Fringe Festival valtaa Lahden kadut kesän lopulla – Edinburghissa kaupunkifestivaali järjestettiin jo 70 vuotta sitten

Näin taiteiltiin Kanadan Winnipegin Fringe-festivaaleilla vuonna 2016. Leif Norman / Winnipeg Fringe Theatre Festival

Marjaana Lahola

Lahdessa järjestetään ensimmäistä kertaa 29.8.–1.9. monitaiteellinen Fringe-kaupunkifestivaali. Nelipäiväisen taide- ja kulttuurifestivaalin juuret ovat toisaalta Lahden Taidelauantaissa, toisaalta Skotlannin Edinburghin Fringe-festivaalissa, joka juhli viime kesänä jo 70-vuotissyntymäpäiviään.

Edinburghissa Fringe on valtava tapahtuma, joka kestää noin kolme viikkoa. Viime vuonna mukana oli yli 50 000 esitystä 300 esiintymispaikassa. Festivaalibrändi on levinnyt muuallekin, ja nykyään Fringe-festivaaleja järjestetään yli 250 kaupungissa ympäri maailman.

Lahden tapahtuma on osa Nordic Fringe Network -verkostoa, jossa festivaaleja järjestetään tänä kesänä Lahden lisäksi Ruotsissa Tukholmassa ja Göteborgissa sekä Norjan Bergenissä.

Lähes 250 kansainvälistä hakemusta

Lahden tapahtumassa nähdään esiintyjiä sekä Suomesta että ulkomailta. Ulkomaalaisten esiintyjien hakemuksia järjestäjät saivat jopa 249.

– Ihan niin monta esiintymispaikkaa ei löydy, joten olemme sorteeranneet halukkaista, ja kansainvälisten artistien kutsut ovat lähteneet, kertoo Lahti Fringe Festivalin tapahtumatuottaja Marjo Leppä.

Yhteensä esiintyjäryhmiä on tulossa festivaaleille reilusti yli sata, ehkä jopa parisataa. Paikallisten esiintyjien ilmoittautumisia otetaan vastaan pitkälle elokuuhun. Lepän mukaan lahtelaisten näkyminen ja alueelliset toimijat ovat festivaalin ytimessä, mutta kiinnostuneita on muualtakin Suomesta.

– Kyselyitä tulee koko ajan.

Sirkuksesta tanssiin ja teatteriin

Fringen on tarkoitus levittäytyä Lahteen näkyvästi. Esiintyjiä aletaan julkaista vasta kesäkuussa, mutta tyypillistä festivaalille on, että mukana on kaikkea katuesiintyjistä tanssiin, teatteriin, sirkukseen sekä kuva- ja videotaiteeseen.

– Pyrimme siihen, että annamme tosi moninaiselle taiteelle mahdollisuuden, Leppä kertoo.

Leppä toivoo, että yleisö lähtee rohkeasti ja avoimin silmin katsomaan esiintyjiä, vaikka ne eivät olisi etukäteen tuttuja.

– Mukana on harrastajia, ammattilaisia ja opiskelijoita, kansainvälisiä ja suomalaisia ja monenlaisia taiteen suuntauksia. Tapahtumia ja äksöniä tulee olemaan monipuolisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahden Seurahuoneella kokoontunut vihreiden ministeriryhmä esitti ympäristövaateita syksyn budjettiriiheen ja kehui kaupungin ympäristötoimia –  sisäministeri Ohisalo: "Moni voisi ottaa oppia Lahdesta"
 2. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 3. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 4. Suomessa kaksi uutta koronaan liittyvää kuolemaa ja 17 tartuntaa – TS: Turkuun Skopjesta palanneen lentokoneen matkustajista monella koronatartunta
 5. Leo Laakko ja Kari Onninen edustavat Päijät-Hämettä Ilomantsin karhunveistokilpailuissa
 6. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 7. Koronavilkku-sovellukselle tavoitellaan miljoonaa käyttäjää kuukaudessa – käyttö ei vaadi henkilötietoja
 8. Tuore tutkimus: Moni nuori haluaisi itsenäistyä jo 18-vuotiaana, mutta aikataulu toteutuu harvoin – "Nuoria huolettavat etenkin rahaan liittyvät asiat"
 9. Kirja-arvio: Palkittu kirjoittajakolmikko punoo nolostumisen tunteen ympärille taidokkaan nuortenromaanin
 10. Ari Helmisen uutisanalyysi: EU tuo apua tulevaisuusinvestointeihin – Vanhasen kassakaapissa riskiskenaariot, joihin ei ole kaavaa
 11. Hämeen kauppakamari vauhdittaa yritysten hallitustyöskentelyä – hanke on yrityksille maksuton
 12. Kaksi ruorijuoppoa kiinni Päijänteellä – toinen puhalsi seulonta-alkometriin isot lukemat
 13. Kuvatempaus: Saitko komean sienisaaliin? Lähetä meille kuva
 14. Uusi biojätteen keräilykokeilu käynnistyy Lahdessa – lakimuutosta ennakoiva konsepti saattaa laajentua koskemaan koko maakuntaa
 15. Salpauksen alueella Lahdessa puhdistetaan maaperää öljystä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.