Yrittäjägaalassa kelpaa edustaa ykköset päällä - Vuoden yrittäjiksi valitut vilauttavat menestyksen avaimia

Päijät-Hämeen yrittäjät juhlivat lauantaina Lahden Sibeliustalolla. Ja mikäs on juhliessa, kun talouskasvu on vauhdittanut alueen yrityksiä.

Sysmän palkitut Anne Sireni, Matti Sireni, Hannu Sireni ja Riitta Sireni skoolasivat Maakunnan yrittäjäjuhlassa Lahden Sibeliustalolla lauantaina. Mirja Hussain

Saara Larkio

Ei bileitä Lahdessa ilman Cheekiä tai ainakin sitaattia hänen biisistään. Päijät-Hämeen yrittäjien puheenjohtaja Tiina Wangel ei saanut yrittäjiä riehaantumaan ainakaan alkuillasta, kun hän juhlapuheessaan kysyi heiltä kuka muu muka! Mutta suomalainen on vaatimaton silloinkin, kun olisi syytä teetättää Vuoden yrittäjä -neonvalokyltti pajan katolle vilkkumaan.

Maakunnallinen yrittäjäjuhla Lahden Sibeliustalolla keräsi lauantaina saman katon alle päijäthämäläiset yrittäjät. Juhlissa palkitut vuoden yrittäjät arvioivat omalta osaltaan vuoden aikana kertynyttä hyvää ja menestyksen syitä.

– Yleinen talouskasvu on näkynyt meillä selvästi, liikevaihto on nousi syyskuussa päättyneellä tilikaudella 30 prosenttia. Tilauksia on tullut niin paljon, että on pitänyt kasvattaa kaluston määrää ja viimeisen vuoden aikana on tullut pari, kolme uutta työntekijääkin, sanoo yrittäjä Petri Pärhä Orimattilan Vuoden yrittäjäksi valitusta Pärhästä, joka toimittaa kiviainesta.

Orimattilan valintaraadin keskeisenä perustelu valinnalle oli yrityksen kyky seistä vakaalla taloudellisella pohjalla isoista investoinneista huolimatta. Pärhä työllistää omistajien Petri ja Jari Pärhän lisäksi 15 henkilöä.

– Meillä ei ole koskaan ollut vaikeuksia löytää työvoimaa, ja työntekijöiden vaihtuvuus on ollut aina pientä. Työntekijät ovat se voimavara, jota ilman kasvu ei onnistuisi, ja heistä täytyy pitää huolta, Petri Pärhä kertoo.

Lahden Vuoden yrittäjäksi valittiin Jousivesan Jussi Fihlman ja Sirkku Vesa. Talouskasvu näkyy päättyneellä tilikaudella 15 prosentin liikevaihdon kasvuna. Mirja Hussain

Bottas kiihdyttänyt vauhtia, Lahdessa myyvät jouset

Valtiovarainministeriön mukaan kuluvasta vuodesta on tulossa nykyisen suhdannevaiheen paras vuosi, ja Suomen BKT:n ennustetaan kasvavan tänä vuonna 3,0 prosenttia. Ensi vuonna talouskasvu hidastuu 1,7 prosenttiin rakennusinvestointien supistuessa. Mutta kasvun tiellä saadaan jatkaa.

Lahden Vuoden yrittäjäksi valittu Jousivesa laskee ja valmistaa kierrejousia teollisuuden ja kaupan tarpeisiin. Yritystä pyörittävät Sirkku Vesa ja Jussi Fihlman, ja Vesa kertoo, että talouskasvu näkyy päättyneellä tilikaudella 15 prosentin liikevaihdon kasvuna.

– Yrityksemme on lähes 40-vuotias, toimin itse jo kolmannessa polvessa jousitehtailijana. Sinnikkyys ja perustekemiseen uskominen johdattavat meitä eteenpäin. Erityisiä vahvuuksiamme on erikoisosaaminen, jatkuvasti uutta oppiva asenne ja ongelmanratkaisukyky, etenkin sitä yrittäjänä tarvitaan! Vesa sanoo.

TipTop Toimet -siivous- ja kiinteistöhuoltoyrityksen yrittäjä Rauno Bottas kertoo, ettätarjouspyyntöjä ja työtilauksia on ollut talouskasvun takia enemmän.

– Talous ja työllisyystilanne ovat vakiintuneet yrityksessä, sanoo Bottas, joka valittiin Nastolan Vuoden yrittäjäksi.

Pärhän perhe oli pannut ylleen yrityksen tunnusväriä sinistä, naiset kuulemma toisistaan tietämättä. Autotkin ovat kuulemma sinisiä. Alice Pärhä, Jari Pärhä, Helena Pärhä, Petri Pärhä, Kristiina Pärhä ja Tommi Pärhä. Mirja Hussain

Puhtaan kotimaisen ruuan arvostus lämmittää mieltä

Hollolan Vuoden yrittäjä -titteli annettiin yli 40 vuotta Paimelassa toimineelle Husulan Puutarhalle, joka on erikoistunut salaattien ja yrttien kasvattamiseen. Yrittäjä Erika Männikkö kertoo, että Vuoden yrittäjä -palkinto on lisännyt paikallisesti huomiota.

– Ihmisten kommentit siitä, kuinka he arvostavat puhdasta kotimaista ruokaa, ovat kovasti lämmittäneet mieltä. Ilman palkintoa tällaista kannustustulvaa ei olisi koettu! Se antaa uskoa, että teemme tärkeää työtä, ja olemme tehneet jo lähes 50 vuotta. Paikallisena toimijana saamme tuotteet asiakkaille erittäin tuoreina ja joustavasti.

Männikön mukaan puutarha-alalla kasvu ja toiminta on hyvin pitkäjänteistä ja perustuu kysynnän ja tarjonnan lakiin, kuten monella muullakin alalla.

– Toimialalla on tehty hiljattain isoja laajennuksia, jotka vaikuttavat kaikkien toimijoiden myynteihin. Näistä syistä talouskasvusta ei varsinaisesti ole ainakaan vielä päästy nauttimaan.

Vääksyn Konepisteen toimitusjohtaja Janne Korhonen puolestaan sanoo, että talouskasvu on näkynyt ihmisten kiinnostuksessa veneilyä ja vapaa-ajankoneita kohtaan. Korhosen mukaan yritys on viime vuosina investoinut voimakkaasti toimintaansa; henkilöstöön, kiinteistöihin ja toiminnalliseen puoleen.

– Hyvän taloudellisen tilanteen sekä toiminnan kehittämisen takia olemme pystyneet parantamaan edelleen juoksuamme alan yleistä kehitystä voimakkaammin, Korhonen kertoo.

"Varsinaiset kasvun vuodet ovat vasta edessäpäin"

Sysmästä palkittiin pitkäikäinen yritys Sysmän Ikkuna ja Ovi, joka perusti viime vuonna verkkokaupan. Yritys tunnetaan erityisesti omasta brändistään, Päijänne-ovista. Työntekijöiden määrä on tänä vuonna aavistuksen lisääntynyt, ja yritys näkee rekrytoinnin tarpeita myös lähitulevaisuudessa.

– Talouden suhdannevaihtelut, siten kuin suuri yleisö ne näkee, eivät yksi yhteen vaikuta yrityksemme toimintaan. Sopivalla tavalla heterogeeninen asiakaskuntamme tasaa kysynnän vaihtelut eri aikoina ja eri suhdanteissa. Myyntimme on ollut mukavalla tasolla loivassa kasvussa kaiken aikaa viimeisen vuosikymmenen. Toisaalta tänä vuonna ei ole ollut mitään erityistä, puhtaasti suhdanteista aiheutuvaa vauhdittumista havaittavissa, kertoo Anne Sireni.

Sirenin mukaan yritys on kehittänyt toimintaansa voimakkaasti viime vuosina.

– Uskomme, että varsinaiset kasvun vuodet ovat vasta edessäpäin. Olemme kiitollisia meitä kohdanneesta huomionosoituksesta ja haluamme olla palkinnon arvoisia jatkossakin. Hetken juhlahumu yrittäjäkollegoiden kanssa tuntuu nyt mukavalta, ja heti juhlien jälkeen laitetaan taas lippu korkealle ja mennään täysillä uusia haasteita kohti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lahti on varautunut suositukseen hankkimalla yli 100 000 maskia – "Erittäin pieni määrä, jos tulee laajoja suosituksia"
 2. Kotijuhlat tulossa ja korona arveluttaa? – lue lääkäreiden ja viranomaisten ohjeet turvalliseen juhlintaan
 3. Spedemäinen keksintö yritykseltä, joka toimi myös Nastolassa - suojavisiiri ja lippalakki samassa
 4. Lahti haluaa selvittää hyvinvointiyhtymän yhteisyrityspäätöksen juridisen pohjan – "On vaikeaa ajatella, että vastuullinen kaupunki heittelisi kapuloita rattaisiin"
 5. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterin kyydissä oli kolme henkilöä
 6. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 7. Hämeen poliisilaitos linjaa, että lapsen vieraannuttaminen vanhemmasta voi olla rikos – tutkittavana poikkeuksellinen epäilty pahoinpitely
 8. THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen
 9. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 10. TS: Orimattilan kaupunginjohtaja Osmo Pieski hakee Raision johtoon
 11. "Tämä tulee näyttämään hakkuuaukealta" – Lahden kaupunginteatterin syksy alkaa alle puolikkaalla katsomokapasiteetilla
 12. Kylkikolari risteyksessä Kärkölässä, toinen autoista päätyi ojaan
 13. Menestys helpottaa maailmanvalloitusta - Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa
 14. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 15. Koulu käyntiin liikenneturvallisuustempauksella Lahden Launeella – tapahtuma on myös tärkeä muistutus tielläliikkujille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Päijät-Hämeessä todettu yksi uusi koronavirustartunta – 26 hyvinvointiyhtymän työntekijää karanteenissa
 2. Kaksi henkilöautoa paloi Lahdessa tiistain vastaisena yönä
 3. Hyvinvointiyhtymä suosittelee hengitystieinfektion oireista kärsiviä hakeutumaan koronatesteihin
 4. Poliisille tuttu mies etsi anastettavaa talojen pihoilta Lahdessa
 5. Fingerpori 10.8.2020
 6. Rekkakuski ajoi siksakkia Nelostiellä – eksyi välillä ojaan ja kaatoi mennessään liikennemerkkejä
 7. Hämeen poliisilaitos linjaa, että lapsen vieraannuttaminen vanhemmasta voi olla rikos – tutkittavana poikkeuksellinen epäilty pahoinpitely
 8. Vesivehmaan lentonäytös saa kunnanjohtajankin taivaalle – luvassa on melkoista kyytiä
 9. Päivystysavun puhelin ruuhkautunut, soittoja nelinkertainen määrä kevääseen verrattuna
 10. Lahden Demarit väläyttää terveyskeskuspalveluiden palauttamista yhtymältä kaupungille - myös vasemmistoliitto olisi valmis irrottamaan Lahden peruspalvelut ”villiintyneestä yhtymästä”
 11. Lahtelainen Riku Routo sai kokoelmiinsa kuuluisan grillirakennuksen Jyväskylästä – "Kioski korjataan alkuperäiseen käyttöönsä, se on selvää"
 12. Uudenmaankadulla Lahdessa alkaa viikkoja kestävä päällystysurakka - näin se etenee
 13. Päijät-Hämeen keskussairaalassa koronatartunta – lähes 30 työntekijää ja useita potilaita karanteeniin
 14. Pelastuslaitos pelasti vesiskootterionnettomuuteen joutuneen Vesijärvellä - skootterin kyydissä oli kolme henkilöä
 15. Menestys helpottaa maailmanvalloitusta - Teerenpelin uutuusviski nousi korkeimpaan luokkaan arvostetussa kilpailussa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.