Topi Paanasen kansalaisaloite työrauhasta ei etene eduskuntaan - tuleeko uusi aloite?

Saara Larkio

Lahtelaisen Peikko Groupin toimitusjohtajan Topi Paanasen huhtikuun lopulla käynnistämä kansalaisaloite Työrauha 2018 ehti kerätä yli 16 300 allekirjoitusta. Aloitteen viimeinen allekirjoituspäivä oli torstaina.

Jotta aloite olisi edennyt eduskunnan käsittelyyn, allekirjoituksia olisi tarvittu 50 000. Aloite esitti, että poliittiset lakot sallittaisiin vain silloin, kun ne liittyvät työehtoihin ja ovat lyhyitä ja mielenilmausluonteisia.

Paanasen poliittisten lakkojen rajaamiseksi tehty aloite on saanut runsaasti huomiota mediassa, ja hän myös mainosti aloitetta ostamillaan ilmoituksilla sanomalehdissä. Työrauha 2018 -mainos ehdittiin nähdä myös etusivulla. Kuvassa lakkovahti sanoo ”stop tykkänään” duunarille, joka näyttää vahdille perustuslakia ja kysyy oikeudestaan tehdä töitä.

Aloitteen allekirjoitustahti kiihtyi suurimmilleen juuri ennen aloitteen sulkeutumista.

Harmittaako, Topi Paananen?

– Keskustelun aikaansaaminen oli tavoite, ja sitä on käyty mukavasti. Puolueet ovat käsitykseni mukaan omineet monien eri kansalaisaloitteiden tekstejä ja ehdotuksia itselleen, ja se on hyvä juttu. Näin siis riippumatta siitä, kuinka paljon lopullisia allekirjoittajia on ollut, ja näin toivon myös Työrauha 2018 -aloitteellekin käyvän. Kansalaisaloitejärjestelmä toimii tehokkaasti ja vahvistaa demokratiaa – erittäin hyvä! Ja oli aivan uskomatonta, että oikeusministeriö tarkisti ja vahvisti aloitteeni huhtikuussa muutamassa tunnissa, siellä on prosessit kunnossa, Paananen kertoo.

"Sekä asiakkaat että kilpailijat kiittivät kädestä pitäen"

Vaikka tavoite ei täyttynyt, Paananen ei suunnittele uuden kansalaisaloitteen tekemistä. Hän sanoo antaneensa jo oman panoksensa.

– Nyt poliittisten lakkojen rajoittaminen on joidenkin puolueiden tehtävä ottaa hallitusohjelmaan, jos niin päättävät. Sinänsä nyt meneillään olevat poliittiset lakot vähentävät eduskunnan painoarvoa, joten jokaisen puolueen pitäisi olla huolissaan asioista, joissa päätäntävalta luisuu eduskunnan ja sen valitseman hallituksen ulkopuolelle. Myös lakkoja julkisesti ymmärtävän SDP:n.

Paananen on saanut aloitteestaan satoja yhteydenottoja; sähköposteja, kirjeitä, soittoja.

– Hörhöjäkin on totta kai liikkeellä, mutta 99-prosenttisesti palaute on ollut erittäin kannustavaa. On kiitelty, että joku uskaltaa omalla nimellään puhua asiasta julkisuudesta, vaikka ei poliitikko ole eikä halua.

Yksi hienoimmista palautteista oli keskusteluhetket viime viikon rakennusmessuilla Helsingissä, kun sekä Peikon asiakkaat että kilpailijat tulivat kädestä pitäen kiittämään Paanasta.

– Oli myös upeaa kun lähinaapuri, eläkkeellä mainostoimistoyrittäjä, oli ottanut nimet kannatuspapereihin omalta eläkeläiskerholtaan ja toimitti ne minulle henkilökohtaisesti.

Paananen kehottaa kaikkia äänestämään maaliskuussa

Paananen pitää tuoreimpia lakkouutisia "surullisena katsottavana". Hänestä poliittinen lakko vaikutuskeinona on täysin ylimitoitettu.

Paananen sanoo, että maailma on muuttunut, ja kolmikantaan paluu on hiukan vaikeaa, kun uudet työpaikat eivät synny EK:n jäsenyrityksiin, ja ay-liike edustaa koko ajan pienempää osaa kokonaistyövoimasta.

– Pienet yritykset, yli 400 000 yksityisen työttömyyskassan jäsentä ja ennen kaikkea kaikki työttömät – näiden ryhmien etuja ei ns. kolmikannassa kukaan aja. Tämän vuoksi aika ajaa väistämättä eduskunnan valtaa kohti, ennemmin tai myöhemmin. Ja se on juuri eduskunta, jonka päätäntävaltaa tämänkaltaiset ”mielensäpahoittajien karkelot” rappeuttaa. Kannattaa käydä äänestämässä maaliskuussa!

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Suomessa on todettu koronavirustartunta työikäisellä suomalaisella naisella – potilas hoidossa Husissa
 2. Ilmanlaatu on nyt poikkeuksellisen huono Lahdessa ja Hollolassa – voi aiheuttaa oireita astmaatikoille
 3. Onko tässä Lahden tämän hetken lumisin maisema? Katso kuvat Salppurin kisoihin koristautuneista näyteikkunoista
 4. Joka kuntaan tulossa sähköauton pikalatauspiste – hallitus sopimassa lakiesityksestä, joka on EU-vaatimuksia tiukempi
 5. Orimattila ottaa käyttöön palvelusetelin yksityisiin päiväkoteihin – yksityinen toimija voi pyytää lisämaksua, jos tarjolla on lisäpalveluita
 6. Helsinki-Vantaalla ulosmarssi – merkittäviä vaikutuksia lentoliikenteeseen
 7. Pääseekö lahtelainen Teatteri Vanha Juko vihdoin nauttimaan valtionosuuksista?
 8. Uudenkylän asevarikon räjähdyksen syy jäi mysteeriksi – heinolalaisnaisen digitoima kaitafilmi paljastaa karut tuhot, jotka monet muistavat
 9. Uudella Temptation Island -kaudella mukana lahtelainen pariskunta
 10. Lahden kaupunginorkesterin soittaja voitti KKO:ssa riidan vakuutusyhtiötä vastaan
 11. Syyttäjä vaatii Jari Sillanpäälle 8–9 kuukauden ehdollista vankeutta
 12. Iltalehti: Europarlamentaarikko Teuvo Hakkarainen kihlautui
 13. Näppis: Onko järkeä pitää Salpausselän kisat korona-viruksen aikana, lähes lumettomassa Lahdessa?
 14. Ikäihmisten joukko muutti Nastolassa tuliteriin tiloihin - "Me ollaan niin ylpeitä tästä talosta"
 15. Kirja-arvio: Lahtelaisen Tero Seppäsen esikoisromaanissa näkyy kirjoittajan tausta poliisina ja syyttäjänä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä.