Sirkusta, bändikeikkoja ja katuesiintyjiä – ensimmäistä kertaa Suomessa järjestettävä Fringe tuo kaikki taiteenlajit Lahden kulttuuritiloihin ja kaduille

Uusi nelipäiväinen festivaali jatkaa Lahden Taidelauantain perinnettä. Katja Luoma

Alina Mäkynen

Lahden kaupunki ja ammattikorkeakoulu (Lamk) järjestävät nelipäiväisen kulttuuritapahtuman nimeltä Fringe elo-syyskuun vaihteessa. Festivaali kokoaa eri kulttuurimuodot, kuten teatterin, katutaiteen ja tanssin, yhden tapahtuman alle. Festivaaleja on yhteensä noin 240 ympäri maailman, ja Lahti on ensimmäinen järjestyspaikka Suomessa.

Lamkin tapahtumatuottajaMarjo Lepän mukaan festivaalin suurin voima on monipuolisuus. Tapahtumaan saapuu lähes sata esiintyjäryhmää ulkomailta ja Suomesta.

– Olemme saaneet mahtavasti kaikkea: sirkusta, bändikeikkoja, katuesiintyjiä ja taidetta. Fringen ajatus on se, että kaikki taiteenlajit ovat edustettuina.

Kulttuuritapahtuma levittäytyy myös Lahden kaduille ja kivijalkaliikkeisiin. Lisäksi käytössä ovat Lahden teatteri- ja konserttitilat. Esiintymispaikkoja on tällä hetkellä melkein 50.

– Paljon tapahtuu esimerkiksi Lanun aukiolla ja muilla keskustan aukiotiloissa. Myös ravintoloiden terasseilla on ohjelmaa, Leppä kertoo.

Tapahtuma syntyy Lahden Taidelauantain pohjalle

Festivaali pohjautuu on perinteiseen Lahden Taidelauantaihin, jota kaupunki ja ammattikorkeakoulu lähtivät laajentamaan. Lepän mukaan juuri Fringe-tapahtuma valikoitui Lahteen paitsi monipuolisuutensa myös hyvän Pohjoismaisen verkostonsa vuoksi.

– Lahden, Göteborgin, Tukholman ja Bergenin festivaalit ovat viikon välein peräkkäin. Monet kansainvälisistä artisteista esiintyvät usealla festivaalilla. Hyvä verkosto mahdollisti sen, että saimme heti ensimmäisenä järjestysvuonna lähetettyä kansainvälisiä artistikutsuja, Leppä kertoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 2. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 3. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – koronasovellus määrä julkaista kuun lopulla
 4. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 5. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 6. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 7. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 8. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 9. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 10. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 11. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä
 12. Kansallispuvut saivat kyytiä Lahden Uudenkylän juoksutapahtumassa – "Eihän tässäkään ole järjen hiventäkään, mutta hauskaa on"
 13. Kuntouttava työtoiminta lisää itseluottamusta ja auttaa arjen hallinnassa
 14. Yksi kuljetettiin sairaalaan liikenneonnettomuudesta
 15. Lahtelainen Eeva Silvennoinen, 92, valtuutti lapset hoitamaan asiansa, kun tytär ehdotti sitä – "Ei se tuntunut yhtään loukkaavalta"

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.