Miten vuokralaisen käy, jos taloyhtiö menee konkurssiin?

Konkurssihakemus ei muuta mitenkään vuokralaisten tilannetta, eikä mahdollinen konkurssikaan, ainakaan nopeasti. Pirjo Kamppila

Kalle Puttonen

Lahden Aleksi 5:n uudehkoa taloyhtiötä on haettu konkurssiin maksamattomista tontinvuokrista.

Talossa on noin 200 asuntoa, joista runsaat 130 huoneistoa on vuokrattuna, loput tyhjillään.

Millainen on vuokralaisen asema, kun asunto-osakeyhtiötä on haettu konkurssiin, Vuokralaiset ry:n järjestöpäällikkö Pia Lohikoski?

Lehtiuutisen mukaan kyse on vasta konkurssihakemuksesta, joten nyt ei mikään muutu. Asuminen ja vuokranmaksu jatkuvat entiseen tapaan.

Mitä tapahtuisi, jos konkurssi todella tulisi?

Konkurssipesällä on todennäköisesti kaksi vaihtoehtoa. Se voi jatkaa asuntojen vuokraamista ja mahdollisesti pyrkiä tehostamaan toimintaansa ja hankkimaan lisää vuokralaisia, mikä auttaisi velanmaksussa.

Pitkällä tähtäimellä pesä voi laittaa asunnot myyntiin. Myynnin toteuduttuakin lähtökohta on, että vuokrasuhteet jatkuvat entiseen tapaan. Irtisanomisaika vuokranantajan puolelta on alle vuoden asumisen jälkeen kolme kuukautta ja yli vuoden asumisajan jälkeen kuusi kuukautta. Vuokralaisen puolelta irtisanomisaika on molemmissa tapauksissa yksi kuukausi.

Tilanne muuttuisi, jos asunto menisi pakkohuutokauppaan. Siihen on oma lakipykälänsä, jonka mukaan pakkohuutokaupassa saadun asunnon vuokrasopimuksen voi irtisanoa kuukauden kuluessa siitä, kun asunnon on saanut haltuun. On huomattava, että tässäkin tapauksessa noudatetaan normaaleja irtisanomisaikoja eli vuokranantajan puolelta kolme tai kuusi kuukautta.

Vaikuttaako omistajanvaihdos vuokrasuhteen keston laskentaan?

Ei. Asuminen lasketaan alkaneen siitä, kun asukas muutti huoneistoon.

Uusi omistaja voi ilmoittaa vuokran korottamisesta. Millainen suoja asukkaalla on tällaisessa tapauksessa?

Vuokraa voi lähtökohtaisesti korottaa vain vuokrasopimuksessa mainituin ehdoin. Irtisanomistilanteessa suoja on irtisanomisajan mittainen, kolme tai kuusi kuukautta, jona aikana vuokraa ei voi korottaa. Tänä aikana vuokralainen voi harkita, kannattaako asumista jatkaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.