"Vanhemman vastuulla on huolehtia lapsi eskariin" – Esikoululaisten kilometriraja koulukuljetukseen on Lahdessa pidempi kuin ekaluokkalaisten

Esiopetukseen osallistuvien oppilaiden koulukuljetusraja on Lahdessa viisi kilometriä. Katja Luoma

Juha Kaita-aho

Esiopetukseen osallistuvien oppilaiden koulukuljetusraja on Lahdessa viisi kilometriä. 1.–2.-luokan oppilailla sen sijaan on oikeus koulukuljetukseen, mikäli koulumatkan pituus asuinpaikan mukaiseen lähikouluun on yli kolme kilometriä.

Miksi esikoululaisten kilometriraja kouluun kuljetukseen on kaksi kilometriä pidempi kuin 1–2-luokkalaisilla Lahden kasvatus- ja opetusjohtaja Lassi Kilponen?

Lahdessa 1.–2.-luokkalaisten koulumatkaetuus on parempi kuin laki edellyttää. Kun asiaa pohdittiin vuosina 2013–2014, päätöksentekijät ymmärsivät, että 1.–2.-luokkalaiset ovat liian pieniä kulkemaan viittä kilometriä omin päin.

Esikoululaisten viiden kilometrin koulumatka tulee lainsäädännöstä. Se lähtee siitä ajatuksesta, että vanhemmillakin pitää olla vastuuta. Mielestäni vanhemman vastuulla on huolehtia lapsi eskariin ja tulla iltapäivällä hakemaan. On siinä rajoilla, millaista vanhemmuutta se on, jos eskari-ikäinen laitetaan kulkemaan omin päin tai julkisilla liikennevälineillä pitkiä matkoja.

Laitetaanko esikouluikäisiä lapsia kulkemaan pitkiä matkoja omin päin Lahdessa?

Erittäin vähän. Lahtelaiset vanhemmat hoitavat asian hyvin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.