjoittajakolmikko punoo nolostumisen tunteen ympärille taidokkaan nuortenromaanin
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 11. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 12. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 13. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 14. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 15. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.